Salladsfat

Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.

Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken. Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet.

Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.

Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.

4 portioner salladsfat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 125 gram valfri salladsmix eller blanda salladsblad efter eget tycke
  • 0,5 gurka
  • 2 stora tomater
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 avokado
  • 4 msk fin olivolja
  • 2 msk fin vinäger eller citron
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj salladen noga i ett durkslag eller en stor bytta med vatten. Låt rinna av. Lägg upp på en del av ett stort serveringsfat.
  2. Skölj gurkan och skala den eventueullt. Tärna gurkan i 1x1 cm tärningar och lägg upp på fatet.
  3. Skölj tomater och tärna dem likadant som gurkan och lägg upp på fatet.
  4. Skala palsternackor och riv dem grovt och lägg upp.
  5. Skala morötter och riv dem fint samt lägg upp.
  6. Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur den i grova bitar och lägg på fatet.
  7. Toppa salladen genom att droppa över olivolja, vinäger samt ev. lite flingsalt på toppen av salladen.
  8. Salladsfatet är klart att serveras.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer