Salladsfat

Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.

Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken. Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet.

Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.

Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.

4 portioner salladsfat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 125 gram valfri salladsmix eller blanda salladsblad efter eget tycke
  • 0,5 gurka
  • 2 stora tomater
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 avokado
  • 4 msk fin olivolja
  • 2 msk fin vinäger eller citron
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj salladen noga i ett durkslag eller en stor bytta med vatten. Låt rinna av. Lägg upp på en del av ett stort serveringsfat.
  2. Skölj gurkan och skala den eventueullt. Tärna gurkan i 1x1 cm tärningar och lägg upp på fatet.
  3. Skölj tomater och tärna dem likadant som gurkan och lägg upp på fatet.
  4. Skala palsternackor och riv dem grovt och lägg upp.
  5. Skala morötter och riv dem fint samt lägg upp.
  6. Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur den i grova bitar och lägg på fatet.
  7. Toppa salladen genom att droppa över olivolja, vinäger samt ev. lite flingsalt på toppen av salladen.
  8. Salladsfatet är klart att serveras.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer