Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås

En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Räkna 1,5 kg lammstek med ben till fyra portioner. Då går den också snabbare att tillaga då benet leder värme in i steken. Laga dock gärna en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

4 portioner lammstek med potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg lammstek utan ben
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad rosmarin eller någon kvist färsk rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • Potatisgratäng: 800 gram fast potatis
  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl röd mjölk
  • 2 krm salt
  • Rödvinssås: 2 dl köttsky från steken
  • 3 dl rödvin
  • 1 msk socker
  • 1 msk soja
  • 2 msk maizenaredning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Köper du en lammstek med ben så räkna runt 2 kg lammstek. Skär ett snitt i underdelen av steken längs benet och fortsätt sedan skär bort köttet så nära runt benet du kan med en vass kniv. Fyll med några delade vitlökar och rosmarin, salt och peppar samt knyt ihop steken runt om med steksnöre.
  3. Utan ben: Gnid in steken med olivolja.
  4. Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Stick med en vass kniv i steken här och där och peta in vitlöksbitarna.
  5. Gnid in lammsteken med salt, peppar och rosmarin.
  6. Sätt in lammsteken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 63-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
  7. Laga under tiden potatisgratängen: skala potatisen och skär i skivor. Lägg i en ugnsform du smort med någon msk smör.
  8. Tillsätt salt och finhackad lök. Häll på grädde och mjölk samt sätt in i ugnen över eller under lammsteken.
  9. Grädda potatisgratängen tillsammans med lammsteken i ca 50 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg.
  10. Ta ut köttet och linda slå in i smörpapper eller folie och låt det ligga och vila minst 10 minuter före servering. Spara på köttskyn.
  11. Gör under tiden såsen: värm en kastrull med sockret i botten tills sockret smälter och är ljusbrunt. Häll i vinet (se upp sockret är varmt) samt soja. Låt koka ihop till hälften Tillsätt köttskyn från lammet.
  12. Vispa i maizena redning och koka ihop ytterligare några minuter tills skyn tjocknar något.
  13. Skär upp lammsteken i 0,5 cm tjocka skivor mot köttfibrerna. Servera med potatisgratäng och rödvinssåsen. Tärnade tomater samt babyspenat är också gott till till lammstek.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer