Kantarellsås

Såsen blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller. Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.

Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl fryst förvälld svamp eller 1,5-2 dl torkade tratttkantareller. Det finns också kantarell på burk att använda. Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast. Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg. På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.

4 portioner kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman eller 1 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Tina fryst svamp om du använder det. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  4. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  5. Häll på grädde och mjölk.
  6. Koka upp och rör om kantarellsåsen.
  7. Låt sedan kantarellsåsen koka samman minst fem minuter. Rör då och då.
  8. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk ljus soja eller tsk kinesisk soja.
E-mail
Medel: 3.9 (18 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer