Hjortskav

En mustig gryta med strimlat hjortkött även kallad skav. Blir också god med annat viltkött som renskav eller älgskav.
Hjortskav kan du hitta fryst i välsorterade butiker. Ex. från Polarica. De har även fina frysta fina krav-märkta kantareller och lingon.
Istället för potatismos till kan man ha vanlig kokt potatis, pressad potatis, råris, bulgur eller pasta som tagliatelle.

4 portioner hjortskav

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 240 gram hjortskav
  • 150 gram kantareller eller annan matsvamp
  • 4 msk smör
  • 1 gul lök
  • 20 cm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 5 krossade enbär
  • 1 msk vinbärsgele
  • 1 dl frysta lingon att garnera med
  • Tillbehör: 4 port potatismos
  • 2 dl lingonsylt eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som kokt potatis till potatismos.
  2. Rensa ev. kantareller och skär dem i grova bitar.
  3. Skala och hacka lök. Skölj och strimla purjolök. Pressa vitlöken.
  4. Stek kantareller i en torr panna tills nästan all vätska försvunnit.
  5. Tillsätt hälften av smöret och bryn några minuter. Lägg sedan över i en gryta på medelvärme.
  6. Tillsätt lök, purjolök och vitlök till grytan.
  7. Bryn hjortskaven i resten av smöret och dra isär köttet så att det delar sig.
  8. Salta och peppra.
  9. Lägg över hjortskaven i grytan och rör runt.
  10. Tillsätt vatten, buljongtärning, soja, dijonsenap och krossade enbär samt vinbärsgele. Låt koka ihop några minuter.
  11. Häll i grädden och koka upp.
  12. Rör i maizenaredning tills såsen är så tjock du vill ha den.
  13. Smaka av grytan med salt och peppar.
  14. Garnera hjortskaven genom att strö några frysta lingon över.
  15. Servera hjortskaven med potatismos och lingon.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer