Rönnbärsgelé

Koka egen rönnbärsgelé. Mycket gott som tillbehör bla till svensk husmanskost som vilt, stekköttbullar, kåldolmar, tjälknöl med mera. Billigt blir det också om du hittar gratis rönnbär som växer lite här och där. 

Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September samt frys dem.

Av 2 liter rönnbär fick jag ut 5 dl råsaft. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. I detta fall 4,5 dl. Dubbla gärna receptet om du vill ha mycket rönnbärsgelé till skafferi och kanske presenter. Ska du spara gelén länge så använd gärna gelésocker eller syltsocker som har konserveringsmedel tillsatt. Eller tillsätt själv lite extra konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller natriumbensoat. För en ännu fastare vinbärsgelé använd syltsocker eller gelésocker eller tillsätt citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.

Här har jag med lite syrligt äpple för att få med pektin, smak och konsistens. Det är dock helt valfritt med äpple och du kan utesluta det helt. Du behöver sil att hälla av rönnbärssaften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas). Jonas är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra. Tre små fina glasburkar eller konservburkar på ca 3 dl styck använde jag. Begagnade rengjorda glasburkar med lock funkar utmärkt. Burkar kan du sterilisera genom att koka dem eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Glöm ej att sterilisera locken. Gör man detta håller gelén längre. Ställ rönnbärsgelén svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade. Öppnad burk håller några dagar - en vecka i kylen - om du inte har extra konserveringsmedel i. 

3 små burkar rönnbärsgelé, ca 1 liter

 • Förberedelse: 1 tim 40 min
 • Tillagning: 3 tim
 • Klart på: 4 tim 50 min

Ingredienser

 • 2 liter rönnbär
 • 1 äpple, 150 gram
 • 5 dl vatten
 • 4,5 dl socker

Tillagning

 1. Skölj och rensa rönnbären. Frys rönnbären över natten. Har du plockat frostbitna rönnbär så behöver du ej det.
 2. Skala äpplet och skär bort kärnor samt tärna det. Man kan ha med skal och kärnor också - skölj och tärna då äpplet. Allt silas sedan.
 3. Koka äppelbitar, rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme.
 4. Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
 5. Mät saften och tillsätt socker per liter saft. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock.
 6. Skumma och gör geléprovet. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. Stelnar den ej så köp extra fruktpektin (som finns i affären) och gör som det står på flaskan.
 7. Fördela rönnbärsgelén i glasburkar och sätt på lock. Låt stå att svalna och stelna - det tar några timmar. Förvara sedan svalt och mörkt. Exempelvis i kylen eller källare.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer