Rönnbärsgelé

Introduktion och förberedelse

Koka egen rönnbärsgelé.

Serveringsförslag

Mycket gott som tillbehör bla till svensk husmanskost som vilt, stek, köttbullar, kåldolmar, tjälknöl med mera.

Plockning

Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem på hösten i augusti till september när det börjat bli kalla nätter.

Portionsberäkning

  • Av 2 liter rönnbär fick jag ut 5 dl råsaft. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. I detta fall 4,5 dl.
  • Receptet blir ca 1 liter rönnbärsgelé, förslagsvis 2-3 burkar.
  • Dubbla gärna receptet om du vill ha mycket rönnbärsgelé till skafferi och kanske presenter.

Hållbarhet och konsistens

Ska du spara gelén länge så använd gärna gelésocker eller syltsocker som har konserveringsmedel tillsatt. Eller tillsätt själv lite extra konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller natriumbensoat.

För en ännu fastare gelé använd syltsocker eller gelésocker eller tillsätt citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.

Här har jag med lite syrligt äpple för att få med pektin, smak och konsistens. Det är dock helt valfritt med äpple och du kan utesluta det helt.

Du behöver

  • Du behöver sil att hälla av rönnbärssaften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas - den är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra.
  • Tre små fina glasburkar eller konservburkar på ca 3 dl styck använde jag. Begagnade rengjorda glasburkar med lock funkar utmärkt. Burkar kan du sterilisera genom att koka dem eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Glöm ej att sterilisera locken. Gör man detta håller gelén längre.

Förvaring

Ställ rönnbärsgelén svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade.

  • Öppnad burk håller en vecka i kylen - och minst en månad om du har extra konserveringsmedel i.

1 sats rönnbärsgelé

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 liter rönnbär, gärna frostbitna
  • 1 äpple, 150 gram
  • 5 dl vatten
  • 4,5 dl socker per 5 dl råsaft från rönnbären

Tillagning

  1. Skölj och rensa rönnbären.
  2. Skala äpplet och skär bort kärnor samt tärna det. Man kan ha med skal och kärnor också - skölj och tärna då äpplet. Allt silas sedan.
  3. Koka äppelbitar, rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme.
  4. Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
  5. Mät saften. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. Av 2 liter rönnbär fick jag ut 5 dl råsaft. I detta fall blir det då 4,5 dl socker. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock.
  6. Skumma och gör geléprovet. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. Stelnar den ej så köp extra fruktpektin (som finns i affären) och gör som det står på flaskan.
  7. Fördela rönnbärsgelén i glasburkar och sätt på lock. Låt stå att svalna och stelna - det tar några timmar. Förvara sedan svalt och mörkt. Exempelvis i kylen eller källare.
E-mail
Medel: 4 (122 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-09