Mandelpotatismos

Mos på mandelpotatis får en god fyllig lätt sötaktig smak och fin gul färg.
Mandelpotatismos passar som ett lite finare tillbehör till det mesta som fisk, vilt, kött, grytor mm.
Mandelpotatis är rätt mjölig och om du vill kan du ersätta mandelpotatisen med annan mjölig god sort.
Ett tips är att inte mixa potatismoset så hårt. Använd ej stavmixer, hushållsmixer eller liknande. Då blir moset klistrigt och det är inte så gott.
Mosa istället försiktigt, gärna för hand, ex. med potatisstöt eller försiktigt med elvisp.
Smidigt är att pressa den kokta mandelpotatisen genom en potatispress innan den rörs ihop för hand med smör osv.
Mandelpotatismos kan smaksättas med ex. någon dl smörstekta trattkantareller; någon dl riven god lagrad ost ex. parmesan eller västerbottensost; 0,5 dl hackade örter som persilja, gräslök, basilika eller dragon; pressad vitlök (eller låt en eller flera klyftor vitlök koka med potatisen).
Smöret kan ersättas med ex. 0,5 dl olivolja och 2 msk smör.
Grädden kan ersätta med bara mjölk.
Moset kan förberedas något innan och läggas i en gratängform - gratinera sedan med riven ost och lite grädde och värm upp innan servering (som på bilden).

4 portioner mandelpotatismos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram - 1 kg mandelpotatis
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 dl vispgrädde (eller 1 dl mjölk)
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,5 dl riven lagrad ost (valfritt)
  • 0,5 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatisen.
  2. Koka upp någon liter vatten till potatisen i en stor kastrull. Salta vattnet med ca 1 tsk salt per 2 liter.
  3. Koka mandelpotatisen mjuk, känn efter 20 minuter.
  4. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något innan du pressar den genom en potatispress och ner i en stor skål eller kastrull. Du kan också mosa med potatisstöt eller annat redskap.
  5. Rör i övriga ingredienser under värmning och smaka av mandelpotatismoset med salt, peppar samt en gnutta socker samt ev. smaksättare.
  6. Nu kan du servera ditt mandelpotatismos.
  7. Du kan också enbart förbereda mandelpotatismoset och sedan lägga upp i en gratängform samt toppa med riven ost och lite grädde. Gratinera sedan mandelpotatismoset under grillen 250 grader i ca 5 minuter tills det är varmt och har fått fin färg. Det går också bra att lägga upp i portionsformar och värma på liknande vis.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer