Spenatsallad med tomat och zucchini

En sidosallad med spenat, tärnade mogna tomater och riven zucchini samt en enkel vinägrett med olivolja, vinäger, salt och peppar. God och nyttig samt passar som tillbehör till det mesta.

Smidig och enkel att laga med fin färdigrensad babyspenat i påse. Men salladen kan också lagas på större vanlig spenat om du sköljer den noga (så inget grus kommer med) och skär bort de grova stammarna.

Till dressingen kan du ta en lagrad vit balsamvinäger, äppelcidervinäger, röd lagrad vinäger, citronsaft eller balsamvinäger. Ta risvinäger om du är känslig för vinäger. Vidare kan du ha i lite dijonsenap och honung om du gillar det. 

Det finns massor av annat gott som passar att lägga till i salladen - några förslag jag tycker passar: kärnaor av granatäpple, majs, äppelskivor, smulad grönmögelost, annan bladsallad, tärnad fetaost, grillad halloumi, strimlad rödlök, rostade nötter som valnötter eller hasselnötter, tärnad gurka, krutonger, riven morot, gröna ärtor, kokta kikärtor, kokta linser, kokta bönor, kokt quinoa samt tärnad röd paprika med mera.

4 portioner spenatsallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 250 gram tomater som körsbärstomater eller cocktailtomater, 1 pkt
  • Vinägrett: 2 msk vit balsamvinäger eller annan lagrad vinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm flinsalt till servering (valfritt)
  • 1/3 zucchini

Tillagning

  1. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  2. Blanda vinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en vinägrett (dressing). Låt gästerna ta själva hur mycket dressing de vill ha på salladen eller skeda över några skedar precis innan servering.
  3. Skölj tomater och dela dem förslagsvis i tärningar. Lägg med spenaten.
  4. Skölj och riv zucchinin grovt och blanda med spenat och tomater.
  5. Servera spenatsalladen med dressingen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer