Spenatsallad med tomat och zucchini

En sidosallad med spenat, tärnade mogna tomater och riven zucchini samt en enkel vinägrett med olivolja, vinäger, salt och peppar. God och nyttig samt passar som tillbehör till det mesta.

Smidig och enkel att laga med fin färdigrensad babyspenat i påse. Men salladen kan också lagas på större vanlig spenat om du sköljer den noga (så inget grus kommer med) och skär bort de grova stammarna.

Till dressingen kan du ta en lagrad vit balsamvinäger, äppelcidervinäger, röd lagrad vinäger, citronsaft eller balsamvinäger. Ta risvinäger om du är känslig för vinäger. Vidare kan du ha i lite dijonsenap och honung om du gillar det. 

Det finns massor av annat gott som passar att lägga till i salladen - några förslag jag tycker passar: kärnaor av granatäpple, majs, äppelskivor, smulad grönmögelost, annan bladsallad, tärnad fetaost, grillad halloumi, strimlad rödlök, rostade nötter som valnötter eller hasselnötter, tärnad gurka, krutonger, riven morot, gröna ärtor, kokta kikärtor, kokta linser, kokta bönor, kokt quinoa samt tärnad röd paprika med mera.

4 portioner spenatsallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 250 gram tomater som körsbärstomater eller cocktailtomater, 1 pkt
  • Vinägrett: 2 msk vit balsamvinäger eller annan lagrad vinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm flinsalt till servering (valfritt)
  • 1/3 zucchini

Tillagning

  1. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  2. Blanda vinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en vinägrett (dressing). Låt gästerna ta själva hur mycket dressing de vill ha på salladen eller skeda över några skedar precis innan servering.
  3. Skölj tomater och dela dem förslagsvis i tärningar. Lägg med spenaten.
  4. Skölj och riv zucchinin grovt och blanda med spenat och tomater.
  5. Servera spenatsalladen med dressingen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer