Enkel kycklingcurry gryta

Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i currysås. Servera med råris, basmatiris eller jasminris kokt med något krm gurkmeja (som är nyttigt). Grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor passar att servera till currygrytan.

Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.

Naan bröd, chapati, gurkraita samt mango chutney passar också till kycklingcurryn.
Istället för kyckling kan du ta quornbitar för en vegetarisk currygryta.

2 portioner enkel kycklingcurry gryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 msk matolja eller smör
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 1 krm salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek chili
  • 2 tsk currypulver
  • 0,5 tsk thai currypasta, grön eller röd
  • 0,5 äpple (valfritt)
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl matlagningsyoghurt, grädde eller creme fraiche
  • 1 buljongtärning, grönsak eller kyckling
  • 1 msk mango chutney eller socker

Tillagning

  1. Skär kycklingen i tärningar ca 2x2 cm. Lägg i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter.
  2. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  3. Tillsätt matolja.
  4. Bryn kycklingbitar och lök. Salta.
  5. Skala och pressa i vitlöken och rör i tillsammans med sambal oelek, currypulver och currypasta.
  6. Skala och riv äpplet grovt. Tillsätt med vitt vin, vatten, matlagningsyoghurt, buljongtärning samt mango chutney.
  7. Koka kycklingcurryn på låg värme i 20 minuter.
  8. Koka under tiden riset. Tillsätt gärna 0,5 tsk gurkmeja till riset när du kokar det.
  9. Förbered ev. andra tillbehör som grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor
  10. Smaka av kycklingcurryn innan servering och smaka om det behövs mer salt samt ev. hetta av sambal oelek chili.
E-mail
Medel: 4.4 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer