Enkel kycklingcurry gryta

Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i currysås. Servera med råris, basmatiris eller jasminris kokt med något krm gurkmeja (som är nyttigt). Grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor passar att servera till currygrytan.

Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.

Naan bröd, chapati, gurkraita samt mango chutney passar också till kycklingcurryn.
Istället för kyckling kan du ta quornbitar för en vegetarisk currygryta.

2 portioner enkel kycklingcurry gryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 msk matolja eller smör
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 1 krm salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek chili
  • 2 tsk currypulver
  • 0,5 tsk thai currypasta, grön eller röd
  • 0,5 äpple (valfritt)
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl matlagningsyoghurt, grädde eller creme fraiche
  • 1 buljongtärning, grönsak eller kyckling
  • 1 msk mango chutney eller socker

Tillagning

  1. Skär kycklingen i tärningar ca 2x2 cm. Lägg i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter.
  2. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  3. Tillsätt matolja.
  4. Bryn kycklingbitar och lök. Salta.
  5. Skala och pressa i vitlöken och rör i tillsammans med sambal oelek, currypulver och currypasta.
  6. Skala och riv äpplet grovt. Tillsätt med vitt vin, vatten, matlagningsyoghurt, buljongtärning samt mango chutney.
  7. Koka kycklingcurryn på låg värme i 20 minuter.
  8. Koka under tiden riset. Tillsätt gärna 0,5 tsk gurkmeja till riset när du kokar det.
  9. Förbered ev. andra tillbehör som grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor
  10. Smaka av kycklingcurryn innan servering och smaka om det behövs mer salt samt ev. hetta av sambal oelek chili.
E-mail
Medel: 4.4 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer