AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Naan bröd indiska bröd

Naan bröd indiska bröd Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 19)
8 naanbröd
Förberedelse: 1 tim
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  • Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja

Tillagning:

  1. Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
  3. Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
  4. Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
  5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
  6. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.
  7. Värm en stekpanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.
  8. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
  9. Gräddar du bröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naan-bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
  10. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
  11. Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.
  12. Servera naan-bröden nybakta på tallrik, bricka eller i brödkorg.


 

Omdömen:

Kommenterad av Soffan , söndag 14 april 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Superbra recept! Smakar precis som pa restaurangen!

Fler recept ur samma kategori som Naan bröd indiska bröd:

Ciabatta
Ciabattas är Italienska små bröd likt frallor. Goda att fylla till mackor ex. picknickmackor med kycklingsallad och annat gott (för tips sök picknickmackor på Receptfavoriter).
Ciabatta finns också att köpa färdig som brödmix.
Hamburgerbröd med torrjäst
Baka hamburgerbröd med torrjäst utan färsk jäst. Du behöver lite mer tid men det blir jättegoda hamburgerbröd. Toppa med sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön om du vill.
1 påse kronjäst för matbröd väger 12 gram så det har jag använt här till en sats bröd. Vill du baka med färsk jäst så kan du ta ett paket (50 gram) färsk jäst för matbröd och då behöver man inte jäsa så länge vid sista jäsningen.
Hamburgerbröd du en äter direkt kan man frysa in.
Vitlöksbröd med flingsalt
Vitlöksbröd med flingsalt. Gott som tillbehör eller aptitretare till det mesta. Du kan laga vitlöksbröd med olivolja eller smör.
Här har jag valt bake-off baguette men du kan såklart ta valfritt ljust bröd som surdegsbaguette, rostbröd, lantbröd, chiabatta med mera.
Fryst hackad persilja är smidigt att använda.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Renskav med pasta
Renskav med pasta. En pastasås med brynt renskav, svamp, schalottenlök, grädde, dijonsenap toppat med gräslök och riven parmesan.
Gott med strimlad isbergssallad, tärnad tomat och färsk eller kokt morot. Gärna med en salladsdressing på.
Bondbröd med örter
Bondbröd med örter är gott med ex. rödbetssmör eller färskost. Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.
Basilika och bladpersilja är goda att ha i brödet men också torkad timjan, oregano och dragon ger god smak. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.
Receptet kan halveras till två bröd.
Majstortillas med pulled beef
Majstortillas med pulled beef Birria de res, pico de gallo (tomatsalsa), guacamole, gräddfil, chilisalsa och färsk koriander.
Äkta Mexikansk street food.
Laga gärna allting själv så blir det jättegott. Det kräver dock lite framförhållning. Sök recept på majstortillas, mexikansk gucacamole och pico de gallo här på receptfavoriter.
Färdiga majstortillas samt majsmjöl och tortillapress om du vill baka egna tortillas, het salsasås, torkade chilisorter med mera finns också att köpa på nätet ex. på www.andale.se.
Räkna att du behöver runt 30 stycken majstortillas med diameter på runt 12 cm.
Gillar du riktigt stark salsa kan du servera Salsa med Habanero till (sök recept här på receptfavoriter.se).
Mexikanska stekta bönor samt tortillachips är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Cannelloni med spenat spenatfyllda canelloni
Cannelloni fyllda med spenat. Pastarör med spenat- och ostfyllning som toppas med tomatsås, bechamelsås, riven ost och gratineras.
I orginalreceptet på cannellonifyllning med spenat är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med keso eller cottage cheese.
Gott med blandad grönsallad till. En klassisk italiensk maffiarätt som faktiskt är vegetarisk. God också på buffe.
Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Räkna med ca 25 cannellonirör - det är ett paket.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs som blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
En snabbare och försvenskad variant på den klassiska Ragu alla Bolognese.
Servera med tagliatelle, fettucine, spagetti, penne eller valfri pasta.
Ugnstorkade tomater
Ugnstorkade tomater är goda att lägga in i olivolja, mixa till tomatpesto, blanda i pasta, lägga på rostade små bröd som crostinis eller bara ha som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling eller andra grönsaker (blanda då gärna tomaterna med fin balsamvinäger).
En god rätt är att blanda de ugnsrostade tomaterna med kokt spagetti, extra olivolja, färsk basilika, chiliflakes, riven parmesan och ruccola (samt ev. lite extra pressad vitlök). Smaka av med salt.
Du kan lägga till skivad paprika; andra örter som torkad basilika och oregano; mer vitlök; eller skivad aubergine.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Picklad inlagd lök
Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Ett tips från min farmor :)
Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.
Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.
Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.
Köttfärspaj
Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Du behöver 1 pajform, ca 25 cm i diameter.
Sås dressing med sardeller
Sås eller dressing med sardeller till grillat eller buffebordet. Det låter kanske inte så gott med sardeller men tro mig - det är det! Sältan i sardellerna och gräddfilen blir en kanonsås. Speciellt gott till rostade rotfrukter och grillat kött som biff eller entrecote. Passar också till sallad, grillad fisk, grönsaker med mera.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Korianderchutney
Korianderchutney. En Indisk chutney, röra eller sås med färsk koriander, mynta, chili, citron, gurkmeja och jordnötter.
Gott till det mesta att droppa över som röra eller sås. Man kan ha det till Naan-bröd, currys, grytor, grillat, som marinad eller som pålägg att bre på smörgåsar och toppa med ex. gurka och tomat.
Du kan reglera hur stark du vill ha den genom att välja vilken sort och hur många gröna chilis du vill använda. Riktigt stark blir den med små gröna Birds Eye Chilis och svagare med vanlig stor grön chili. Ett tips är att börja smått och smaka samt sedan ev. tillsätta mer chili efter tycke.
Köp en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär - att köpa färsk i kruka blir dyrt.
Korma curry med kyckling
Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein. Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Quorn curry vegetarisk curry med quorn
Quorn curry - vegetarisk curry med quorn. En god currygryta med quorn svampprotein. En försvenskad Indisk vegetarisk currygryta.
Servera curryn med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta) samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till vegegrytan.
Nedan har jag valt några goda grönsaker som passar i men det kan du ta vad du gillar själv. Det mesta blir gott. Bönor och linser funkar också i.
Koka gärna ett paket kikärter och ta en del till detta recept.
Välj krav-odlade grönsaker som är nyttigare, godare och såklart bättre för miljön.
Vegetarisk curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Ghee är indiskt klarerat smör. Man kan ta vanligt smör eller köpa smörolja (klarerat smör).
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Sallad i flera färger
Blandad sallad med ljus isbergssallad och mörkgrön machesallad eller spenat kombinerat med vinröda ekbladsallad och rossisallad ger en god sallad.
Egen blandad sallad blir mycket billigare i längden än köpt färdigblandad sallad. Speciellt till fest och buffé. Lagar du bara sallad till några få så ta bara några blad i taget från salladshuvudena och förvara dem i påse eller bakplåtspapper i svalen.
En blandsallad som passar utmärkt på midsommarbordet, buffen eller till sommarens grillade kött, kyckling eller fisk.
Linssoppa med morot
Linssoppa med morot, röda linser, färsk ingefära, rostade pumpafrön, kokos, gurkmeja och chili.
Nyttig, billig och god serverad med surdegsbröd till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.
Här en stor omgång. Det du ej äter upp kan man spara i kyl eller frysa in i portioner.
Picklad inlagd lök
Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Ett tips från min farmor :)
Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.
Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.
Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Frukt och nötkaka engelsk fruktkaka
Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk god fruktkaka eller julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter.
Räkna att du får ut ca 20 skivor.
Engelsk frukt och nötkaka är i princip en sockerkaka med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och ibland smaksatt med sprit som rom, whisky eller konjak. Klassiskt är att slå in julkakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får frukt och nötkakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.
Fruktkakan äter man sen till teet eller fikat i tunna skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.
Det finns många varianter av frukt och nötkaka. De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan; vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar. Vidare är nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter goda i.
Smaksättning av frukt och nötkakan kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak. Nedan recept på frukt och nötkaka är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.
Ett trick är att marinera den torkade frukten i sprit, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.
Frukt och nötkaka håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit (om kakan är för vuxna).
Pitabröd
Pitabröd. Hembakta pitabröd slår det mesta. Pitabröd är goda att fylla med gyroskött, kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.
Sök här på receptfavoriter efter pitafest för tips på fyllning och tillbehör till pitabröd.
Koreanska revbensspjäll
Koreanska revbensspjäll i marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
Revbensspjäll med inspiration från Asien och Korea.
Här har jag valt tjocka revbensspjäll som har mer kött men det går också utmärkt att använda tunna revbensspjäll.
Ett förslag att servera revbensspjällen är som på bilden med jasminris, kimchi (koreansk surkål), sås av marinaden, purjolök samt grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Stekt svamp
Stekt svamp. Hur du steker svamp som kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Ett grundrecept.
Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svamp i smör, olja eller olivolja.
Svampen innehåller mycket vatten som man brukar fräsa bort innan man tillsätter fett och steker så att svampen får lite färg.
Stekt svamp kan njutas som den är som tillbehör till det mesta eller på smörstekt bröd eller till svampsås, svampsallad, svampstuvning, svampröra, svampsoppa, grytor osv. Den kan serveras varm eller kall eller sparas i kylen eller frysas.
Gott att smaksätta stekt svamp med - förutom salt och peppar - är lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja; samt hackad persilja. Dragon, basilika och timjan är också goda örter till svamp.
Med någon msk vetemjöl nedrört i den stekta svampen och sedan någon dl grädde samt mjölk; kokat några minuter så får du en svampsås eller svampstuvning.
Använder du inte färsk svamp utan konserverad så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.
Prinskorv med pasta
Prinskorv med pasta, lök, ketchup, vitlök och chili. En god och enkel pasta som passar vuxna som barn till vardagslunch eller middag.
Som pasta kan du välja vad du gillar - förslag är spagetti, penne, gnocchi, skruvar eller makaroner.
Vill du ha en snäll (barnvänlig) pasta så utesluter du chili och vitlök. Ev. kan du servera dem först och sedan blanda i lite pressad vitlök och chiliflakes.
Oxfilé med aîolipotatis
Oxfile med aiolipotatis och gröna bönor eller vårlök. Aiolipotatis är små potatisar i vitlöksmajonnäs.
Grillad eller stekt oxfilé med god potatis vitlöksmajonnäs.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook