Quorn curry vegetarisk curry med quorn

Quorn curry - vegetarisk curry med quorn. En god currygryta med quorn svampprotein. En försvenskad Indisk vegetarisk currygryta.
Servera curryn med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta) samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till vegegrytan.
Nedan har jag valt några goda grönsaker som passar i men det kan du ta vad du gillar själv. Det mesta blir gott. Bönor och linser funkar också i.
Koka gärna ett paket kikärter och ta en del till detta recept.
Välj krav-odlade grönsaker som är nyttigare, godare och såklart bättre för miljön.
Vegetarisk curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Ghee är indiskt klarerat smör. Man kan ta vanligt smör eller köpa smörolja (klarerat smör).

6 portioner quorn curry

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 300 gram quorn
  • 1 zucchini
  • 1 äggplanta
  • 3 fina potatisar
  • 4 dl kokta kikärter
  • 2 morötter
  • 2 msk rapsolja eller ghee
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk malen ingefära eller någon msk finriven färsk ingefära
  • 1,5 msk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 2 bitar kanelstång
  • 2 msk vanlig curry
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 400 ml kokosmjölk
  • 3 msk mango chutney
  • 2 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och tärna zucchini samt äggplanta.
  2. Skala morot och potatis samt tärna. Skölj burkkikärter.
  3. Lägg allt på en tallrik vid sidan. Mät också upp kryddorna på tallriken.
  4. Öppna kokosmjölken.
  5. Sätt på en stor stekgryta eller stekpanna på hög värme.
  6. Bryn quornbitarna i olja eller ghee några minuter i stekgrytan. Eller i en stekpanna och lägg över i en gryta.
  7. Tillsätt löken, grönsakerna och kryddorna. Rör runt och fräs någon minut till.
  8. Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölk.
  9. Låt koka på svag värme under lock i ca 30 minuter. Rör då och då.
  10. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.
  11. Innan servering smakar du på grytan och kryddar ev. med mer curry, salt, peppar, cayenne samt tillsätter någon msk mango chutney samt rör i yoghurten.
  12. Nu är quorncurryn klar att servera. Du kan också låta den svalna och ha i kylen till nästa dag.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer