Indisk quorngryta med curry

Vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.
En enkel och god quorngryta du kan servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.
Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera grytan med.
Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.
En tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.
Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.

6 portioner indisk quorngryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 300 gram quornbitar
  • 4 msk smör eller olja
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 äpplen
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde eller sojagrädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk garam marsala
  • 0,5 tsk currypulver
  • 2 bananer
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 1 burk Mango Chutney

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter.
  2. Skölj och tärna äpplen.
  3. Bryn quornbitarna i panna med lite smör eller olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn lök, vitlök, morot och äpplen.
  5. Lägg därefter alltsammans i en kastrull och häll över grädden, vatten och garam marsala pulvret och currypulver.
  6. Låt quorngrytan puttra i kastrull en halvtimme.
  7. Koka under tiden basmatiris. Gärna med en bit kanel, 2-3 muskotblommor samt en nypa gurkmeja.
  8. Skala och skiva banan. Fräs i lite olja och vänd i grytan. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  9. Förbered skålar med russin, mango chutney, nötter och mango i kuber.
  10. Smaka av quorngrytan med salt och peppar samt mango chutney samt mer curry om så önskas.
  11. Garnera med hackad koriander.
  12. Servera quorngrytan med ris, skålarna och mango chutneyn.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer