Currygryta med sojafärs

Currygryta med sojafärs samt aubergine. En vegetarisk currygryta från grunden.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Istället för torkad sojafärs kan du ta annan torkad soja (ex. sojastrimlor), 300 gram färsk eller frys sojafärs eller quornfärs.
Dubbla gärna receptet och laga en stor omgång currygryta på en gång.

8 portioner currygryta med sojafärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram torkad sojafärs
  • 1 aubergine
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller 2 tsk torkad mald gurkmeja
  • 3 msk tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Lägg sojafärsen i en kastrull och täck med vatten samt koka upp. Sätt åt sidan så länge.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  4. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  5. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  6. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta under omrörning.
  7. Häll av sojafärsen och tillsätt den till curryblandningen.
  8. Skär under tiden aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm).
  9. Bryn auberginen lite i taget i smör samt lägg över i curryblandningen.
  10. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  11. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 20-30 minuter. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  12. Börja förbereda övriga tillbehör - koka ris osv.
  13. Smaka av currygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer