Currygryta med lamm

Lammgryta med lammkött och curry funkar mycket bra ihop. Här smaksatt med hemgjort currypulver.
Egen torr curry får mycket god smak av hela kryddor som rostats och malts. Kan ersättas med några msk garam masala samt några tsk curry.
Köttslag kan varieras med ex. viltkött, älgkött osv.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.

8 portioner currygryta med lamm

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg tärnat lammkött ex. från lammstek eller andra lammgrytbitar
  • 3 gula lökar
  • 20 gram färsk ingefära, 1 dm bit
  • 10 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 1 röd habanero chili
  • Torr curry: 2 tsk hela frön spiskummin
  • 2 tsk hela frön koriander
  • 4 cm hel kanel
  • 6 hela nejlikor
  • 8 hela gröna kardemumma eller 2 tsk skalad kardemumma
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • Till grytan: 8 st curryblad
  • 8 tomater
  • 2,5 dl vatten
  • 60 gram smör eller 1 dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 4 msk citronsaft
  • en halv kruka färsk koriander

Tillagning

  1. Rosta de hela kryddorna (utom hel kardemumma som tillsätts hel i grytan) i en varm, torr stekpanna i cirka 4 minuter tills de är bruna men ej brända.
  2. Krossa dem i en mortel eller mixa dem i en liten kryddmixer samma som används som kaffekvart. Glöm ej att göra rent kvarnen noga då kaffet annars smakar klart annorlunda. Blanda kryddorna med gurkmeja och paprika och du har en torr curry.
  3. Tillsätt smör eller olja till curryblandningen och låt gå på låg värme.
  4. Skala och finhacka lök, vitlök, ingefära och chilifrukt. Enklast är att köra dem i mixer till en röra. Annars får du finhacka dem för hand.
  5. Tillsätt till curryblandningen i panna och låt steka på mellanvärme medan du tärnar kött och tomater. Skär bort ev. senor och hinnor från lammköttet.
  6. Lägg över curryblandningen i en gryta.
  7. Bryn lite lamm i taget i stekpanan och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt de tärnade tomaterna.
  9. Tillsätt vatten, curryblad, salt, socker samt citronsaft och låt koka på medelvärme i ca 2,5 timmar. Smaka på köttet så att det är mört. Grytan blir godare om den för stå över natten i kylen.
  10. Grovhacka färsk koriander och rör i innan servering.
  11. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer