Kokt ris

Hur man kokar ris av olika sort. Här hittar du koktider för ris som basmatiris, långkornigt ris, jasminris, råris och vildris.

Mitt tips är att koka några extra portioner ris - det man inte äter upp kan man spara i kylen eller frysen. Ex. frysa in i 1-4 portioners påsar att ta fram som tillbehör vid behov. Perfekt om du vill ha ris med till rester i lunchlådan. Du kan också laga rispytt och stekt ris. Vidare kan man ha kokt ris i soppa, fyllning till tacos eller i sallader. 

Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull på spisen. En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta och till många. Det finns smidiga små skålar för ex. två portioner att koka i mikron - de funkar bra. 

4 portioner kokt ris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 23 min

Ingredienser

  • LÅNGKORNIGT RIS: 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • RÅRIS: 3 dl råris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • BASMATIRIS: 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • JASMINRIS: 3 dl jasminris
  • 4 dl vatten
  • VILDRIS: 2 dl vildris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
  2. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
  3. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 20 minuter. Du kan också blötlägga riset i en halvtimme innan. Häll av vattnet och koka då med lock i 4 dl vatten i 15 minuter.
  4. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  5. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer