Hemgjord apelsinmarmelad och annat gott med citrusfrukter

Nu kommer vitaminerna. Här hittar du recept med citrus som blir marmelad, citronbullar, limegravad lax, salsor, soppor, tillbehör och annat gott.

citrusrecept Salsa med avokado, citrus och tomat. Citrusfrukter som apelsin, grapefrukt och citron ger mycket god smak åt den mesta mat. Förutom att de smakar bra så är de dessutom nyttiga. Och de flesta - som apelsiner och clementiner - är mycket goda som de är.

Ge dig själv en kick. Ät mer vitaminer. Många frukter och grönsaker verkar uppiggande - speciellt citrusfrukterna - med massor av C-vitamin. Nu för tiden får vi citrusfrukter från hela världen. Det är bara att välja och vraka bland citrus som apelsin, blodapelsin och flera andra sorter från sydligare breddgrader.

Av citrusfrukterna är satsumas först ut på C-vitamin-säsongen. Redan i oktober kommer de. Strax efter kommer clementinerna och resten under vinterhalvåret. Många andra citrusfrukter finns även att njuta året om. Apelsin, lime, citron och grapefrukt - frukter som passar naturella, till huvudrätter eller i efterrätter.

Satsuma är en japansk mandarin. Ursprungligen från provinsen Satsuma på ön Kiushu. Satsumas är den tidigaste av de små och lättskalade citrusfrukterna. Vi får den från Spanien redan i mitten av oktober och säsongen pågår till in i januari. Satsumas har ofta gröna skiftningar i skalet. Den är mogen trots detta, eftersom den, liksom alla andra citrusfrukter, skördas mogen. Smaken är mild, sötsyrlig och fruktköttet saftigt och kärnfritt. Från en av de minsta går vi till den största.

 

Citrusrecept
Njut av vitaminerna! Och upptäck allt gott du kan laga med citrusfrukter.

Clementinen känner många till. Men vad hände med Mandarinen? Den var ju allra först av de små citrusfrukterna. Jo, den importeras knappt längre eftersom den har för många kärnor. Nu finns det kärnfria sorter som ex Clementinen. Den korsades fram mellan mandarin och pomerans år 1902. Frukten har döpts efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clément. Clementinen har orange skal och fruktkött. Smaken är intensiv, söt och uppfriskande. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna är lätta att skala. De är nästan alltid kärnfria. Vi importerar clementiner från Marocko och Spanien från november till mars.

Pomelon förhåller sig till satsuman ungefär som jorden till månen. Förutom att vissa sorter är päronformade. Är du en av dem som köper familjepizzor så är Pomelon för dig. Tänk dig en apelsin med 20 cm i diameter - den räcker till flera personer. Skalet är tjockt och gulgrönt medan fruktköttet är ljusrosa. Smaken är frisk, fin och söt. Den påminner om grapefruk men har inte samma beska. Vi importerar Pomelo från bl.a. Israel i november-mars. Skölj och skär upp frukten i bitar. Prova att skala frukten med kniv och skära ut filéerna. Lägg upp på fat och låt gästerna plocka. Ät bara det goda fruktköttet, klyftornas hinnor är rätt sega. Pomelon blir också god, med skal, till marmelad. På engelska heter Pomelon Shaddok men på latin har den fått det passande namnet Citrus grandis.

Lime är citronens gröna släkting från sydöstra Asien. Klyftad eller i skivad i drinkar är den minst lika populär. I matlagning används den på liknande sätt. Limegravad lax är värt att prova. Lime är rundare och mindre än citronen. Fruktköttet är ljust gulgrönt och har fin, syrlig och aromatisk smak. Den växer i tropiska och subtropiska områden över hela världen. Till Sverige importerar vi lime hela året.

Sen får vi inte glömma grapefrukt som de flesta känner till. Nyttig och härlig bitter sur smak som passar till drinkar, juicer samt att blanda med annan citrus för lite mer bitter och fyllig smak som ex. citrussalsa.

Sweetie är en något sötare variant på grapefrukten. 

Sallad med citronyoghurt Sallad med citronyoghurt, kyckling, melon, tomat och avokado. Citronen är kung att smaksätta salladsdressing med - här med krämig matyoghurt och en aning sötma från honung. Samt salt och peppar förstås.

Några förrätter med citrus: 

Sallad med melon, citronyoghurt och kyckling
En god förrätt, lunch, lätt middag eller buffésallad. Servera gärna med ett gott bröd som baguette.

Limegravad lax med enkel sallad
4 portioner
Laxen blir en elegant och enkel förrätt serverad med en enkel sallad, kanske en bit varm baguette eller annat nybakt bröd toppat med smör.
12 stora dock tunna skivor lax, ca 70 g per portion
2 st lime
2 krm salt (gärna gourmetsalt)
2 krm nymalen vitpeppar
2 msk olivolja
Riv av det gröna på limefrukterna och pressa ut saften. Blanda med saltet, vitpepparn och oljan. Lägg laxskivorna direkt på tallrikar. Pensla på marinaden och ställ i kylen 20 minuter. Värm bröden. Gör en enkel sallad. Knyckla ihop ”bollar” med händerna av salladen och lägg på varje laxtallrik. Servera med brödet. Förslag att dricka till är halvtorrt vitt vin från Alsace, smörig chardonnay från USA eller lite mer avancerat: en Marsanne från Australien.

Enkel sallad med enkel dressing
Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger eller citronsaft, salt och vitpeppar. Köp olika salladsblad eller en kombination av olika salladshuvud och blad, då räcker salladen till flera sallader.

Grundrecept på att skära ut citrusfiléer

Citrusfiléer passar bra till salsa, desserter och bakverk. De består endast av fruktköttet som man skurit rent från frukthinnorna.
Jag utgår från en apelsin, den vet alla hur den ser ut. Skär av skalet i topp och botten. Ställ den stadigt på någon av snittytorna. Skär av skalet och den vita hinnan lite i taget, så nära fruktköttet som möjligt. Kvar blir en klump av fruktkött där man tydligt ser klyftorna. Med en smidigare skalkniv i en hand och apelsinen i andra skär du ner i klyftorna längs med hinnorna. Resultatet blir fina sk citrusfiléer. Kvar blir en klump av hinnor utan fruktkött. Detta fungerar likadant med hela citrusfamiljen. En god idé är att blanda lite olika frukter till en citrussalsa - apelsin, citron, lime och grapefrukt – en perfekt kombination av sötma, syra och en aning bitterhet.

Salsor med citrus till huvudrätter

Att blanda olika citrus till en salsa är mycket gott som tillbehör till både huvudrätter som grillad lax, tonfisk, ljust kött, kyckling, quorn eller halloumi. Då med olivolja, chili och citrus. Till dessert som creme caramel eller panna cotta kan man ha en slags citrussalsa men då med socker (sockerlag) samt gärna kryddor som hel kanel och stjärnanis för touch på smaken - se förslag längre ned. 

Salsa med citrus
En jättegod sås eller salsa med enbart citrusfrukter i olivolja och örter. Jättegod till grillad eller stekt fisk, skaldjur, tonfisk, fiskspett, kyckling, fläskfilé eller kotlett. 

Salsa med avokado, citrus och tomat
Jättegod och fräsch till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett. Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.

Tips på huvudrätt med citrus i fokus

Lax med citrussalsa Lax med citrussalsa och chilimos. En mycket god huvudrätt med massor av goda citrusfrukter.

Lax med chilimos och citrussalsa
Salsan och moset passar lika bra till annan grillad fisk som lax, skaldjur eller kyckling. Det här receptet är en personlig favorit.

Kycklingfilé i grapefruktsås med lök och paprika
En fräsch och god lunchrätt eller middag. Den lite bittre smaken hos grapefrukt tillsammans med ingefära och lite socker blir en mycket god sås.

Fiskgryta med marulk och citrus
Citrus som apelsin och citron ger god smak åt denna fiskgryta med lyxig marulk. Istället för marulk kan du ta annan vit fisk eller lax.

Hemgjord citrusmarmelad Hemgjord citrusmarmelad med apelsin, citron och grapefrukt. Ta vara på den goda smaken i skal och frukt och fixa en egen god marmelad.

Marmelad och saft på citrus

Citrus- eller apelsinmarmelad
Blir ca 2,5 liter apelsinmarmelad. Syltsocker är smidigt att göra marmelad med. Det innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus. Här har jag valt en blandning mellan olika citrusfrukter. Ta största delen apelsin eller pomerans och smaksätt med någon eller några frukter lime eller citron. Grapefrukt, pomelo och blodapelsin funkar också i marmelad. Burkar till ca 2,5 liter marmelad behövs. Du kan också låta apelsinmarmeladen eller citrusmarmeladen svalna och sedan frysa i små omgångar i fryspåsar.

Hemgjord citrusmarmelad
Citrusmarmelad med apelsin, citron och grapefrukt. En god klassisk marmelad med citrusfrukter du enkelt kokar ihop med syltsocker.

Apelsinsaft
Hemgjord apelsinsaft. En god saft kokt av apelsiner. Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus. Bäst apelsinsaft blir det med apelsiner som har tunt skal.

Apelsin och jordgubbsjuice
Råsaft av apelsin och jordubbar blir mycket gott. Du behöver en juicepress, råsaftcentrifug eller mixer. 

Citronsaft
Kallrörd hemgjord citronsaft. Skrubba citronerna noga innan men välj helst ekologiska obesprutade citroner.

Marmelad av grapefrukt och melon
En god bittersöt marmelad med bitter grapefrukt och god söt melon.

Lemoncurd
Lemon curd som är en engelsk citronmarmelad klassisk till frukost på rostad bröd eller till scones. Lemon curd är lite speciellt då det är marmelad och smör i ett pålägg.

Citrus till dessert

Mousserande clementinsoppa med fruktspett
Enklare soppa än så här blir det inte. Saften från färska clementiner blandas med fruktsoda och serveras med färsk frukt. Det blir lite ananas över men det är gott att ha skuren i bitar så den blir kall i kylen.

Creme brulee med citrussalsa Crème brûlée med citrussalsa. En riktigt god kombination med söt Crème brûlée och sura, fylliga citrusfiléer marinerade i sockerlag med kanel, vanilj och stjärnanis. Njut med ett sött dessertvin till ex. Sauternes så blir det inte godare.

Crème brûlée
En klassisk fransk dessert med äggstanning och bränt socker på toppen. Prova något av nedan tillbehör till brûléen.

Citronkladdkaka eller Limekladdkaka
En variant på kladdkaka fast utan choklad men med riven citron eller lime. 

Cheesecake med citron
En variant på klassisk cheesecake med passionsfrukt och färska hallon på toppen. Här är en till lite tunnare variant på citroncheesecake

Citronpaj
Elegant paj till dessert. 

Två goda tillbehör till desserter som Crème brûlée

Nedan tillbehör är speciellt goda till crème brûlée, panna cotta eller bara till glass med maränger och grädde. Yoghurtglass är ett smalt och gott alternativ. Med ett sött dessertvin till blir det pricken över i till en lyckad middag.

Marinerad citrus
Marinerad citrus eller citrussalsa passar till desserter som  crème brûlée, cheesecake eller panna cotta. Citrusfiléer som marineras i sockerlag, kanelstång, stjärnanis och vanilj.

Ljummen fruktsallad med kanderade valnötter och kokos
Fixa en jättegod dessert med ljummen fruktsallad toppad med kanderade valnötter och kokos. Här med vaniljglass. Man kan också servera med sorbet eller annan valfri glass. 

Baka med citrus

Mjuk citronkaka
En slags sockerkaka med glasyr och apelsin. En variant på klassisk Ambrosiakaka

Syltade apelsinskal
Hemgjorda syltade skal är fina och goda att garnera bla kakor, muffins och sockerkakor med.

Apelsinkaka
En slags sockerkaka med mandel och kanel. 

Citronrutor
Med mördeg och smörkräm. Smidigt att baka till många i rutor. 

Citronbullar
20 stora bullar
De här bullarna får en annorlunda smak av frisk citron och karamelliserat socker. En kul omväxling till de vanliga kanelbullarna. Ersätt citronerna med lime och du kan bjuda på limebullar.
50 g jäst (ett paket)
100 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
½ tsk salt
1,3 liter vetemjöl
Fyllning:
Finrivet skal från två citroner
Saft från en halv citron
150 g smör (rumsvarmt)
ca 1 dl socker
ägg till pensling samt pärlsocker till dekoration
Värm mjölk, socker, salt och smör i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. När mjölken är fingervarm, stäng av plattan och häll lite över jästen och lös upp den. Häll på mjölet, spara en dl. Rör runt och häll på resten av mjölkblandningen. Blanda ihop till en deg, knåda 3 minuter på mjölat bakbord (rengjord diskbänk), använd den överblivna dl mjöl. Låt jäsa 20 minuter i övertäckt bunke. Rör ihop fyllningen i en skål. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar, kavla ut dem en i taget till en så stor rektangel som möjligt. Har man ingen kavel kan man ta en flaska. Bred på citronsmöret (hälften), rulla ihop till en rulle och skär 1,5 cm tjocka bullar. Vik under den yttersta fliken deg, då vinner bullarna på höjden. Lägg på smörad plåt (el. bakplåtspapper) och jäs övertäckt i ytterligare 20 minuter (använd underskåpet till ugnen). Baka bullarna i 10 minuter.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer