Apelsinkaka

En god och enkel hembakt sockerkaka med smak av apelsin, kanel och mandel.
Det blir ca 12 bitar apelsinkaka.

1 apelsinkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel
  • 2 apelsiner
  • 0,5 dl pressad apelsin
  • 50 gram mandelspån eller grovhackad skållad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och finriv skalet av apelsinerna. Riv ej in på det vita. Pressa ut saften ur en apelsin till ca 0,5 dl apelsinsaft. Ät upp resten av apelsinerna.
  3. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  4. Smält smör och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och finrivet apelsinskal i en stor skål.
  7. Rör ner smör och äggvisp i mjölblandningen samt tillsätt apelsinsaften. Rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Strö på mandelspån.
  10. Grädda apelsinkakan på nedersta falsen i ca 25 min.
  11. Känn i mitten av kakan med en sticka så att den är klar. Stickan ska vara torr och ej klibbig.
  12. Ta ut apelsinkakan och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer