Apelsinkaka

En god och enkel hembakt sockerkaka med smak av apelsin, kanel och mandel.
Det blir ca 12 bitar apelsinkaka.

1 apelsinkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel
  • 2 apelsiner
  • 0,5 dl pressad apelsin
  • 50 gram mandelspån eller grovhackad skållad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och finriv skalet av apelsinerna. Riv ej in på det vita. Pressa ut saften ur en apelsin till ca 0,5 dl apelsinsaft. Ät upp resten av apelsinerna.
  3. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  4. Smält smör och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och finrivet apelsinskal i en stor skål.
  7. Rör ner smör och äggvisp i mjölblandningen samt tillsätt apelsinsaften. Rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Strö på mandelspån.
  10. Grädda apelsinkakan på nedersta falsen i ca 25 min.
  11. Känn i mitten av kakan med en sticka så att den är klar. Stickan ska vara torr och ej klibbig.
  12. Ta ut apelsinkakan och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer