Limekladdkaka

Introduktion och förberedelse

Limekladdkaka är en ljus kladdkaka utan choklad men med smak av lime istället. Sötman är balanserad av god syrlig och fyllig smak av lime.

Serveringsförslag

  • God med vispad grädde eller glass. Räkna 3 dl vispad grädde eller valfri glass eller sorbet
  • Servera förslagsvis som på bilden med passionsfrukt, grädde, hallon, citronmeliss och florsocker.
  • Vidare passar färska bär som jordgubbar och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon eller blåbär gott till.

Tips

Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.

Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.

Varianter

  • Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
  • Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
  • Du kan garnera limekladdkakan med florsocker samt citronmeliss.

En bit kladdkaka smaksatt med lime på tallrik med tillbehör.
En bit kladdkaka smaksatt med lime - gott med färska bär som hallon eller blåbär eller jordgubbar; lättvispad grädde och syrlig passionsfrukt. Garnera med lite grönt som citronmeliss samt pudra över florsocker vid servering.

12 bitar limekladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 stora eller 4 mindre limefrukter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
  4. Tvätta limefrukterna och skal av två limefrukter ner i smeten.
  5. Smält smör och låt det svalna något. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
  6. Pressa ner saften ur limefrukterna och vispa ihop.
  7. Vispa i mjöl.
  8. Vispa i smöret lite i taget.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda limekladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Limekladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
  13. Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
  14. Servera limekladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till limekladdkaka.
E-mail
Medel: 3.8 (126 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14