Kallrörd hemgjord citronsaft

God saft av citroner som rörs kall med socker och står över natten.
På bilden citronsaft innan den är silad.

2 liter kallrörd hemgjord citronsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 3 citroner (gärna obesprutade kravmärkta)
  • 1 liter socker
  • 40 gram citronsyra
  • 1 liter vatten

Tillagning

  1. Skölj och borsta citronerna.
  2. Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål.
  3. Tillsätt strösocker och blanda runt. Knåda gärna in sockret med händerna.
  4. Rör ut citronsyran i vattnet i en kanna. Rör i vattnet i citron- och sockerblandningen.
  5. Ställ citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak och sockret löser sig.
  6. Sila citronsaften.
  7. Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Citronsaften kan också frysas och ex. skrapas ur några msk vid behov.
  8. Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Späd förslagsvis med fyra till fem gånger så mycket vatten vid servering eller efter smak. Kyl saften eller servera med is i.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer