Kallrörd hemgjord citronsaft

God saft av citroner som rörs kall med socker och står över natten.
På bilden citronsaft innan den är silad.

2 liter kallrörd hemgjord citronsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 3 citroner (gärna obesprutade kravmärkta)
  • 1 liter socker
  • 40 gram citronsyra
  • 1 liter vatten

Tillagning

  1. Skölj och borsta citronerna.
  2. Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål.
  3. Tillsätt strösocker och blanda runt. Knåda gärna in sockret med händerna.
  4. Rör ut citronsyran i vattnet i en kanna. Rör i vattnet i citron- och sockerblandningen.
  5. Ställ citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak och sockret löser sig.
  6. Sila citronsaften.
  7. Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Citronsaften kan också frysas och ex. skrapas ur några msk vid behov.
  8. Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Späd förslagsvis med fyra till fem gånger så mycket vatten vid servering eller efter smak. Kyl saften eller servera med is i.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer