Citronpaj paj med citronkräm

Citronpaj. En god paj med citronkräm som passar till dessert, fika eller på buffé. Citronkrämen lagas kall och får stelna i kylen.
Servera gärna som på bilden med jordgubbar och björnbär kokta i lite socker samt med myntablad. Annat gott till är färska bär som hallon, jordgubbar, passionsfrukt, sylt eller bärsås.

12 bitar citronpaj paj med citronkräm

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 2,5 gelatinblad
  • 2 citroner, rivet skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 2 äggulor
  • 70 gram smör
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Gör under tiden citronkrämen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skölj och skrubba citronerna. Riv skalet fint.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 0,5 dl vatten i en liten kastrull.
  5. Rör ihop majsstärkelse, 0,5 dl vatten och äggulor till en redning. Vispa ner den i kastrullen.
  6. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Använd gärna ett vattenbad med sjudande vatten.
  7. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret.
  8. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna medan du gräddar pajskalet.
  9. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ungen ca 10 min. Stäng av ugnen.
  10. Ta ut pajskalet och låt det svalna något.
  11. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet.
  12. Ställ citronpajen i kylen att stelna minst en 1 timme innan servering. Förvara övertäckt med plastfilm i kylen.
  13. Pudra ev. med florsocker innan servering om du önskar.
  14. Skär ut tårtbitar och servera som den är eller med valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer