Citronpaj paj med citronkräm

Citronpaj. En god paj med citronkräm som passar till dessert, fika eller på buffé. Citronkrämen lagas kall och får stelna i kylen.
Servera gärna som på bilden med jordgubbar och björnbär kokta i lite socker samt med myntablad. Annat gott till är färska bär som hallon, jordgubbar, passionsfrukt, sylt eller bärsås.

12 bitar citronpaj paj med citronkräm

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 2,5 gelatinblad
  • 2 citroner, rivet skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 2 äggulor
  • 70 gram smör
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Gör under tiden citronkrämen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skölj och skrubba citronerna. Riv skalet fint.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 0,5 dl vatten i en liten kastrull.
  5. Rör ihop majsstärkelse, 0,5 dl vatten och äggulor till en redning. Vispa ner den i kastrullen.
  6. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Använd gärna ett vattenbad med sjudande vatten.
  7. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret.
  8. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna medan du gräddar pajskalet.
  9. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ungen ca 10 min. Stäng av ugnen.
  10. Ta ut pajskalet och låt det svalna något.
  11. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet.
  12. Ställ citronpajen i kylen att stelna minst en 1 timme innan servering. Förvara övertäckt med plastfilm i kylen.
  13. Pudra ev. med florsocker innan servering om du önskar.
  14. Skär ut tårtbitar och servera som den är eller med valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer