Hemgjord apelsinsaft saft av apelsin

Hemgjord apelsinsaft. En god saft kokt av apelsiner. Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus.
Bäst apelsinsaft blir det med apelsiner som har tunt skal. Välj helst Krav-märkta apelsiner.
Tillsätt ev. 1 tsk atamon om du vill ha saften extra hållbar.
Om du vill ha lite annorlunda god apelsinsaft har du i en kanelstång och en liten bit stjärnanis när du kokar upp socker och vatten.
En god variant är att göra apelsin och jordgubbssaft. Då byter du ut 500 gram av apelsinerna mot 2 liter rensade jordgubbar.

1,5 liter hemgjord apelsinsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 1,2 kg apelsiner
  • 1 tsk atamon (valfritt konserveringsmedel E211)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med sockret samt citronsyra i en stor kastrull. Rör om så att sockret löser sig.
  2. Skölj och borsta apelsinerna noga (speciellt om de ej är ekologiskt odlade).
  3. Skala av det yttersta skalet från apelsinerna med en potatisskalare. Försök undvika så mycket vitt du kan då det gör apelsinsaften besk.
  4. Lägg apelsinskalen i kastrullen och ta av från värmen. Låt svalna.
  5. Pressa under tiden ut saften ur de skalade apelsinerna. Plocka bort kärnor. Sila ev. saften.
  6. Blanda ner saften från apelsinerna med den svalnade sockerlagen. Varm sockerlag förstör c-vitaminen och den vill man ju ha kvar.
  7. Häll apelsinsaften i rena kalla gärna mörka flaskor. Förslut dem och förvara svalt och mörkt.
  8. Öppnad flaska apelsinsaft förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer