Hemgjord apelsinsaft saft av apelsin

Hemgjord apelsinsaft. En god saft kokt av apelsiner. Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus.
Bäst apelsinsaft blir det med apelsiner som har tunt skal. Välj helst Krav-märkta apelsiner.
Tillsätt ev. 1 tsk atamon om du vill ha saften extra hållbar.
Om du vill ha lite annorlunda god apelsinsaft har du i en kanelstång och en liten bit stjärnanis när du kokar upp socker och vatten.
En god variant är att göra apelsin och jordgubbssaft. Då byter du ut 500 gram av apelsinerna mot 2 liter rensade jordgubbar.

1,5 liter hemgjord apelsinsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 1,2 kg apelsiner
  • 1 tsk atamon (valfritt konserveringsmedel E211)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med sockret samt citronsyra i en stor kastrull. Rör om så att sockret löser sig.
  2. Skölj och borsta apelsinerna noga (speciellt om de ej är ekologiskt odlade).
  3. Skala av det yttersta skalet från apelsinerna med en potatisskalare. Försök undvika så mycket vitt du kan då det gör apelsinsaften besk.
  4. Lägg apelsinskalen i kastrullen och ta av från värmen. Låt svalna.
  5. Pressa under tiden ut saften ur de skalade apelsinerna. Plocka bort kärnor. Sila ev. saften.
  6. Blanda ner saften från apelsinerna med den svalnade sockerlagen. Varm sockerlag förstör c-vitaminen och den vill man ju ha kvar.
  7. Häll apelsinsaften i rena kalla gärna mörka flaskor. Förslut dem och förvara svalt och mörkt.
  8. Öppnad flaska apelsinsaft förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer