AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Mjuk citronkaka

Mjuk citronkaka Mjuk citronkaka. En god hembakad sockerkaka med citronsmak och citronglasyr. Blir också god med lime eller apelsin istället för citron.
Glasyren är valfri. Man kan också toppa den med frosting av florsocker och färskost (ta hälften av varje) samt rivet citronskal.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
1 citronkaka, ca 8 port
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk mjölk
  • Smör och mannagryn eller ströbröd att smörja och bröa sockerkaksformen med
  • Glasyr till citronkakan (valfritt):
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 dl florsocker

Tillagning:

  1. Se till att smöret är rumsvarmt eller kör det lite i mikron - dock utan att det smälter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv skal av citronen fint.
  4. Vispa smör med socker och det rivna citronskalet.
  5. Tillsätt sedan ett ägg i taget under kraftig vispning.
  6. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  7. Blanda ner mjölblandningen lite i taget i äggvispet.
  8. Tillsätt citronsaft och mjölk.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform typ springform, avlång form eller form med hål i mitten.
  10. Häll citronkakesmeten i formen.
  11. Grädda citronkakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genombakt. Om den börjar bli bränd på toppen så täck över den med lite folie.
  12. Ta ut och stjälp upp citronkakan på galler. Låt svalna några minuter.
  13. Gör citronglasyren genom att röra ihop socker och citronsaft samt rivet citronskal till en jämn sockerglasyr. Ringla eller fördela över den avsvalnade citronkakan och låt sedan glasyren stelna några minuter innan du serverar citronkakan.


 

Fler recept ur samma kategori som Mjuk citronkaka:

Pepparkakor
Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som bli goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för riktigt goda pepparkakor.
Pepparkakor bakar du av smör, vetemjöl samt sirap som smaksätts med klassiska pepparkakskryddorna kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.
Du kan byta ut en tredjedel av sockret mot farinsocker för fylligare smak.
Du kan smaksätta pepparkaksdegen ytterligare med ex. 1 dl konjak eller calvados (istället för 1 dl vatten). Vidare kan man ha 2 dl grädde i degen istället för vattnet. Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.
Man kan också ha ett ägg i degen som gör den smidigare att kavla mm.
Hyvlade pepparkakor: ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.
Maränger marängrecept
Maränger som är enkla att göra och mycket billigare och godare än köpemaränger.
Dessutom kan du smaksätta dina hemgjorda maränger med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandelspån, kakao, chokladsås, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Receptet kan också användas till att baka marängbottnar.
Maränger blir nästan bäst att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vill du spritsa ut marängerna så behöver du en spritspåse med tyll men det går också bra att bara klicka ut marängerna i stora klickar.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
Spara äggulorna i kylen (blanda med fler ägg till omelett eller gör bearnaisesås).
Enkel kladdkaka chokladkaka
Enkel kladdkaka eller chokladkaka. En chokladkaka som blir kladdig i mitten och lite hård på toppen.
God med lättvispad grädde (ta i lite vaniljsocker i grädden).
Du kan variera smak på kakan genom att välja din favoritchoklad som ex. med mint, nougat, nötter eller liknande.
Vintips till kladdkaka är ett sött dessertvin ex. söt sherry, Commanderia eller en De Bortoli 8 years old (starkvin av portvinstyp).
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Vit sparris med rökt lax och smörsås
Vit sparris med rökt lax och smörsås. Gott som förrätt eller till buffé.
Du kan också ta grön sparris istället för vit. Du kan utesluta den rökta laxen på bilden om du önskar.
Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).
Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.
Smörsås kallas också Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Gillad entrecote med klyftpotatis, puylinser och såser
Grillad entrecote med klyftpotatis, marinerade Puy-linser, två enkla yoghurtsåser samt grönsallad och cocktailtomater.
Du kan grilla entrecoten i grillpanna eller på utegrill.
Hittar du inte Puy-linser kan du ta Belugalinser eller gröna linser.
Istället för entrecote kan du ta oxfilé, kycklingfilé, fläskfilé eller Halloumi-ost (vegetariskt alternativ).
Gott till är också pesto på röd tomat.
Tempurasmet med öl
Tempurasmet med öl. En japansk frityrsmet med öl som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kall öl.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Dragonsås
Dragonsås. En krämig och god sås med dragon och grädde som är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé eller fisk. Dragonsås är också god till vegetariskt ex. kikärtsbiffar.
Wienerschnitzel med kyckling
Wienerschnitzel med kycklingfilé. Kycklingsnitzel med yoghurt- och limesås, klyftpotatis samt ärtor.
Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
Istället för klyftpotatis kan du ha kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tomat och mozzarellasallad
Tomat och mozzarellasallad. Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.
Välj mogna tomater av valfri sort som kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater.
Desto godare råvaror som tomater, mozzarella, olivolja och vinäger du använder desto godare blir salladen. Vidare är flingsalt och nymalen svartpeppar lite lyxigare än vanligt salt och peppar som såklart också går utmärkt.
Tomat och mozzarellasallad kan du förbereda och ha i kylen. Ta fram och låt blir rumsvarm vid servering.
Stekt aubergine äggplanta med tzatziki
Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.

Jordärtskocksgratäng jordärtsskocksgratäng
Jordärtskocksgratäng. Gratäng med jordärtskockor. Jordärtsskocksgratäng passar till det mesta där potatisgratäng passar. Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffe.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Skånsk äppelkaka äppelpaj
Skånsk äppelkaka eller äppelpaj med riven kavring. Hemgjord skånsk äpplekaka eller äpplepaj är enkel och god med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. Klassisk som dessert till Gåsamiddag.
Istället för ströbröd av kavring så kan man vanligt ströbröd. En annan variant av äppelkakan är med bara äppelmos. Den kan då göras utan att den gräddas. Rör då ihop ströbröd och smör med några msk socker samt en tsk kanel i en panna till en smulig röra. Varva sedan äppelmos och smulor och servera kallt med tillbehör som vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Vintips till är en söt dryck som heter Pommeau från Normandie eller ett sött dessertvin eller Vin Santo.
Mylta på hjortron hjortronmylta
Mylta på hjortron eller hjortronmylta. En slags sylt på hjortron. Rårörda hjorton med socker. En riktig delikatess som passar till desserter som ex. ostkaka.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Quornfilé med rostad potatis, linser och limesås
Stekt Quornfilé med ugnsrostad potatis med örter, marinerade linser och limesås med céme fraiche.
Servera gärna med en god grönsallad också.
Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.
Fläskfilé med gorgonzola och pasta
Fläskfilé med gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Gratinerad fläskfile med grädde, ädelost och tomat. Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta.
Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle och någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
Ägghalvor med majonnäs
Ägghalvor med majonnäs och kaviar är enkla och goda. Garnera dem gärna med lite dill om du vill. Goda till sillbordet vid jul, påsk och midsommar.
Vaniljkräm med vaniljstång
Vaniljkräm med vaniljstång, maizena och äggulor. God hemlagad kräm med smak av vaniljstång att använda till fyllning av bullar, tårtor, wienerbröd, bakverk osv. Om du spär den med mer mjölk eller grädde får du en god vaniljsås. Den kan också blandas med vispad grädde för fyllning i ex. Princesstårta och Napoleonbakelser eller som tillbehör till paj som äppelpaj.
Istället för vaniljstång kan du ta några droppar vaniljessens eller ersätta 2 msk socker med vaniljsocker.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook