Mjuk citronkaka

En god hembakad sockerkaka med citronsmak och citronglasyr. Blir också god med lime eller apelsin istället för citron.
Glasyren är valfri. Man kan också toppa den med frosting av florsocker och färskost (ta hälften av varje) samt rivet citronskal.
Räkna att citronkakan räcker till ca 8 portioner.

1 citronkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl mannagryn eller ströbröd till formen
  • Glasyr: 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. Se till att smöret är rumsvarmt eller kör det lite i mikron - dock utan att det smälter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv skal av citronen fint.
  4. Vispa smör med socker och det rivna citronskalet.
  5. Tillsätt sedan ett ägg i taget under kraftig vispning.
  6. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  7. Blanda ner mjölblandningen lite i taget i äggvispet.
  8. Tillsätt citronsaft och mjölk.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform typ springform, avlång form eller form med hål i mitten.
  10. Häll citronkakesmeten i formen.
  11. Grädda citronkakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genombakt. Om den börjar bli bränd på toppen så täck över den med lite folie.
  12. Ta ut och stjälp upp citronkakan på galler. Låt svalna några minuter.
  13. Gör citronglasyren genom att röra ihop socker och citronsaft samt rivet citronskal till en jämn sockerglasyr. Ringla eller fördela över den avsvalnade citronkakan och låt sedan glasyren stelna några minuter innan du serverar citronkakan.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer