AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Mjuk citronkaka

Mjuk citronkaka Mjuk citronkaka. En god hembakad sockerkaka med citronsmak och citronglasyr. Blir också god med lime eller apelsin istället för citron.
Glasyren är valfri. Man kan också toppa den med frosting av florsocker och färskost (ta hälften av varje) samt rivet citronskal.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
1 citronkaka, ca 8 port
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk mjölk
  • Smör och mannagryn eller ströbröd att smörja och bröa sockerkaksformen med
  • Glasyr till citronkakan (valfritt):
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 dl florsocker

Tillagning:

  1. Se till att smöret är rumsvarmt eller kör det lite i mikron - dock utan att det smälter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv skal av citronen fint.
  4. Vispa smör med socker och det rivna citronskalet.
  5. Tillsätt sedan ett ägg i taget under kraftig vispning.
  6. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  7. Blanda ner mjölblandningen lite i taget i äggvispet.
  8. Tillsätt citronsaft och mjölk.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform typ springform, avlång form eller form med hål i mitten.
  10. Häll citronkakesmeten i formen.
  11. Grädda citronkakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genombakt. Om den börjar bli bränd på toppen så täck över den med lite folie.
  12. Ta ut och stjälp upp citronkakan på galler. Låt svalna några minuter.
  13. Gör citronglasyren genom att röra ihop socker och citronsaft samt rivet citronskal till en jämn sockerglasyr. Ringla eller fördela över den avsvalnade citronkakan och låt sedan glasyren stelna några minuter innan du serverar citronkakan.


 

Fler recept ur samma kategori som Mjuk citronkaka:

Cheesecake med citron och passionsfrukt
Cheesecake med citron och passionsfrukt. En god tårta eller ostkaka (cheesecake) med färskost toppad med passionsfruktgelé och färska bär.
Passionsfruktstårta passar till fika och fest. Du kan förbereda och frysa den och ta ut och tina och garnera med passionfrukt innan servering.
Hallonrutor
Hallonrutor i långpanna. En hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska hallon. Skurna i rutor. Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.
Hallonrutorna kan också bakas med andra bär som blåbär, rabarber, vinbär eller krusbär.
Glasyr sockerglasyr
Glasyr eller sockerglasyr görs av florsocker och vatten. Glasyr är gott på kakor som mazariner, sockerkaka, kanelbullar, muffins eller ambrosiakaka osv.
Vill du ha en hållbarare och hårdare glasyr sk kristyr så kan du ersätta vattnet med en äggvita samt 1 tsk ättiksprit.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Vaniljsås hemgjord Creme Anglaise
Vaniljssås. Hemgjord Creme Anglaise. Äkta vaniljsås görs av äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart vanilj.
Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.
Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.
Du kan också smaksätta vaniljsåsen med likör, choklad eller kaffe.
Vaniljsås serveras varm eller kall till bla äppelkaka, bärpajer mm.
Räksnittar med svart rom
Räksnittar med svart rom. Snittar med skageröra toppade med svart ishavsrom eller kaviar. Goda som förrätt eller snittar.
Du kan välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några fina stora räkor med skal som du skalar och garnerar snittarna med.
Enkel och snabb tårta med bär
Enkel och snabb tårta med pajskal fyllt med vaniljvisp och bär. Du kan också fylla mandelmusslor istället för ett pajskal.
Tårtan går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv (vilket är väl värt besväret).
Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Saffranspannkaka
Saffranspannkaka som är en god dessert med sylt till. Hemgjord saffranspannkaka görs av risgrynsgröt med ägg som bakas i ugnen och får smak av saffran.
Pannkaka med smak av saffran serveras på Gotland med salmbärssylt men björnbärs-, hallon-, jordgubbs- eller drottningsylt är också gott till saffranspannkakan. Vidare kan man ha lättvispad grädde till.
Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.
Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.
Revbensspjäll med ingefära
Revbensspjäll med ingefära. Grillade eller ugnsstekta tjocka revbensspjäll smaksatta med färsk ingefära, soja, vitlök, rödvin, kanel och chili.
Goda tillbehör är grillad majs, coleslaw, klyftpotatis och grönsallad: eller potatissallad samt grön- och tomatsallad.
Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Apelsinkaka
Apelsinkaka. En god och enkel hembakt sockerkaka med smak av apelsin, kanel och mandel.
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat. Vegetarisk pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke. Svarta oliver, soltorkade tomater, kokt broccoli, inlagd kronärtsskocka är gott exempelvis.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Sallad i flera färger
Blandad sallad med ljus isbergssallad och mörkgrön machesallad eller spenat kombinerat med vinröda ekbladsallad och rossisallad ger en god sallad.
Egen blandad sallad blir mycket billigare i längden än köpt färdigblandad sallad. Speciellt till fest och buffé. Lagar du bara sallad till några få så ta bara några blad i taget från salladshuvudena och förvara dem i påse eller bakplåtspapper i svalen.
En blandsallad som passar utmärkt på midsommarbordet, buffen eller till sommarens grillade kött, kyckling eller fisk.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Krusbärsvin
Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
Kardemummakaka
Kardemummakaka. Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i rund form eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Köttfärskorvar i tomatsås
Köttfärskorvar eller bullar i tomatsås. Gott med pasta som tagliatelle eller klyftpotatis samt gärna en grönsallad, kokta grösnaker som morot, broccoli och blomkål samt ev. extra tärnade tomater till.
Hawai pizza
Hawai pizza. Pizza med skinka och ananas. Baka egen Hawaii pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta recept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Paj med röda vinbär och maräng
Paj med röda vinbär och maräng. En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Landgång med lax och räkor
Landgång med lax och räkor, skagenröra samt sill och ägg. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.
Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma som ex. göra skagenröra, lägga in sill, grava lax och baka eget bröd. Väljer du gravad lax kan du toppa den med gravlaxssås.
Landgång är gott med en öl till.
Crème caramel
Crème caramel eller brylépudding. Fransk vaniljpudding med karamell av smält socker i botten. Crème caramel serveras kall. Gör den gärna dagen innan så hinner sockret lösa sig till en tunnare karamellsås.
Vintips till Crème caramel blir ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller franskt Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra Crème caramel i en stor form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering (brulée).
Sauce Colbert bearnaisesås med köttglace
Sauce Colbert som är en bearnaisesås smaksatt med stark köttfond eller köttglace. Till Sauce Colbert är det godast med hemgjord riktig köttfond eller köttglace.
Köttglace är inte en glass utan en stelnad köttfond som är nedkokt och reducerad tills den så koncentrerad att när den svalnar så blir den till gelé eller sk glace på franska. I nödfall kan du ta flytande buljongkoncentrat eller buljongtärning men jag tycker de mest innehåller salt och smakförstärkare så skippa det hellre och servera vanlig bearnaise.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook