Ambrosiakaka

Introduktion och förberedelse

Ambrosiakaka är en gammaldags variant av sockerkaka med med smak av apelsin samt toppad med sockerglasyr garnerad med kanderade apelsinskal.

Serveringsförslag

Passar till kaffet, fika eller utflykt.

Varianter

  • Du kan garnera med färdigköpta kanderade apelsinskal eller kandera apelsinskal själv.
  • Du behöver förslagsvis en sockerkaksform på 1,5 liter. Jag tog en rund form med hål i mitten men man kan ta valfri form.
  • Kakan kan även bakas som muffins i en muffinspanna eller dubbla muffinsformar.
  • Extra lyxig garnering får du med pistage och mandel. Ta 10 pistagenötter och 5 mandlar. Rosta i en torr panna. Hacka grovt och strö över tillsammans med apelsinskalen.

1 Ambrosiakaka, 10-12 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 ägg M/L
  • 2 dl strösocker
  • 150 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ekologisk apelsin
  • 2 msk smör till formen
  • 0,75 dl ströbröd till formen
  • GLASYR: 2 dl florsocker
  • 2 msk pressad apelsinsaft
  • 1 krm ättika
  • GARNERING: 1 dl kanderade apelsinskal till garnering
  • 1 msk silverkulor eller silverströssel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa valfri sockerkaksform som rymmer 1,5 liter. Förslagsvis en rund bakform med hål, springform eller liknande.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan att svalna av.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke i 4 minuter.
  5. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  6. Skölj apelsin, torka den och riv det gula skalet. Tillsätt till äggsmeten.
  7. Dela och pressa ur saften ur apelsinen. Tillsätt 1/2 dl saft till äggsmeten. Spara 2 msk saft till glasyren.
  8. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  9. Tillsätt till äggblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Grädda kakan i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och är färdiggräddad i mitten. Testa med sticka.
  12. Ta ut kakan och låt svalna i formen.
  13. GLASYR: Blanda socker, pressad apelsinsaft och ättika i en bunke till en jämn glasyr.
  14. Bred eller ringla glasyren över kakan.
  15. Strö över strimlade eller tärnade kanderade apelsinskal. Vidare kan du strö över silverkulor eller silverströssel som på bilden men det är valfritt.
  16. Ambrosiakan är klar när glasyren stelnat vilket tar ca 20 minuter.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-09