Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning

Lyckas med buffe till en mindre fest På en buffé kan du egentligen duka upp precis vilka rätter du vill och tycker om. Här är dock några förslag och tips hur du lyckas med buffén och får med lite för alla smaker. Ovan Tandoorispett med kyckling, bulgursallad och yoghurtsås. Gott samt enkelt att förbereda i god tid.

Välkomna gästerna direkt med något att dricka samt tilltugg. Bjud sedan på en buffé med både varma och kalla rätter att plocka av.

Grillspett, sallader, röror och såser som avslutas med dessert. Här hittar du tips på sådant som passar. Exempelvis har jag valt att fixa ett salladsbord.

Matiga sallader

Ett alternativ är att göra en stor Caesarsallad. Salladen har blivit en klassiker över hela världen. Så smal är den inte. Ägg, majonnäs, bacon, parmesanost ger bladen av romansallad en tuff match. Därför har jag här lagt till cocktailtomater för att lätta upp.

En sallad behöver inte innehålla några salladsblad - även om man kan ösa på fina gröna blad som babyspenat, ruccola, maché och annat som garnering och topping. Potatissallad är ett exempel. Purjolöken mjuknar och sötman kommer fram när den tillsätts innan potatisen hunnit svalna.

Pastasallad är uppskattat av såväl unga som gamla. Prova en fyllig pastasallad med champinjoner och salt fläsk smaksatt med en aning vitlök.

Couscous har många vetegryns fördelar till buffé. Förutom att de smakar gott så går de lätt och snabbt att laga till många. De kan serveras varmt eller kallt och blandas med det mesta till goda sallader och sidorätter. Ett förslag är att blanda med tomater och persilja till en god bufférätt som räcker till många gäster.

Portionsvis och mindre skålar för fräsch mat

När man bjuder på buffé så kommer och går gästerna över en längre tid. Var därför försiktig med hur länge maten står framme så att den inte blir dålig. Mat som står utomhus kan du gärna täcka över med skydd - det finns kupor av nät för mat och kakor - kallas ibland kakskydd.

Håll varm mat varm (minst 65 grader) och kall mat kall om buffén står uppdukad under längre tid som flera timmar. Värmeplattor eller liknande är bra. Kylklampar i påsar under brickor och skålar är andra tips. Vidare kan du ha en bricka eller långpanna med höga kanter och fylla med isbitar där du har skålar eller fat med kalla rätter.

På en buffé är det smidigt att lägga upp allt i greppvänliga portionsbitar. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar på små spett är bara ett knep som underlättar.

Ska buffén stå framme länge är detta extra viktigt - då kan du ställa fram (och värma) mat portionsvis eller i mindra skålar efterhand när den börjar ta slut och därmed hålla maten fräsch och hygienisk.

Bli poppis bland barnen

Förbered gärna någon rätt du vet de flesta barn gillar. De får ta annan mat också såklart. Men pizza, pizzabullar, korv eller liknande är ett säkert kort för en del matarga barn.

Mitt bästa tips är pizza - det gillar de flesta vuxna också. Baka vilken pizza du vill och skär upp i bitar eller baka pizzabullar med fyllning av ost, pepperoni-korv och tomatsås.

Lättlagat sött

Nåt sött måste också finnas. Ett tips är en variant av den klassiska italienska tiramisun full med godis. Och/eller laga en kladdkaka i långpanna och skär i lagom små bitar. Servera ev. med vispad grädde. Perfekt att göra i förväg och förvara i frysen eller kylen.

Att beräkna portioner

Att beräkna portioner till buffébord är aldrig helt lätt. Folk tar lite av varje rätt, tar om och ibland kommer fler gäster än man räknat med. Bättre att ta i överkant. Köp mat som du gillar och kan frysa in om det blir rester (släng dock mat som stått framme länge). Väntar du många gäster eller vill vara på säkra sidan kan du öka på recepten eller utöka med egna favoriter.

Bjud på något inom kort

Nedan några förslag på mat som passar att bjuda på vid gästers ankomst. Att dricka passar bål som fördrink. Andra festliga alternativ är mousserande vin - kyld lyxig Champagne eller något billigare Cava är två förslag.

Laxtartar Laxtartar på toast kan serveras som små tilltugg. Ett lyxigare och lite mer arbetat tilltugg. Andra goda men enklare tilltugg är ex. melon med parmaskinka.

Laxtartar på toast
Lite lyxigare och arbetad förrätt eller tilltugg på buffé. Ett förslag om du serverar till många är att lägga upp små smörstekta toastbröd på ett fat och klicka på en sked laxtartar på toastbröden. Duka fram med citronklyftor, assietter och servetter.

Melon med parmaskinka
En klassiker som alla gillar med salt skinka och söt melon. Servera förslagsvis med grissinis bredvid.

Smördegssnurror med parmesan
Servera dem gärna varma. Förslagsvis tillsammans med lite annat småplock som oliver, rostade mandlar och fat med tandpetare med cocktailtomater och tärnad färsk mozzarella.

Fler förslag på tilltugg >>

Sallader

Enkel salladsbuffé Till buffé är det gott och att duka upp ett salladsbord som kan komplettera buffén ex. varm mat från grillen, pajer, rostade rotfrukter, soppor eller marinerad kokt potatis. Lägg gärna till ett gott nybakt bröd med färskost eller smör som pålägg.

Enkel salladsbuffé
Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i Italien iaf.

Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén. Dubblera receptet till önskat antal. Servera gärna med bröd och färskost.

Jättestor Caesarsallad
Sallad med knaprig bacon, krutonger och parmesan. Här har jag valt att fuska med färdig dressing. Hittar du inte romansallad kan du ta och blanda lite andra salladssorter som isberg, frisé och lollo rosso. Du kan servera Caesardressingen bredvid i en skål.

Tandoorispett med kyckling
Enkla att marinera med färdig Tandoorikrydda. Kan marineras i god tid och förvaras i kylen. Sedan är det bara att grilla på utegrill eller i ugnen. Gott med bulgursallad eller couscoussallad. Samt yoghurtsås med tandoori.

Kycklingspett med jordnötssås
Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås.

Sojamarinerade fläskkarréspett
Grillspett med sojamarinad och fläskkarré. Enkla och supergoda. Blanda bitar av fläskkarré med söt god soja sk ketjap manis så är det klart. Lite extra färg får de med koloritsoja.

Potatissallad med purjolök
Potatissallad med purjolök är enkelt och mycket gott med färskpotatis eller delikatesspotatis. Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal behöver bara sköljas. Annars välj en fast sort potatis som ex. Asterix.

Frittat med blomkål och soltorkad tomat
Jättegoda små bitar spansk omelett med blomkål och smakrik soltorkad tomat som passar utmärkt till buffé.

Frittata med blomkål och soltorkad tomat Frittata i lagom bitar passar utmärkt till buffé.

Pastasallad med svamp, ärtor och bacon
En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och crème fraiche. Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar hackad soltorkad tomat bra.

Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillad, middagstillbehör eller till picknick.

Gurksallad
Gurksallad med crème fraiche eller matyoghurt. Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör.

Bonusrecept -Vitlöksstekta jättesvampar Portabello
Passar alla men speciellt vegetarianer och veganer. Recept 10 portioner
10 portabellosvampar
4 msk olivolja
1 klyfta vitlök
Salt och vitpeppar
Rensa svampen. Värm ugnen till 175 grader. Pressa vitlöken och blanda med olivolja. Vänd runt svamparna i oljan, salta och peppra. Rosta i ugn cirka 20 minuter. Kan serveras kalla eller varma. Färsk dragon passar till garnering.

Pizza i långpanna
Smidigt att baka till många på 1-3 plåtar och skära upp i rutor samt serveras på fat. Det gör inget om den kallnar lite. Kan förberedas innan och frysas in i bitar med bakplåtspapper mellan i burkar - ta fram och tina samt värm i ugnen igen till servering. Topping och pålägg kan varieras.

Pizzabullar
Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags bullar i pizzastil med ost, tomat och pepperoni-korv. Det är alltid bra att ha en backup som barn och för den del vuxna kan tänkas tycka extra bra om.

Godis tiramisu Att fixa dessert till många funkar smidigt om du lagar dem i en stor form eller långpanna. Skär sedan i små portionsbitar och servera. Låt ej gästerna ta och skära själva - det blir ofta en katastrof på fatet efter några gäster. Skär du själv upp portionsbitar är det också lättare att ha koll på hur många det räcker till. Ovan Godis Tiramisu.

Godis tiramisu
Perfekt till buffé, bjudning eller middag att göra i förväg och ställa i frysen eller kylen. Välj två - tre sorter godis du gillar (eller studentens favoritgodis), förslagsvis Dajm, M&M:s, geléhallon, polkagrisar, Marianne eller liknande. Hittar du inte Savoyardikex kan du använda sockerkaksbottnar.

Kladdkaka i långpanna
Det är smidigt att i god tid baka en hel långpanna med kladdkaka. Låt kallna och stelna i kylen. Vid servering så skär du sedan små portionsbitar som trianglar, rektanglar eller rutor. Lägg upp på bricka, garnera med riven choklad och florsocker samt citronmeliss och servera med vispad grädde i en skål bredvid eller klicka på sked på varje bit kladdkaka.

Kolla in fler recept som passar till buffé

Här är lite tips på vad du kan bjuda på att dricka till buffén.

Ska du laga till flera gäster (10-50 personer) så har jag lite fler smidiga buffétips som passar för många gäster här.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.