Enkel salladsbuffé i italiensk stil

God som sommarlunch eller lätt middag. Lättlagat.

Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i Italien iaf.
Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén.

Kan även kompletteras med valfritt kött, fisk eller grönsaker från grillen.

4 portioner enkel salladsbuffé i italiensk stil

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 20 cocktailtomater
  • 2 mozzarellaostar i lag
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 avokado
  • 1 citron
  • 200 gram skivad rökt lax
  • 200 gram lufttorkad skinka som prosciutto
  • 200 gram skivad fin italiensk salami
  • 500 gram blandad grönsallad eller babyspenat
  • 1 honungsmelon eller galiamelon
  • Salladsddressing: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk fin vinäger ev. balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg upp på ett stort fat eller en skål. Skiva vanliga tomater om du köpt det.
  2. Häll av och skiva mozzarellan. Lägg med tomaterna.
  3. Hacka basilikan och strö över tomater och mozzarella.
  4. Dela, kärna ur och gröp ur avokaden i bitar och lägg på fat eller i en skål.
  5. Skölj och halvera citronen. Pressa halva citronen över avokadon och blanda runt så att den inte mörknar.
  6. Dela den andra halva i klyftor och lägg med den skivade rökta laxen i en skål.
  7. Lägg upp skivad lufttorkad skinka samt salami på ett fat eller tallrik.
  8. Skölj salladen noga och lägg upp på fat eller skål.
  9. Dela och gröp ur melonen och skär den i klyftor. Lägg på tallrik.
  10. Blanda dressingen i ett glas och ös över hälften över grönsalladen samt hälften över tomatsalladen.
  11. Klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer