AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port laxtartar på toast
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 200 g färsk laxfilé
  • 100 g gravad lax
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 2 msk hackad dill
  • 1 krm vitpeppar och salt
  • Till servering som förrätt: 30 gram blandad grönsallad som isbergssallad, lollo rosso och frisésallad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 1 dl hackad gräslök
  • 4 st vita brödskivor, stekt i smör eller olivolja
  • 3 citronklyftor
  • Till servering tilltugg och buffé: 1 citron
  • 12 st små vita runda toastbröd
  • 1 dl hackad gräslök
  • 2 dl crème fraiche
  • 50 gram rom

Tillagning:

  1. Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Skär laxen i skivor och sedan i små kuber.
  2. Finhacka rödlök, gräslök och dill samt blanda med lax, senap, vitpeppar och salt i en skål.
  3. LAXTARTAR SOM FÖRRÄTT: Pensla eller bred fyra skivor bröd (utan kanter) med olivolja eller smör. Grilla eller stek dem så att de får färg.
  4. Skölj och plocka några blad sallad i olika färger. Blanda med några droppar olivolja, salt, peppar och vinäger i en skål.
  5. Lägg bröd underst, sedan laxtartar och några blad sallad och citronklyfta vid sidan. Garnera med gräslök och ev. lite olivolja samt vinäger.
  6. LAXTARTAR SOM TILLTUGG: Skär ut 12 små bröd utan kanter, pensla dem med olja eller smör, stek dem eller grilla dem. Toppa med en sked laxtartar på varje. Eller använd en rund form att forma både bröd och laxtartar. Garnera med gräslök och små bitar citron.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe:

Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Du behöver en noggrant diskad skärbräda och en vass kniv samt en skål med vatten och vinäger.
Ostron
Ostron. Hur du öppnar ostron samt serveringsförslag. Ostron är gott till förrätt med en klyfta citron och ett glas gott friskt vitt vin.
Ostron är goda nyöppnade och naturella. De äts direkt ur skalet (levande!). Ostron kan smaksättas också. Enklast är naturella, med några droppar citron eller rödvinsvinäger med finhackad schalottenlök.
Ostron kan gratineras också. Då kan de förberedas innan men förvaras då kort tid i kyl. Förslagsvis kan du fräsa finhackad bacon och blanda med finhackad persilja, vitlök, ströbröd och riven parmesan till en röra och bred över en tsk i varje ostron och gratinera tills de fått färg under grillen i någon minut.
Ostronen ska vara levande och helt slutet eller sluter sig när man knackar på skalet. På nyöppnat ostron så drar ytterkanten (skägget) ihop sig på ostronet om du droppar på lite citron - då är det levande. Ostronet ska också dofta friskt hav och tång.
Skydda alltid handen du håller ostronet vid öppnandet med en vikt kökshandduk eller grytlapp så att du inte skär dig.
En ostronkniv är en lite kort kniv med skydd vid handtaget och kan ersättas med en liknande kniv var dock försiktig.
Till förrätt kan du servera så många ostron du vill ha, vanligt är allt från tre till tolv eller fler ostron.
Vinförslag till ostron är ett friskt vitt vin som ex. Chablis, en Muscadet från Loire eller modern Semillon från Australien. Mousserande vin som skumpa är också gott till ostron.
Förvara ostron kallt och med den skalhalva som är rundad nedåt och den halva som är flat uppåt så inte saften rinner ur.
Tempura med panko
Tempura med panko - friterade knapriga grönsaker och fisk med dip. Servera med klibbigt ris samt ljus japansk soja eller dipp bredvid.
Blanda gärna olika sorters fisk som 2 portionsbitar laxfiléer, 2 portionsbitar torsk och 1 filé rödspätta till nedan recept.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Lax i ugn med tapenade
Lax i ugn med tapenade. Gott med quinoasallad, bulgursallad, pressad potatis, pasta, råstekta rotfrukter eller valfritt tillbehör.
Vill du ha en enkel sås till kan du blanda 2 dl turkisk yoghurt med någon tsk pressad citron och 0,5 tsk honung samt smaka av med salt och peppar.
Vidare är kokta grönsaker som broccoli eller brytbönor gott till.
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.
Stekt lax med skinn
Stekt lax med skinn. Grundrecept på stekt laxfilé med skinnet kvar. Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram med skinn.
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.
Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Några förslag är: Hollandaisesås, citronklyfta, kokt sparris och delikatesspotatis; eller vitvinssås, kokta sockerärtor och pressad potatis; eller en bulgursallad samt en kall yoghurtsås.
Lax i ugn med mozzarella och basilika
Lax i ugn med mozzarellaost, basilika, vitlök, tomat, vitt vin, grädde och parmesanost. Lax på italienskt vis i ugnen.
Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Räkna fyra bitar lax på runt 130 gram styck.

Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Pasta med portabellosvamp och spenat
Pasta med portabellosvamp och spenat i krämig sås. En vegetarisk svamppasta med supergod portabello som är en jättechampinjon med mycket smak och fast god konsistens. Här har jag fräst svampen i olivolja och vitlök och toppat en tallrik pasta i krämig sås med bladspenat.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Du kan ersätta portabellosvampen med mindre champinjoner också såklart.
Förslag tillbehör: halverade cocktailtomater samt grönsallad med olivolja och vinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Glass med godis
Glass med godis. En godisglass du kan variera med det godis du gillar. Hacka eller krossa vilket godis du vill och blanda i vaniljglassen.
Här med Non Stop, Plopp och lite 70% choklad.
Servera gärna garnerad med lite extra godis i skålar eller glasstrutar.
Du kan laga hemgjorda glassvåfflor att servera glassen i - sök recept här på receptfavoriter.se.
Lax i ugn med chili
Lax i ugn med chili, kall sås med mango chutney, spenatsallad med valnötter och kokt delikatesspotatis. Nyttigt och gott. Passar till fest såväl som vardag.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lasagne med köttfärs
Lasagne med köttfärs i tomatsås, ostsås, mozzarella samt riven parmesan.
Lasagne till en form likt 25x35 cm.
Servera gärna lasagnen med en sallad av halverade cocktailtomater, tärnad avokado samt strimlad babyspenat eller annan grönsallad. Blanda med olivolja och vinäger.
Man kan också smaksätta ostsåsen med riven muskot.
Milanopinnar
Milanopinnar. Mördegskakor med mandelmassa i mitten garnerade med mandel.
Du kan garnera med flagad eller fint skivad mandel med eller utan skal alternativt mandelspån (räkna en påse på 50 gram till 30 Milanopinnar).
Du behöver lite framförhållning då mördegen ska vila i någon timme i kylen innan du bakar med den.
Med strösocker blir mördegen knaprigare och med florsocker mjöligare om man önskar det.
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kokosrutor eller skumrutor med choklad
Kokosrutor eller skumrutor med choklad. En slags gräddbullar smaksatt med choklad i rutor vända i rostad kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Skulle de bli för lösa så kan de njutas som chokladmousse med sked.
Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring
Smörgåstårta med matjessill, västerbottenost och kavring. En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.
Räkna ca 400 gram matjessill på burk.
Hemlagad majonäs majonnäs hemgjord
Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs.
Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen.
Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm.
Några gillar någon droppe worcestersås i också.
Sen kan du göra skagenröra med räkor mm.
Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook