AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
4 port laxtartar på toast
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 200 g färsk laxfilé
  • 100 g gravad lax
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 2 msk hackad dill
  • 1 krm vitpeppar och salt
  • Till servering som förrätt:
  • Några blad blandad grönsallad som isbergssallad, lollo rosso och frisésallad samt lite olivolja, vitpeppar och vinäger
  • Hackad gräslök
  • 4 st vita brödskivor, stekt i smör eller olivolja
  • 3 citronklyftor
  • Till servering tilltugg och buffé:
  • 1 citron
  • 12 st små vita runda toastbröd
  • Hackad gräslök
  • 1 klick crème fraiche eller rom på varje (valfritt)

Tillagning:

  1. Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Skär laxen i skivor och sedan i små kuber.
  2. Finhacka rödlök, gräslök och dill samt blanda med lax, senap, vitpeppar och salt i en skål.
  3. LAXTARTAR SOM FÖRRÄTT: Pensla eller bred fyra skivor bröd (utan kanter) med olivolja eller smör. Grilla eller stek dem så att de får färg.
  4. Skölj och plocka några blad sallad i olika färger. Blanda med några droppar olivolja, salt, peppar och vinäger i en skål.
  5. Lägg bröd underst, sedan laxtartar och några blad sallad och citronklyfta vid sidan. Garnera med gräslök och ev. lite olivolja samt vinäger.
  6. LAXTARTAR SOM TILLTUGG: Skär ut 12 små bröd utan kanter, pensla dem med olja eller smör, stek dem eller grilla dem. Toppa med en sked laxtartar på varje. Eller använd en rund form att forma både bröd och laxtartar. Garnera med gräslök och små bitar citron.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe:

Heta räkor med skal som tapas
Heta räkor med skal serverade som tapas. Frästa eller wokade hela heta räkor med vitlök och chili är gott som tilltugg, tapas eller förrätt med gott bröd och lite vitlöksmajonnäs aioli.
Ett svalt vitt vin som ex. chardonnay från Australien passar till.
Osttallrik
Osttallrik. Ett förslag på osttallrik med tre ostar samt tillbehör. Till ostarna har jag valt ut tre viner som passar vardera ost.
Till den milda osten Brillat Savarin som är en typ av Brie-ost passar ett mousserande vin eller champagne. Brillat Savarin kan bytas mot annan mild ost av typen Brie eller Camembert.
Till den mer lagrade Morbier-osten passar ett rött vin som ex. en fyllig Amarone från Italien. Istället för Morbier kan du välja en annan lagrad ost som Tomme eller Comte eller annan kittost.
Till grönmögelosten - här en Saint Agur från Frankrike - passar ett sötare portvin ex. en Ruby port som Grahams Six Grapes. Du kan ta annan blå- eller grönmögelost efter tycke.
Detta är ett förslag på en osttallrik och du kan byta ut och lägga till andra tillbehör eller ostar som du vill. Annat gott på osttallrik är skivad selleri, rostade valnötter, torkad frukt som dadlar och aprikoser med mera.
Kokt sparris
Kokt sparris är gott som förrätt eller tillbehör. Sparris är klassiskt som förrätt med hollandaisesås, smör eller som förrättssallad med parmaskinka och mozzarella mm.
Räkna 3 - 5 sparrisar som tillbehör och 5 - 8 sparrisar som förrätt per portion. Tjockare vita sparrisar kan du räkna 1-2 som tillbehör och 3-4 som förrätt.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Kokar du mycket sparris så blir det lättare att hålla reda på dem i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Färskpotatislåda med rökt lax
Färskpotatislåda med rökt lax. Färskpotatislåda passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis ex. efter midsommar.
Istället för rökt lax kan du ta gravad lax, stekt eller grillad lax, rökt makrill eller varmrökt lax.
Stekt lax med bulgursallad
Stekt lax med bulgursallad och kall yoghurt- och limesås. En god och nyttig rätt som passar till vardags som fest.
Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Om laxfiléerna har skinn så se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Fiskgratäng med lax och spenat
Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos, fast det går snabbast med pulvermos.
En rätt som kan förberedas innan och tillagas precis innan servering.
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Pannacotta med passionsfrukt
Pannacotta med passionsfrukt. Den söta gräddiga hemlagade pannacottan passar utmärkt med sötsyrlig passionsfrukt. Hemgjord pannacotta är en enkel och perfekt dessert att förbereda innan.
Vintips till pannacotta med passionsfrukt är ett sött dessertvin ex. Vin santo, tyskt beerenauslese, franskt sött typ Château d\\\\\\\\\\\\\\\'Yquem, eller billigare Amfora Muscat.
Ska du ha pannacotta till buffe så kan du göra en större sats men fylla mindre portionsformar ex. grappaglas, snapsglas, espressokoppar osv. Fördela lite passionsfrukt i varje.
Älgfärslimpa
Älgfärslimpa. Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
Här med bacon runt limpan och grädde i smeten då älgfärs är rätt torrt annars.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rissallad med fetaost
Rissallad med fetaost är en kall smakrik vegetarisk sallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Rissalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Rissallad är vanlig i Frankrike. Fetaosten ger här en god sälta till salladen.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök
Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.
De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.
Banana split recept
Banana split som är en dessert med kluven banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.
Kan varieras med maränger också men då kallas det marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Ceasarsallad med räkor
Ceasarsallad med räkor, surdegskrutonger, ceasardressing, romansallad, parmesan och bacon (valfritt).
Du kan köpa räkor med skal och skala själv - vilket är godast - eller använda färdigskalade räkor.
Gott i är också avokado i skivor.
Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook