Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe

Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.

4 portioner laxtartar på toast

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 g färsk laxfilé
  • 100 g gravad lax
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 2 msk hackad dill
  • 1 krm vitpeppar och salt
  • Till servering som förrätt: 30 gram blandad grönsallad som isbergssallad, lollo rosso och frisésallad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 1 dl hackad gräslök
  • 4 st vita brödskivor, stekt i smör eller olivolja
  • 3 citronklyftor
  • Till servering tilltugg och buffé: 1 citron
  • 12 st små vita runda toastbröd
  • 1 dl hackad gräslök
  • 2 dl crème fraiche
  • 50 gram rom

Tillagning

  1. Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Skär laxen i skivor och sedan i små kuber.
  2. Finhacka rödlök, gräslök och dill samt blanda med lax, senap, vitpeppar och salt i en skål.
  3. LAXTARTAR SOM FÖRRÄTT: Pensla eller bred fyra skivor bröd (utan kanter) med olivolja eller smör. Grilla eller stek dem så att de får färg.
  4. Skölj och plocka några blad sallad i olika färger. Blanda med några droppar olivolja, salt, peppar och vinäger i en skål.
  5. Lägg bröd underst, sedan laxtartar och några blad sallad och citronklyfta vid sidan. Garnera med gräslök och ev. lite olivolja samt vinäger.
  6. LAXTARTAR SOM TILLTUGG: Skär ut 12 små bröd utan kanter, pensla dem med olja eller smör, stek dem eller grilla dem. Toppa med en sked laxtartar på varje. Eller använd en rund form att forma både bröd och laxtartar. Garnera med gräslök och små bitar citron.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer