AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
4 port laxtartar på toast
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 200 g färsk laxfilé
  • 100 g gravad lax
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 2 msk hackad dill
  • 1 krm vitpeppar och salt
  • Till servering som förrätt:
  • Några blad blandad grönsallad som isbergssallad, lollo rosso och frisésallad samt lite olivolja, vitpeppar och vinäger
  • Hackad gräslök
  • 4 st vita brödskivor, stekt i smör eller olivolja
  • 3 citronklyftor
  • Till servering tilltugg och buffé:
  • 1 citron
  • 12 st små vita runda toastbröd
  • Hackad gräslök
  • 1 klick crème fraiche eller rom på varje (valfritt)

Tillagning:

  1. Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Skär laxen i skivor och sedan i små kuber.
  2. Finhacka rödlök, gräslök och dill samt blanda med lax, senap, vitpeppar och salt i en skål.
  3. LAXTARTAR SOM FÖRRÄTT: Pensla eller bred fyra skivor bröd (utan kanter) med olivolja eller smör. Grilla eller stek dem så att de får färg.
  4. Skölj och plocka några blad sallad i olika färger. Blanda med några droppar olivolja, salt, peppar och vinäger i en skål.
  5. Lägg bröd underst, sedan laxtartar och några blad sallad och citronklyfta vid sidan. Garnera med gräslök och ev. lite olivolja samt vinäger.
  6. LAXTARTAR SOM TILLTUGG: Skär ut 12 små bröd utan kanter, pensla dem med olja eller smör, stek dem eller grilla dem. Toppa med en sked laxtartar på varje. Eller använd en rund form att forma både bröd och laxtartar. Garnera med gräslök och små bitar citron.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe:

Toast Skagen
Klassisk Toast Skagen med räkor, majonnäs och dill.
Du kan garnera med löjrom om du vill ha en riktigt lyxig toast skagen. Eller ta annan rom.
Vidare kan du ha något salladsblad på toasten också.
Du kan också ha lite riven pepparrot i räkröran.
Istället för majonnäs och crème fraiche kan du ha matyoghurt i Skagenröran.
Öl eller vitt torrt vin passar till Toast Skagen.
Skala helst egna räkor till toasten. Du kan också ta färdigskalade (billigare) räkor till röran och sedan garnera med några fina stora handskalade räkor.
Prosciutto med melon
Prosciutto med melon. En snabb och god förrätt eller aptitretare. Lufttorkad italiensk skinka med melon är en god kombination med den salt skinkan och söta melonen.
Gott som tilltugg, till fördrink, aptitretare, förrätt, tapas eller till buffé.
Prosciutto crudo är italienska för lufttorkad skinka. Välj så fin du har råd med ex. en Parmaskinka. Du kan också välja en annan lufttorkad skinka av hög kvalitet som ex. spansk Serrano-skinka.
Välj en mogen melon genom att lukta på den - den ska lukta melon. Goda sorter är honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon.
Gott med ett vitt torrt kallt vin som ex. chardonnay, pinot gris, riesling eller gewurtstraminer. Vidare kan man ha mousserande vin eller champagne till. Eller ett bål med eller utan alkohol.
Silltårta
Silltårta. Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas. Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Inkokt lax med coleslaw
Inkokt lax med coleslaw (kålsallad) och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat.
Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.
Sushi Temaki sushistrutar
Temaki sushi eller sushistrutar är fisk och ris i strut av sjögräs. Här med sushiris, lax, avokado, wasabi och majonnäs serverat med japansk soja och inlagd ingefära. Annat gott att ha i strutarna är gurka, laxrom och tonfisk.
Vanligt är att man sitter och själv rullar ihop Temaki vid bordet. Lite som taco middag fast på japanska.
Kan också halveras i mängd och serveras till förrätt.
Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe
Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Vegan Moussaka
Vegan Moussaka med aubergine (äggplanta), sojagrytbitar i tomatsås, potatis, vegan Bechamelsås samt sojagratängost Mozzarella-style.
En Moussaka utan kött och mejeriprodukter som blir väldigt god och passar alla.
Gott med grönsallad, cocktailtomater och dressing.
Laga gärna veganmoussakan dagen innan så blir den ännu godare.
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Slottsstek slottstek grytstek
Slottsstek. En god och enkel grytstek du lagar med benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote. Den goda smaken på klassisk svensk slottstek kommer av ansjovis (men säg det inte till någon för många tycker det låter konstigt). Laga en god sås på stekskyn med grädde. Servera slottssteken ex. som söndagsmiddag eller söndagsstek skuren i skivor med gräddsås, kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, primörer som morötter, blomkål, broccoli osv, samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé är också gott till hemlagad grytstek.
Har du torkad svamp som ex. trattkantareller kan du ha i några sådana smulade i såsen när du kokar ihop den på slutet. Även ansjovisspadet kan du ha i och smaka av såsen med (ger sälta). Lite ljus soja kan också piffa till såsen samt söt gelé.
Slottstek blir också gott med viltkött och viltstek som älg, vildsvin eller rådjur.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat, fetaost, rödlök, dijondressing, paprika, sallad, cocktailtomater och riven parmesan.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Smörrebröd med rostbiff
Smörrebröd med rostbiff. Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast.
Potatissallad med pepparrot och kapris
Potatissallad med pepparrot, kapris, gräddfil, citron och rödlök. Gott till det mesta - framförallt grillat, till picknick och på buffé.
Hallonparfait
Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass.
Parfait är vispad grädde som fryses med socker och smaksättning som bär ex. mosade hallon.
Andra goda bär till parfait är blåbär, jordgubbar, hjortron osv.
Hallonparfait kan också göras portionsvis i portionsformar. Lägg då gladpack längs formarnas kanter så är det lättare att få ut parfaiten. Vidare kan man klä en avlång brödform med gladpack och sedan skära skivor av parfaiten till servering.
Låt gärna parfaiten tina och mjukna någon timme i kylen innan servering.
Hallonparfaiten kan garneras med färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook