AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port laxtartar på toast
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 200 g färsk laxfilé
  • 100 g gravad lax
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 2 msk hackad dill
  • 1 krm vitpeppar och salt
  • Till servering som förrätt:
  • Några blad blandad grönsallad som isbergssallad, lollo rosso och frisésallad samt lite olivolja, vitpeppar och vinäger
  • Hackad gräslök
  • 4 st vita brödskivor, stekt i smör eller olivolja
  • 3 citronklyftor
  • Till servering tilltugg och buffé:
  • 1 citron
  • 12 st små vita runda toastbröd
  • Hackad gräslök
  • 1 klick crème fraiche eller rom på varje (valfritt)

Tillagning:

  1. Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Skär laxen i skivor och sedan i små kuber.
  2. Finhacka rödlök, gräslök och dill samt blanda med lax, senap, vitpeppar och salt i en skål.
  3. LAXTARTAR SOM FÖRRÄTT: Pensla eller bred fyra skivor bröd (utan kanter) med olivolja eller smör. Grilla eller stek dem så att de får färg.
  4. Skölj och plocka några blad sallad i olika färger. Blanda med några droppar olivolja, salt, peppar och vinäger i en skål.
  5. Lägg bröd underst, sedan laxtartar och några blad sallad och citronklyfta vid sidan. Garnera med gräslök och ev. lite olivolja samt vinäger.
  6. LAXTARTAR SOM TILLTUGG: Skär ut 12 små bröd utan kanter, pensla dem med olja eller smör, stek dem eller grilla dem. Toppa med en sked laxtartar på varje. Eller använd en rund form att forma både bröd och laxtartar. Garnera med gräslök och små bitar citron.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe:

Laxcarpaccio Carpaccio med lax
Laxcarpaccio. Carpaccio med lax är gott som förrätt eller på buffe.
Laxcarpaccio görs på rå lax. Färsk odlad lax eller fryst vildlax. Vildlax ska helst varit fryst i något dygn innan servering. Odlad lax kan man äta direkt i rått tillstånd. Ex. Norsk färsk odlad Salmalax blir riktigt fin som laxcarpaccio.
Alternativ är också kallrökt lax eller gravad lax.
Använd en fin olivolja.
Grillad sparris
Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Crepes med champinjonfyllning
Crêpes med champinjonfyllning. Champinjoncrêpes gratinerade med ost. Vegetariska crêpes till huvudrätt, lunch, middag eller förrätt.
Gott till är att garnera med lite smörstekt tärnad svamp, hackad persilja samt servera med en grönsallad och en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Grillade laxspett med bacon
Grillade laxspett med bacon, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, coleslaw, citron och riven pepparrot.
Istället för spett med bacon kan du grilla hela laxkotletter eller filéer med skinn (grilla då med skinnet nedåt först och längst tid).
Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin som ex. Chardonnay.
Välj MSC- eller Kravmärkt lax.
Du kan använda stålspett eller träspett. Använder du träspett så lägg dem i blöt minst 10 minuter innan grillningen. Trä sedan laxkuberna på parallella träspett så är det lättare att hantera och vända.
Grillspett med fisk fiskspett
Grillspett med fisk. Grilla hemgjorda fiskspett med fast fiskfilé som lax, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar.
Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.
Man kan också ha några bitar bläckfisk på spetten (den finns ju fryst).
Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad
Till spetten är det gott med en sås ex. kall ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaost sås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt.
Råris, vildris, basmatiris, potatisklyftor i ugnen eller kokt potatis samt en blandad sallad är goda tillbehör till fiskspett.
Dryckestips är vitt vin ex. chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. Min favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.
Laxlasagne
Laxlasagne. Lasagne med skivad kallrökt eller gravad lax, spenat, purjolök och ostsås. En god resträtt att laga på överbliven skivad kallrökt eller gravad lax.
Du kan använda färska lasagneplattor också - då kan du ändra ugnsvärmen till 200 grader och grädda lasagnen i 25-30 minuter.
Du behöver en lasagneform i storlek som ca en halv ugnspanna. Tre lasagneplattor ska få plats vid sidan av varandra.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Löjromstoast
Löjromstoast. Smörstekt bröd med löjrom, crème fraiche, rödlök och citronklyfta.
En ljus lageröl eller ett glas vitt torrt vin passar till löjromstoast.
Kyckling i lergryta
Kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.
Rödbetskaka
Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillat ostfyllt tunnbröd
Grillat ostfyllt tunnbröd eller quesadillas är ett recept som passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till ex. drink eller öl.
Enkla tapas
Enkla tapas. Tapas finns i många former. Här är recept på enkla tapas av de vanligaste kombinationerna av plockmat som oliver, mandlar, ost och korvbitar. De är bara att gå och handla och duka upp som tilltugg.
Andra tilltugg som passar som tapas är olika ostar som fetaost, getost osv; olika charkuterier som korvar och skinka; inlagda oliver, soltorkade tomater, marinerade kronärtskockor, marinerad vitlök; inlagd fisk som sardiner i olja; kex eller bröd; nötter som rostade mandlar; frukt som halverade fikon, melon i klyftor mm.

Helstekt rostbiff
Helstekt rostbiff du kan servera kall eller varm i skivor. Kall fint skivad rostbiff är gott upplagd på fat till fest och buffé. Gärna med en god varm eller kall sås. Potatissallad, rostad lök och tomatsallad är goda tillbehör. Tunt skivad rostbiff är också god som pålägg till bla till smörrebröd med remouladsås och rostad lök, landgångar och smörgåstårtor.
Helstekt rostbiff kan också serveras varm i tunna skivor. Varm rostbiff kan serveras som vilken köttbit som helst. Ett förslag är med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssås (ta gärna köttskyn från rostbiffen till såsen). Bearnaisesås, grillad tomat och rostad potatis samt rotfrukter är ett annat förslag.
Rött vin är gott till rostbiff.
Hemgjord helstekt rostbiff blir betydligt billigare än köpt färdigskivad rostbiff.
Steker du ett större eller mindre stycke rostbiff så får du öka respektive minska tiden i ugnen. Kolla med termometer så att köttet är 60 grader för ljust rosa.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lingonsmoothie
Lingonsmoothie. Smoothie med lingon och banan är gott och nyttigt. Det finns även forskning som visar att man går ner i vikt om man äter lingon regelbundet.
Du kan variera och tillsätta andra bär som blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär eller frukt som mango och papaya. Vidare kan du variera med apelsinjuice, ananasjuice, äppeljuice, filmjölk eller till och med vaniljglass för en sötare dessertvariant av smoothien.
Fois gras med äpple
Fois gras med äpple på rostad toast med babyspenat och några droppar balsamvinäger. Använd ankleverpaté eller gåsleverpaté eller hel anklever eller gåslever.
Gott som förrätt eller aptitretare.
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras.
Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och godare samt finare).
Gott till är också en klick fikonchutney eller fikonmarmelad.
Istället för äpple kan du ta päron eller kvitten.
Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller champagne (inte sött). Gewurtztraminer från Alsace är ett annat alternativ.
Tomatjuice
Tomatjuice. Hemgjord tomatjuice av hela tomater. God och nyttig som dryck, matlagning eller till drinkar som ex. Bloody Mary.
Du behöver en råsaftcentrifug eller en mixer och en sil.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook