Tandoorispett med kyckling

Grillspett med kycklingfilé marinerade i tandoorimarinad.
På bilden serverade med bulgursallad (sök recept här på receptfavoriter), limeklyftor, grönsallad och en klick av tandoorimarinaden som kall sås. Andra goda tillbehör är klyftpotatis, basmatiris, råris med mera. Gott är också att varva kycklingen med grönsaker på grillspetten ex. med bitar av zucchini, äggplanta, paprika, vårlök med mera.

4 portioner tandoorispett med kyckling

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 47 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé eller 4 kycklingfiléer
  • 8 trä- eller metallspett
  • Tandoorimarinad: 5 dl matyoghurt, naturell
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 krm mald (krossad) kryddnejlika
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 krm cayennepeppar eller efter smak
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Tandoorimarinad: Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
  4. Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås vid servering.
  5. Använd hälften av marinaden att marinera kycklingen i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen.
  6. Använder du träspett så lägger du dem i blöt.
  7. Tänd grillen.
  8. Förbered tillbehör som ex. bulgursallad. Eller andra valfria tillbehör.
  9. Fördela kycklingbitarna på spetten. Släng den överblivna marinad du marinerat kycklingen med (den ska du EJ servera till kycklingen).
  10. Grilla spetten ca 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen - sätt på lock eller placera spetten längre från glöden och låt dem steka klart i fem minuter. De kan också läggas och stekas klart inslagna i folie. Skär i en bit kyckling och kontrollera så att köttsaften är klar och kyckingen genomstekt. Grilla annars några minuter till.
  11. Servera tandoorispetten med önskade tillbehör, klyftad lime och den resterande tandoorimarinaden som kall sås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer