Tandoorispett med kyckling

Grillspett med kycklingfilé marinerade i tandoorimarinad.
På bilden serverade med bulgursallad (sök recept här på receptfavoriter), limeklyftor, grönsallad och en klick av tandoorimarinaden som kall sås. Andra goda tillbehör är klyftpotatis, basmatiris, råris med mera. Gott är också att varva kycklingen med grönsaker på grillspetten ex. med bitar av zucchini, äggplanta, paprika, vårlök med mera.

4 portioner tandoorispett med kyckling

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 47 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé eller 4 kycklingfiléer
  • 8 trä- eller metallspett
  • Tandoorimarinad: 5 dl matyoghurt, naturell
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 krm mald (krossad) kryddnejlika
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 krm cayennepeppar eller efter smak
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Tandoorimarinad: Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
  4. Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås vid servering.
  5. Använd hälften av marinaden att marinera kycklingen i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen.
  6. Använder du träspett så lägger du dem i blöt.
  7. Tänd grillen.
  8. Förbered tillbehör som ex. bulgursallad. Eller andra valfria tillbehör.
  9. Fördela kycklingbitarna på spetten. Släng den överblivna marinad du marinerat kycklingen med (den ska du EJ servera till kycklingen).
  10. Grilla spetten ca 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen - sätt på lock eller placera spetten längre från glöden och låt dem steka klart i fem minuter. De kan också läggas och stekas klart inslagna i folie. Skär i en bit kyckling och kontrollera så att köttsaften är klar och kyckingen genomstekt. Grilla annars några minuter till.
  11. Servera tandoorispetten med önskade tillbehör, klyftad lime och den resterande tandoorimarinaden som kall sås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer