Zombie
Zombie är en Tiki-cocktail med rom, lime, falernum, Donn’s Mix, grenadine, pernod och angostura samt krossad is.
Rolig, god och stark är den. Dock har den ingredienser som kan vara svåra att hitta.
Tillagning
- Pressa saften ur limefrukten.
- Tillsätt lime till i ett högt rörglas, shaker eller direkt i glas eller mugg. Jag använde rörglas.
- Pressa saften ur 1/8 grapefrukt samt tillsätt tillsammans med ca 5 ml cinnamon syrup - kanelsirap.
- Mät upp och tillsätt romsorterna.
- Mät upp och tillsätt angostura, grenadine och pernod.
- Tillsätt 2/3 av den krossad isen. Rör runt. Eller skaka i shaker.
- Häll upp drinken med isen i ett medelhögt tiki-glas eller tiki-mugg. Eller högt muddlerglas, kopparmugg, glasmugg eller valfritt liknande glas.
- Jag garnerade min Zombie med ett knippe myntablad, en skiva grapefrukt, en cocktailpinne med dödsskalle och tre cocktailbär, en skiva torkad citrus samt resten av den krossade isen.
Serveringsförslag
Passar till sommar, fest, cocktail, grill eller mys inomhus vid brasan med mera.
Bakgrund
Zombie är en klassisk Tiki-bar drink som skapades 1934 av Donn Beach på restaurang Don the Beachcomber i Hollywood.
Tiki är en typ av drinkar som serveras i barer med tema från Tiki-kulturen som är en fantasifull mix av amerikansk musik, konst, polynesien, karibien och hawaii osv.
Val av glas
- Serveras i ett medelhögt drinkglas - gärna tiki-glas eller tiki-mugg med mönster eller motiv. Jag gjorde en drink i glas med ansikte på samt en i en keramikmugg formad som en kokosnöt.
- Annat högt tumblerglas, keramikmugg med tiki-mönster, glasmugg, kopparmugg eller liknande passar också.
- Drinken blir ca 17 cl vätska och så har man krossad is så mät gärna upp i det glas du valt för att vara säker på att mängden drink blir lagom.
Garnering
- Till en Zombie kan du ösa på med så mycket du garnering du har lust med. Färsk frukt, bär, parasoll, fantasifull drinkpinne, ätliga blommor och/eller plastfigurer är förslag.
- På bilden tog jag en skiva grapefrukt samt tre cocktailkörsbär - marashinokörsbär på tandpetare med dödsskalle, en bukett myntablad och skivad torkad citrus.
- Kan även garneras med en bit färsk ananas samt löv från ananasen; en lime, citron, apelsin, jordgubbe, färsk kokosnöt eller en cocktailpinne med frukt.
Val av rom
I min variant tog jag tre sorter rom:
- Jamaican dark rom från Captain Morgan.
- Puerto Rican gold rom från Bacardi Gold rum. Ett alternativ är Captain Morgan spiced gold från Jamaica.
- Demerara rom - El Dorado 8 Year Old rum från Guyana Demerara Distillers. Finns på Systembolaget.
- Hittar du 75% rom som Hamilton 151° Overproof Demerara Rum or Lemon Hart 151° Overproof Demerara Rum så välj det. Men finns ej lätt att få tag på. Då kan man ävern tända på drinken. Lägg en halv lime på drinken, häll på lite sprit och tänd på till servering. Var dock försiktig.
- Genväg är att välja liknande valfri mörk rom och Gold rom eller en mörk och en ljus rom. 2 romsorter räcker och blir även det en god drink.
Udda ingredienser
- Falernum liqueur är en alkoholfri likör eller syrup från Karibien med lime, mandel och ingefära. Finns att beställa på nätet.
- Donn’s Mix gör du av 2 delar färskpressad grapefrukt och 1 del cinnamon syrup.
- Kanelsirap kan du göra själv eller beställa på nätet.
Varianter
- Drinken kan skakas i shaker, röras i rörglas eller byggas direkt i glaset med krossad is.
- Drinken kan även mixas i drinkmixer. Mät upp ingredienserna i en mixer med 1,5 dl krossad is. Mixa 5 sekunder. Häll upp i glas. Toppa med mer krossad is.
- Pernod är franskt anisbrännvin och du kan ta annan pastis om du önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal