Piña Colada cocktail
Piña Colada cocktail som är en snäll, exotisk och söt drink som mixas med is, kokos, ananasjuice och rom.
Piña Colada betyder ungefär hackad ananas på spanska och drinken kommer från Puerto Rico i karibien men är en klassiker världen över.
Tillagning
- Skär upp färsk ananas och skär ut lämpliga bitar till garnering. Förbered garnering med färsk ananas och cocktailbär, paraply osv - se bild. Täck över och lägg i kylen.
- Skär bort skal på ca 1/3 av resten av ananasen och tärna upp ananas så du har till ca 2 dl. Lägg i frysen. Låt de gärna frysa in men det går bra att göra drinken utan att frysa ananasen.
- Ställ gärna glasen kallt förslagsvis i kylen.
- Dax att mixa drinken. Mät upp rom, ananasjuice, cream of coconut och kokoslikör i en drinkmixer.
- Pressa i saften ur en halv lime.
- Tillsätt isbitar.
- Mixa på full effekt i ca 1 minut.
- Fördela drinken i glasen och se till så att du får lika mycket skum i båda. Rör ej om efter att du hällt upp drinken.
- Garnera upp förslagsvis med ananas, maraschino cocktailbär på tandpetare, paraply, sugrör och drinkpinne - se bild.
Min variant vs originalet
Detta är min variant som jag tycker blir god - det är lite mer ingredienser än drinken som är med på IBA.
I IBA:s recept mixar man helt enkelt 5 cl ljus rom, 3 cl kokosgrädde (coconut cream) och 5 cl ananasjuice med is. Om det är cream of coconut som de menar istället för coconut cream så tycker jag det blir bättre. Med vanlig kokosgrädde eller kokosmjölk tycker jag drinken blir lite för "sprucken" och inte tillräckligt söt.
Val av ingredienser
- Förutom kokos så smaksätts en Piña Colada med ananasjuice - jag hade mixade även med lite färsk hackad ananas för mer frisk smak. Det är valfritt.
- Som rom får du mer aromatisk drink med en lagrad rom - jag tog en Gran Anejo Dominican Rum som en Anejo men vanlig ljus rom funkar fint det också.
- Jag hade även i lite färskpressad lime för att få upp syrligheten och få en friskare drink - det är valfritt.
Val av kokos
- Bäst blir drinken med Cream of coconut tycker jag. Det är en slags kondenserad söt kokosmjölk på burk. Tyvärr är den lite svår att hitta i vanlig butik men finns att beställa på nätet ex. från Barshopen.
- Man kan även använda kokosmjölk 6% eller kokosgrädde. Den ger en lite mer sprucken drink och är ej så söt - då kan man ta i 1-2 cl kokossirap för att få upp sötman.
- Gott i är också 1-2 cl Malibu kokoslikör - speciellt om du använder kokosmjölk eller kokosgrädde.
Garnering
- Som garnering är det fint med en bit färsk ananas. Skär ut en bit med bladen kvar i toppen eller en kvarts bit med skal kvar; skär ett snitt och fäst på kanten av glaset.
- Vidare kan man ha ett eller två röda maraschino cocktailkörsbär på tandpetare eller bambupinne som garnering. Fäst i ananasen eller sätt med en bit ananas på pinnen.
- Sugrör, papaply och drinksked att röra om med kan man också ha i.
Val av glas
Som glas passar ett Poco Grande eller Hurricane glas. Men även en stor vinkupa, Gin&Tonic-kupa eller annat longdrink eller Tiki-glas funkar.
Alkoholfri variant
Tar du bort romen och tar i liter mer ananasjuice får du en Virgin Colada.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal