Yoghurtmarinerade kycklingfileér

Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad. Vidare kan du laga 2 dl extra av yoghurtmarinaden och servera till som kall sås. Garnera gärna med hackad persilja eller mynta.

4 portioner Yoghurtmarinerade kycklingfileér

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk spiskummin
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Tillagning

  1. Banda ingredienserna till yoghurtmarinaden i en tjockare fryspåse två liters.
  2. Banka gärna ut kycklingfileerna lite så att de blir plattare. Du kan också skär dem i kuber och sedan trä på spett. Lägg iaf kyclingen med marinaden i plastpåsen, knyt om samt arbeta in marinaden något. Låt kycklingen marinera i kylen i 2 timmar eller längre.
  3. Häll av marinaden och ta upp kycklingen.
  4. Salta och peppra kycklingen något.
  5. Nu kan du steka eller grilla kycklingen. Har du marinerat den i bitar kan du trä upp på spett. Eller så steker du kycklingen i i smält smör eller olivolja i en panna ca 6 min./sida. Skär upp fileérna.
  6. Serveringsförslag till kycklingen: Servera ex. med kokt bulgur blandad med kokt broccoli, strimlad kokt morot (låt koka med i slutet av bulgurn) samt hackad mandel. Vidare förslag är kokta linser, basmatiris, lättkokta gröna bönor och bröd. Bland gärna lite sås om du har matlagningsyoghurt kvar ex. samma som marinaden eller lägg till massa hackad mynta. Du kan också söka på bulgursallad här på receptfavoriter.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer