Yoghurtmarinerade kycklingfileér

Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad. Vidare kan du laga 2 dl extra av yoghurtmarinaden och servera till som kall sås. Garnera gärna med hackad persilja eller mynta.

4 portioner Yoghurtmarinerade kycklingfileér

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk spiskummin
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Tillagning

  1. Banda ingredienserna till yoghurtmarinaden i en tjockare fryspåse två liters.
  2. Banka gärna ut kycklingfileerna lite så att de blir plattare. Du kan också skär dem i kuber och sedan trä på spett. Lägg iaf kyclingen med marinaden i plastpåsen, knyt om samt arbeta in marinaden något. Låt kycklingen marinera i kylen i 2 timmar eller längre.
  3. Häll av marinaden och ta upp kycklingen.
  4. Salta och peppra kycklingen något.
  5. Nu kan du steka eller grilla kycklingen. Har du marinerat den i bitar kan du trä upp på spett. Eller så steker du kycklingen i i smält smör eller olivolja i en panna ca 6 min./sida. Skär upp fileérna.
  6. Serveringsförslag till kycklingen: Servera ex. med kokt bulgur blandad med kokt broccoli, strimlad kokt morot (låt koka med i slutet av bulgurn) samt hackad mandel. Vidare förslag är kokta linser, basmatiris, lättkokta gröna bönor och bröd. Bland gärna lite sås om du har matlagningsyoghurt kvar ex. samma som marinaden eller lägg till massa hackad mynta. Du kan också söka på bulgursallad här på receptfavoriter.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer