Waldorfsallad

Introduktion och förberedelse

Walldorfsallad är en klassisk sallad med äpple, strimlad blancherad rotselleri, rostade valnötter och grönsallad som romansallad samt en krämig salladsdressing med lite senap och citron.

    Serveringsförslag

    • Salladen kan du servera som den är som lätt lunch eller middag. Eller ta med till utflykt. Gärna med ett gott bröd till som bake-off baguette eller hembakt baguette eller grissinis.
    • Salladen kan också serveras som tillbehör. Förslagsvis till grillad, stekt, varmrökt eller kallrökt lax; grillad kyckling, stelt bacon eller kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff eller kassler.
    • Passar även att laga till många och duka upp som sallad till buffé, julbord, påsk, midsommar, kräftskiva med mera.

    Val av ingredienser

    • Välj gärna krav-märkta produkter - speciellt eko-äpplen och rotselleri.
    • Kontrollera gärna så att valnötterna du köper är nya och goda.
    • Överkurs och riktigt gott är att skala hela valnötter till salladen.

    Varianter

    • Romansallad kan bytas mot annan blandad grönsallad. Eller blanda romansallad med annan sallad. Man kan också ha endivsalladsblad i.
    • Jag brukar använda en mandolin att strimla rotselleri och äpple med.
    • Gott är att garnera Waldorfsalladen med halverade urkärnade vindruvor men det är valfritt.
    • Salladen kan även toppas med smulad ädelost, skivad mozzarella, getost eller stekt halloumi i tärningar.
    • Äpple kan bytas mot päron.
    • Valnötter kan bytas mot hasselnötter.
    • Annat gott som passar att toppa salladen med är tärnad melon, aprikos, nektarin, persika och/eller granatäpplekärnor.

    Walldorfsallad med valnötter, äpple och rotselleri på fat
    Walldorfsallad har en god kombination av fräsch grönsallad som romansallad, rostade knapriga valnötter, fruktigt äpple, kryddig rotselleri samt krämig dressing.

    4 portioner Waldorfsallad

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 5 min
    • Klart på: 15 min

    Ingredienser

    • 300 gram rotselleri
    • 2 äpplen
    • 1 dl valnötskärnor
    • 1 huvud romansallad
    • 150 gram blandad sallad
    • Waldorfdressing: 1/2 dl majonnäs
    • 1,5 dl gräddfil, crème fraiche eller matyoghurt
    • 0,5 msk fransk Dijonsenap
    • 1,5 krm salt
    • 2 tsk citronsaft eller vit balsamvinäger
    • 1/2 krm vitpeppar
    • 12 gröna vindruvor att garnera med (valfritt)

    Tillagning

    1. Skala och skölj rotsellerin - lättast är att skära bort skalet. Skiva den tunt samt skär skivorna i smala stavar. Lättast är att strimla i en mandolin.
    2. Koka upp en kastrull med 0,5 liter saltat vatten (0,5 tsk).
    3. Koka rotselleristavarna i 2 minuter.
    4. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
    5. Dela eller hacka valnötterna grovt samt rosta dem i en panna i några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
    6. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i halvor, sedan i tunna skivor och sist i strimlor (likt rotsellerin).
    7. Blanda dressingen i en skål. Rör ihop majonnäs, gräddfil, senap, salt, citronsaft och vitpeppar. Smaka av. Späd till en lös dressing med någon msk vatten.
    8. Vänd i rotselleri och äpple.
    9. Plocka och skölj salladen. Dela i grova bitar.
    10. Skölj och dela samt kärna ur vindruvorna.
    11. Lägg upp salladen på ett fat, salladsskål eller på tallrikar, skeda över rotselleri- och äppeldressingen samt strö över valnötterna samt eventuellt vindruvorna.
    12. Waldorfsalladen är klar att servera.
    E-mail
    Medel: 3.8 (20 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-15