Waldorfsallad

Introduktion och förberedelse

Walldorfsallad är en klassisk sallad med äpple, strimlad blancherad rotselleri, rostade valnötter och grönsallad som romansallad samt en krämig salladsdressing med lite senap och citron.

Välj gärna krav-märkta produkter - speciellt eko-äpplen och rotselleri. Kolla med så att valnötterna du köper är nya och goda. Överkurs och riktigt gott är att skala hela valnötter till salladen.

Serveringsförslag

  • Salladen kan du servera som den är som lätt lunch eller middag. Eller ta med till utflykt. Gärna med ett gott bröd till som bake-off baguette eller hembakt baguette eller grissinis
  • Salladen kan också serveras som tillbehör. Förslagsvis till grillad, stekt, varmrökt eller kallrökt lax; grillad kyckling, stelt bacon eller kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff eller kassler.
  • Passar även att laga till många och duka upp som sallad till buffé, julbord, påsk, midsommar, kräftskiva med mera.

Varianter

  • Romansallad kan bytas mot annan blandad grönsallad. Eller blanda romansallad med annan sallad. Man kan också ha endivsalladsblad i.
  • Jag brukar använda en mandolin att strimla rotselleri och äpple med.
  • Gott är att garnera Waldorfsalladen med halverade urkärnade vindruvor men det är valfritt.
  • Salladen kan även toppas med smulad ädelost, skivad mozzarella, getost eller stekt halloumi i tärningar.
  • Äpple kan bytas mot päron.
  • Valnötter kan bytas mot hasselnötter. 
  • Annat gott som passar att toppa salladen med är tärnad melon, aprikos, nektarin, persika och/eller granatäpplekärnor.

Walldorfsallad med valnötter, äpple och rotselleri på fatWalldorfsallad har en god kombination av fräsch grönsallad som romansallad, rostade knapriga valnötter, fruktigt äpple, kryddig rotselleri samt krämig dressing.

4 portioner Waldorfsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 huvud romansallad
  • 150 gram blandad sallad
  • Waldorfdressing: 1/2 dl majonnäs
  • 1,5 dl gräddfil, crème fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 msk fransk Dijonsenap
  • 1,5 krm salt
  • 2 tsk citronsaft eller vit balsamvinäger
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 12 gröna vindruvor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och skölj rotsellerin - lättast är att skära bort skalet. Skiva den tunt samt skär skivorna i smala stavar. Lättast är att strimla i en mandolin.
  2. Koka upp en kastrull med 0,5 liter saltat vatten (0,5 tsk).
  3. Koka rotselleristavarna i 2 minuter.
  4. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
  5. Dela eller hacka valnötterna grovt samt rosta dem i en panna i några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  6. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i halvor, sedan i tunna skivor och sist i strimlor (likt rotsellerin).
  7. Blanda dressingen i en skål. Rör ihop majonnäs, gräddfil, senap, salt, citronsaft och vitpeppar. Smaka av. Späd till en lös dressing med någon msk vatten.
  8. Vänd i rotselleri och äpple.
  9. Plocka och skölj salladen. Dela i grova bitar.
  10. Skölj och dela samt kärna ur vindruvorna.
  11. Lägg upp salladen på ett fat, salladsskål eller på tallrikar, skeda över rotselleri- och äppeldressingen samt strö över valnötterna samt eventuellt vindruvorna.
  12. Waldorfsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.