Waldorfsallad

En god sallad till buffe, julbord, sommarlunch med mera. Waldorfsallad är vegetarisk med rotselleri, äpplen och valnötter i dressing.

Waldorfsallad passar till det mesta som tillbehör ex. grillat; stekt lax; men också med kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff, kassler, grillad kyckling eller kallröktlax.

Man kan också ha endivsallad i Waldorfsallad. Man kan använda en mandolin och strimla rotselleri och äpple med. Du kan garnera Waldorfsallad med halverade urkärnade vindruvor.

4 portioner Waldorfsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 huvud romansallad
  • 150 gram blandad sallad
  • Waldorfdressing: 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil eller creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 msk fransk senap (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 2 tsk citronsaft eller vinäger
  • 1 krm vitpeppar
  • 12 gröna vindruvor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och skölj rotsellerin - lättast är att skära bort skalet. Skiva den tunt samt skär skivorna i strimlor, likt tändstickor.
  2. Koka upp en kastrull med 0,5 liter saltat vatten (0,5 tsk).
  3. Koka rotsellerin i 2 minuter.
  4. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
  5. Rosta valnötskärnorna i en panna i några minuter. Låt svalna och hacka dem grovt.
  6. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i halvor, sedan i tunna skivor och sist i strimlor (likt rotsellerin).
  7. Blanda dressingen i en skål - majonnäs, gräddfil, senap, salt, citronsaft och vitpeppar.
  8. Vänd i rotselleri och äpple.
  9. Plocka och skölj salladen. Dela i grova bitar.
  10. Skölj och dela (kärna ur) vindruvorna.
  11. Lägg upp salladen på ett fat, salladsskål eller på tallrikar, skeda över rotselleri- och äppeldressingen samt strö över valnötterna samt ev. vindruvorna.
  12. Waldorfsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer