Waldorfsallad

En god sallad till buffe, julbord, sommarlunch med mera. Waldorfsallad är vegetarisk med rotselleri, äpplen och valnötter i dressing.
Waldorfsallad passar till det mesta som tillbehör ex. grillat; stekt lax; men också med kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff, kassler, grillad kyckling eller kallröktlax.
Man kan också ha endivsallad i Waldorfsallad.
Man kan använda en mandolin och strimla rotselleri och äpple med.
Du kan garnera Waldorfsallad med halverade urkärnade vindruvor.

4 portioner Waldorfsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 huvud romansallad
  • 150 gram blandad sallad
  • Waldorfdressing: 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil eller creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 msk fransk senap (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 2 tsk citronsaft eller vinäger
  • 1 krm vitpeppar
  • 12 gröna vindruvor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och skölj rotsellerin - lättast är att skära bort skalet. Skiva den tunt samt skär skivorna i strimlor, likt tändstickor.
  2. Koka upp en kastrull med 0,5 liter saltat vatten (0,5 tsk).
  3. Koka rotsellerin i 2 minuter.
  4. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
  5. Rosta valnötskärnorna i en panna i några minuter. Låt svalna och hacka dem grovt.
  6. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i halvor, sedan i tunna skivor och sist i strimlor (likt rotsellerin).
  7. Blanda dressingen i en skål - majonnäs, gräddfil, senap, salt, citronsaft och vitpeppar.
  8. Vänd i rotselleri och äpple.
  9. Plocka och skölj salladen. Dela i grova bitar.
  10. Skölj och dela (kärna ur) vindruvorna.
  11. Lägg upp salladen på ett fat, salladsskål eller på tallrikar, skeda över rotselleri- och äppeldressingen samt strö över valnötterna samt ev. vindruvorna.
  12. Waldorfsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer