Waldorfsallad

En god sallad till buffe, julbord, sommarlunch med mera. Waldorfsallad är vegetarisk med rotselleri, äpplen och valnötter i dressing.

Waldorfsallad passar till det mesta som tillbehör ex. grillat; stekt lax; men också med kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff, kassler, grillad kyckling eller kallröktlax.

Man kan också ha endivsallad i Waldorfsallad. Man kan använda en mandolin och strimla rotselleri och äpple med. Du kan garnera Waldorfsallad med halverade urkärnade vindruvor.

4 portioner Waldorfsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 huvud romansallad
  • 150 gram blandad sallad
  • Waldorfdressing: 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil eller creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 msk fransk senap (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 2 tsk citronsaft eller vinäger
  • 1 krm vitpeppar
  • 12 gröna vindruvor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och skölj rotsellerin - lättast är att skära bort skalet. Skiva den tunt samt skär skivorna i strimlor, likt tändstickor.
  2. Koka upp en kastrull med 0,5 liter saltat vatten (0,5 tsk).
  3. Koka rotsellerin i 2 minuter.
  4. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
  5. Rosta valnötskärnorna i en panna i några minuter. Låt svalna och hacka dem grovt.
  6. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i halvor, sedan i tunna skivor och sist i strimlor (likt rotsellerin).
  7. Blanda dressingen i en skål - majonnäs, gräddfil, senap, salt, citronsaft och vitpeppar.
  8. Vänd i rotselleri och äpple.
  9. Plocka och skölj salladen. Dela i grova bitar.
  10. Skölj och dela (kärna ur) vindruvorna.
  11. Lägg upp salladen på ett fat, salladsskål eller på tallrikar, skeda över rotselleri- och äppeldressingen samt strö över valnötterna samt ev. vindruvorna.
  12. Waldorfsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer