Waldorfsallad

En god sallad till buffe, julbord, sommarlunch med mera. Waldorfsallad är vegetarisk med rotselleri, äpplen och valnötter i dressing.

Waldorfsallad passar till det mesta som tillbehör ex. grillat; stekt lax; men också med kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff, kassler, grillad kyckling eller kallröktlax.

Man kan också ha endivsallad i Waldorfsallad. Man kan använda en mandolin och strimla rotselleri och äpple med. Du kan garnera Waldorfsallad med halverade urkärnade vindruvor.

4 portioner Waldorfsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 huvud romansallad
  • 150 gram blandad sallad
  • Waldorfdressing: 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil eller creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 msk fransk senap (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 2 tsk citronsaft eller vinäger
  • 1 krm vitpeppar
  • 12 gröna vindruvor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och skölj rotsellerin - lättast är att skära bort skalet. Skiva den tunt samt skär skivorna i strimlor, likt tändstickor.
  2. Koka upp en kastrull med 0,5 liter saltat vatten (0,5 tsk).
  3. Koka rotsellerin i 2 minuter.
  4. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
  5. Rosta valnötskärnorna i en panna i några minuter. Låt svalna och hacka dem grovt.
  6. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i halvor, sedan i tunna skivor och sist i strimlor (likt rotsellerin).
  7. Blanda dressingen i en skål - majonnäs, gräddfil, senap, salt, citronsaft och vitpeppar.
  8. Vänd i rotselleri och äpple.
  9. Plocka och skölj salladen. Dela i grova bitar.
  10. Skölj och dela (kärna ur) vindruvorna.
  11. Lägg upp salladen på ett fat, salladsskål eller på tallrikar, skeda över rotselleri- och äppeldressingen samt strö över valnötterna samt ev. vindruvorna.
  12. Waldorfsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Tipsen: Så utnyttjar du din hushållsassistent till max

För dig som älskar att laga mat är en hushållsassistent ett måste i köket. Har den dessutom en massa smarta tillbehör blir matlagningen både enklare och roligare.
Här tipsar Kenwood hur du använder den ultimata köksmaskinen Kenwood CHEF XL Titanium till max.
Detta är en annons från Kenwood

Läs mer

Sponsrat