Waldorfsallad
Walldorfsallad är en klassisk sallad med äpple, strimlad blancherad rotselleri, rostade valnötter och grönsallad som romansallad samt en krämig salladsdressing med lite senap och citron.
Tillagning
- Skala och skölj rotsellerin - lättast är att skära bort skalet. Skiva den tunt samt skär skivorna i smala stavar. Lättast är att strimla i en mandolin.
- Koka upp en kastrull med 0,5 liter saltat vatten (0,5 tsk).
- Koka rotselleristavarna i 2 minuter.
- Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
- Dela eller hacka valnötterna grovt samt rosta dem i en panna i några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i halvor, sedan i tunna skivor och sist i strimlor (likt rotsellerin).
- Blanda dressingen i en skål. Rör ihop majonnäs, gräddfil, senap, salt, citronsaft och vitpeppar. Smaka av. Späd till en lös dressing med någon msk vatten.
- Vänd i rotselleri och äpple.
- Plocka och skölj salladen. Dela i grova bitar.
- Skölj och dela samt kärna ur vindruvorna.
- Lägg upp salladen på ett fat, salladsskål eller på tallrikar, skeda över rotselleri- och äppeldressingen samt strö över valnötterna samt eventuellt vindruvorna.
- Waldorfsalladen är klar att servera.
Serveringsförslag
- Salladen kan du servera som den är som lätt lunch eller middag. Eller ta med till utflykt. Gärna med ett gott bröd till som bake-off baguette eller hembakt baguette eller grissinis.
- Salladen kan också serveras som tillbehör. Förslagsvis till grillad, stekt, varmrökt eller kallrökt lax; grillad kyckling, stelt bacon eller kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff eller kassler.
- Passar även att laga till många och duka upp som sallad till buffé, julbord, påsk, midsommar, kräftskiva med mera.
Val av ingredienser
- Välj gärna krav-märkta produkter - speciellt eko-äpplen och rotselleri.
- Kontrollera gärna så att valnötterna du köper är nya och goda.
- Överkurs och riktigt gott är att skala hela valnötter till salladen.
Varianter
- Romansallad kan bytas mot annan blandad grönsallad. Eller blanda romansallad med annan sallad. Man kan också ha endivsalladsblad i.
- Jag brukar använda en mandolin att strimla rotselleri och äpple med.
- Gott är att garnera Waldorfsalladen med halverade urkärnade vindruvor men det är valfritt.
- Salladen kan även toppas med smulad ädelost, skivad mozzarella, getost eller stekt halloumi i tärningar.
- Äpple kan bytas mot päron.
- Valnötter kan bytas mot hasselnötter.
- Annat gott som passar att toppa salladen med är tärnad melon, aprikos, nektarin, persika och/eller granatäpplekärnor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal