Tzayspett med sås

Introduktion och förberedelse

Tzayspett med en slags brunsås, kokt potatis, grönsallad och inlagd gurka.

En vegetarisk och vegan variant på köttbullar med brunsås med tzayspett som är thailändska sojakuddar marinerade i bla ingefära och chili.

Olivolja och sojagrädde kan ersättas med smör och vanlig grädde om du vill och ej är strikt vegan.

Tzayspett med serveringsförslag på tallrik
Jag hade hemgjord inlagd gurka, goda Amandine delikatesspotatisar, grönsallad med cocktailtomater, hackad kruspersilja samt en variant på brunsås till mina tzaykuddar.

4 portioner Tzayspett med sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram tzayspett, räkna 3 per portion, 12 totalt
  • 1 msk olivolja
  • 700 gram potatis ex. delikatesspotatis, färskpotatis eller valfri sort
  • Sås: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl grönsaksbuljong eller vatten och en buljongtärning
  • 2 dl sojagrädde eller Imat (havregrädde)
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Sallad: 0,5 påse blandsallad ca 35 gram
  • 12 cocktailtomater
  • Inlagd gurka: 1 slanggurka
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad kruspersilja

Tillagning

  1. Putsa och skala potatisen om den har fult skal. Har den fint skal kan du koka den med skalet. Små potatisar kokar du mjuka i ca 20 minuter. Större kokar mjuka på 25-30 minuter.
  2. Inlagd gurka: skölj gurkan. Skala ev. mönster som ränder med en potatisskalare. Skär gurkan i tunna skivor med kniv, osthyvel eller i matberedare.
  3. Blanda gurkan med ättika, salt, socker och peppar i en skål. Låt stå.
  4. Skölj och hacka kruspersilja fint. Tillsätt hälften till gurkan och spara hälften att garnera med.
  5. Sås: fräs mjölet ljust brunt i olivoljan.
  6. Tillsätt grönsaksbuljong eller vatten samt grönsaksbuljongtärning. Låt koka upp under omrörning till en jämn slät sås och koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då så såsen ej bränns.
  7. Förbered och skölj sallad. Skölj och dela tomater.
  8. Stek tzayspetten gyllenbruna i olivolja några minuter på varje sida. Har de ej tinats innan så kan du tina dem i mikron några minuter innan du steker dem.
  9. Tillsätt kinesisk soja, sojagrädde, vinbärsgelé, peppar och salt till såsen. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Servera tzayspetten med såsen, kokt potatis, inlagd gurka och salladen (gärna med lite salladsdressing på). Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-10