Tzayspett med sås

Tzayspett med sås, potatis, sallad och inlagd gurka. En vegetarisk och vegan rätt. Tzayspett är thailändska sojakuddar marinerade i bla ingefära och chili.
Inspirerad av köttbullar eller grillspett med sås och potatis. Här är köttbullarna ersatta med sojakuddar.
Tyvärr är tzayspett rätt dyra men de är mycket goda och nyttiga.
Olivolja och sojagrädde kan ersättas med smör och vanlig grädde om du vill (och ej är strikt vegan).

4 portioner Tzayspett med sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram tzayspett, räkna 3 per portion, 12 totalt
  • 1 msk olivolja
  • 700 gram potatis ex. delikatesspotatis, färskpotatis eller valfri sort
  • Sås: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl grönsaksbuljong eller vatten och en buljongtärning
  • 2 dl sojagrädde eller Imat (havregrädde)
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Sallad: 0,5 påse blandsallad ca 35 gram
  • 12 cocktailtomater
  • Inlagd gurka: 1 slanggurka
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad kruspersilja

Tillagning

  1. Putsa och skala potatisen om den har fult skal. Har den fint skal kan du koka den med skalet. Små potatisar kokar du mjuka i ca 20 minuter. Större kokar mjuka på 25-30 minuter.
  2. Inlagd gurka: skölj gurkan. Skala ev. mönster som ränder med en potatisskalare. Skär gurkan i tunna skivor med kniv, osthyvel eller i matberedare.
  3. Blanda gurkan med ättika, salt, socker och peppar i en skål. Låt stå.
  4. Skölj och hacka kruspersilja fint. Tillsätt hälften till gurkan och spara hälften att garnera med.
  5. Sås: fräs mjölet ljust brunt i olivoljan.
  6. Tillsätt grönsaksbuljong eller vatten samt grönsaksbuljongtärning. Låt koka upp under omrörning till en jämn slät sås och koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då så såsen ej bränns.
  7. Förbered och skölj sallad. Skölj och dela tomater.
  8. Stek tzayspetten gyllenbruna i olivolja några minuter på varje sida. Har de ej tinats innan så kan du tina dem i mikron några minuter innan du steker dem.
  9. Tillsätt kinesisk soja, sojagrädde, vinbärsgelé, peppar och salt till såsen. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Servera tzayspetten med såsen, kokt potatis, inlagd gurka och salladen (gärna med lite salladsdressing på). Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer