Tzayspett med sås

Tzayspett med sås, potatis, sallad och inlagd gurka. En vegetarisk och vegan rätt. Tzayspett är thailändska sojakuddar marinerade i bla ingefära och chili.
Inspirerad av köttbullar eller grillspett med sås och potatis. Här är köttbullarna ersatta med sojakuddar.
Tyvärr är tzayspett rätt dyra men de är mycket goda och nyttiga.
Olivolja och sojagrädde kan ersättas med smör och vanlig grädde om du vill (och ej är strikt vegan).

4 portioner Tzayspett med sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram tzayspett, räkna 3 per portion, 12 totalt
  • 1 msk olivolja
  • 700 gram potatis ex. delikatesspotatis, färskpotatis eller valfri sort
  • Sås: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl grönsaksbuljong eller vatten och en buljongtärning
  • 2 dl sojagrädde eller Imat (havregrädde)
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Sallad: 0,5 påse blandsallad ca 35 gram
  • 12 cocktailtomater
  • Inlagd gurka: 1 slanggurka
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad kruspersilja

Tillagning

  1. Putsa och skala potatisen om den har fult skal. Har den fint skal kan du koka den med skalet. Små potatisar kokar du mjuka i ca 20 minuter. Större kokar mjuka på 25-30 minuter.
  2. Inlagd gurka: skölj gurkan. Skala ev. mönster som ränder med en potatisskalare. Skär gurkan i tunna skivor med kniv, osthyvel eller i matberedare.
  3. Blanda gurkan med ättika, salt, socker och peppar i en skål. Låt stå.
  4. Skölj och hacka kruspersilja fint. Tillsätt hälften till gurkan och spara hälften att garnera med.
  5. Sås: fräs mjölet ljust brunt i olivoljan.
  6. Tillsätt grönsaksbuljong eller vatten samt grönsaksbuljongtärning. Låt koka upp under omrörning till en jämn slät sås och koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då så såsen ej bränns.
  7. Förbered och skölj sallad. Skölj och dela tomater.
  8. Stek tzayspetten gyllenbruna i olivolja några minuter på varje sida. Har de ej tinats innan så kan du tina dem i mikron några minuter innan du steker dem.
  9. Tillsätt kinesisk soja, sojagrädde, vinbärsgelé, peppar och salt till såsen. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Servera tzayspetten med såsen, kokt potatis, inlagd gurka och salladen (gärna med lite salladsdressing på). Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer