Tzayspett med sås
Tzayspett med en slags brunsås, kokt potatis, grönsallad och inlagd gurka.
En vegetarisk och vegan variant på köttbullar med brunsås med tzayspett som är thailändska sojakuddar marinerade i bla ingefära och chili.
Tillagning
- Putsa och skala potatisen om den har fult skal. Har den fint skal kan du koka den med skalet. Små potatisar kokar du mjuka i ca 20 minuter. Större kokar mjuka på 25-30 minuter.
- Inlagd gurka: skölj gurkan. Skala ev. mönster som ränder med en potatisskalare. Skär gurkan i tunna skivor med kniv, osthyvel eller i matberedare.
- Blanda gurkan med ättika, salt, socker och peppar i en skål. Låt stå.
- Skölj och hacka kruspersilja fint. Tillsätt hälften till gurkan och spara hälften att garnera med.
- Sås: fräs mjölet ljust brunt i olivoljan.
- Tillsätt grönsaksbuljong eller vatten samt grönsaksbuljongtärning. Låt koka upp under omrörning till en jämn slät sås och koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då så såsen ej bränns.
- Förbered och skölj sallad. Skölj och dela tomater.
- Stek tzayspetten gyllenbruna i olivolja några minuter på varje sida. Har de ej tinats innan så kan du tina dem i mikron några minuter innan du steker dem.
- Tillsätt kinesisk soja, sojagrädde, vinbärsgelé, peppar och salt till såsen. Smaka av såsen med salt och peppar.
- Servera tzayspetten med såsen, kokt potatis, inlagd gurka och salladen (gärna med lite salladsdressing på). Garnera med hackad persilja.
Tips
Olivolja och sojagrädde kan ersättas med smör och vanlig grädde om du vill och ej är strikt vegan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal