Kallrökt lax med pepparrot och potatis

Introduktion och förberedelse

Skivad kallrökt lax med kall pepparrotssås och riven pepparrot serverad med kokt potatis och sallad.

Gott, nyttigt och enkelt att laga.

Såsen är lätt att laga och bara att röra ihop riven pepparrot med créme fraiche eller matyoghurt samt smaka av med citron och salt.

Servera gärna med en grönsallad, citronklyfta samt lite klyftade tomater till.

Varianter

  • Alternativ är att byta crème fraiche helt eller delvis mot gräddfil eller matyoghurt. Smetana funkar också.
  • Vill du ha en krämigare sås likt en pepparrotskräm kan du ta i några msk majonnäs i såsen.
  • Istället för riven färsk pepparrot kan du ta några msk pepparrot från tub eller burk och rör i såsen till lagom smak.

4 portioner rökt lax med pepparrot

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram delikatesspotatisar som Amandine
  • 400 gram kallrökt lax
  • 2 dl crème fraiche naturell
  • 0,5 dl riven färsk pepparrot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk citronsaft
  • Tillbehör: 4 klyftor citron
  • 150 gram grönsallad
  • 2 tomater

Tillagning

  1. Börja koka potatis ca 20-25 minuter.
  2. Pepparrotssås: Skala och riv färsk pepparrot fint.
  3. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med pepparrot efter smak samt tillsätt, salt, peppar, socker och citronsaft.
  4. Lägg upp laxen på fat och garnera med citronklyftor samt servera med den kokta potatisen, grönsallad och tomatklyftor.
E-mail
Medel: 3.3 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 323 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-03