Grilltomater

Grillade tomathalvor eller grilltomater är ett genialiskt enkelt och gott tillbehör till grillen som passar till allt. Dela stora tomater och vänd i olja, salt, peppar och kryddor - sedan är det bara att grilla och ge dem färg och smak. De kan serveras direkt från grillen i vilket tillstånd av tillagning som helst - de smakar bra ändå.

Jag gillar att först ge dem färg på grill eller i grillpanna och sedan steka dem mjuka på lägre värme - enklast tycker jag är att köra dem i mikron någon minut. OBS akta så du ej bränner dig (eller barn) då de blir kokheta. Eller efterstek tomaterna på grillen, i folie, i ugnen eller kör de någon minut i mikron. Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.

Varianter på grilltomater:

  • Örtiga grilltomater: vänd tomaterna i en pressad vitlöksklyfta samt något krm torkad rosmarin och timjan. Frysta hackad örter funkar också utmärkt. Torkad dragon, basilika, pesilja, gräslök eller andra örter passar också. Eller örtsalt.
  • Du kan ta de örter och kryddor du gillar - ex. rökt paprikapulver - paprikatomater; garam masala för mer currygrilltomat eller använd fantasin. 
  • Italienska grilltomater: vänd tomaterna i en pressad vitlöksklyfta samt torkad dragon. 
  • Grilltomater med mozzarella eller riven ost: Lägg på en skiva mozzarellaost på snittytan och låg smälta på tomaten. Eller toppa med riven ost som parmesan eller västerbotten. 
  • Lyxig tillbehörssallad med grilltomater: Efter grillningen så skeda över fin balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar samt toppa med en påse grönt som ruccola eller babyspenat
  • Grilla med halvor av röd paprika och skivad zucchini för mer goda grönsaker. 
  • Grilltomater på spett: Trä små tomater som små söta cocktailtomater eller körsbärstomater på spett och stek dem hela. Lägg upp på fat och ringla över olivolja, flingsalt, nymalen svartpeppar och lite balsamvinäger. 
  • Byt röda tomater mot gröna tomater och grilla gröna tomater. 
  • Grilltomat till Bea: smaksätt tomaterna med torkad dragon samt garnera med färsk dragon - passar om du servera tomaterna till Bearnaisesås (som också smaksätts med dragon). 

4 portioner grillade tomater, en halva per portion

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 2 stora tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm torkade örter som timjan, rosmarin och dragon exempelvis (valfritt)
  • 1/2 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Garnering: 1/2 dl färska örter som hackad dragon eller bladpersilja och/eller 2 strimlade salladslökar

Tillagning

  1. Skölj och dela tomaterna i halvor. Lägg i en bunke. Hit kan du förbereda och ha i kylen. Du kan grilla tomaterna på utegrill eller i grillpanna.
  2. Vänd tomaterna i olja, salt och peppar samt om du vill krydda dem med pressad vitlök och valfria örter eller kryddor.
  3. Grilla tomaterna med snittytan nedåt någon minut så att de får bryns och får grillränder. Akta så de ej bränns.
  4. Vänd tomaterna försiktigt och grilla dem några minuter till så att de blir varma. Tomaterna kan nu serveras. Vill du ha dem mjukare så stek dem längre på grillen på lägre värme - de kan slås in i folie så kan de ligga och hållas varma vid sidan. Eller lägg på en tallrik och kör i mikron 1,5 minut så mjuknar de också.
  5. Tomaterna är klara att serveras direkt på tallrik eller läggas på fat och garneras - förslagsvis med lite flingsalt, nymalen svartpeppar samt hackade örter, strimlad salladslök eller bladpersilja vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer