Torskfilé med paprika, tomat och parmaskinka i ugnen

Introduktion och förberedelse

Torskfilé tillagad i ugnen med italienska smaker serverad med råris och sallad.

Torsken läggs på en bädd av tärnad spetspaprika, soltorkade tomater, vitlök, sambal oelek chili och olivolja.

Sedan häller du en tomatsås runt och toppar med fräst salladslök, färsk basilika, persilja, parmesan och parmaskinka. Sätt sedan in i ugnen att laga klart.

Serveringsförslag

  • Jag hade råris till på bilden samt en sallad av grovt hackad färsk babyspenat, riven morot och tärnad tomat i lite vit balsamvinäger och olivolja.
  • Andra tillbehör som passar är vanligt ris, kokt potatis, pressad potatis eller potatismos.

Val av torsk

  • Räkna mellan 120-150 gram torskfilé per portion. Det finns praktisk styckfryst torsk att köpa. Godast av dessa är torskrygg.
  • Vidare kan du köpa fin färsk torskfilé eller torskrygg och stycka i bitar.
  • Köp gärna MSC och Krav-märkt torsk.

Varianter

  • Parmaskinkan kan bytas mot annan lufttorkad skinka eller fläsk som pancetta eller bacon. Eller uteslutas.
  • Torsk kan bytas mot annan vit fisk som sej eller lubb.

Torsken på tallrik med tillbehör
En slags italiensk torsk lagad i ugnen med olivolja, vitlök, soltorkad tomat, basilika, parmesan, tomat, paprika och parmaskinka.

2 portioner torskfilé med paprika, tomat och parmaskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram torskfilé
  • 1 röd spetspaprika, ekologisk
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk sambal oelek chili
  • 3 salladslökar
  • 3 skivor parmaskinka, tärnad
  • 1 dl passata passerade tomater ex. Mutti
  • 1/2 dl vitt vin
  • Tillbehör: 4 port kokt råris, vanligt ris eller kokt potatis, pressad potatis eller potatismos
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk riven parmesan
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 6 blad färsk basilika, strimlade
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Förbered önskat tillbehör och börja koka råris ris, ris eller potatis. Jag hade råris från Änglamark till som tog 30 minuter att koka.
  3. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Skär i tärningar.
  4. Fräs paprikan i en msk olivolja och smör i en stekpanna.
  5. Strimla soltorkade tomater och tillsätt dem till paprikan tillsammans med pressad vitlök och sambal oelek. Fräs någon minut.
  6. Lägg över paprikan i botten på en ugnsfast form eller panna.
  7. Salta och peppra torsken och vänd runt med paprikaröran i formen.
  8. Skölj och strimla salladslökarna. Fräs i resten av olivoljan och smöret någon minut. Lägg på torsken.
  9. Fräs den tärnade skinkan någon minut och lägg den på torsken.
  10. Koka upp passatan - de passerade tomaterna - i en kastrull tillsammans med vitt vin samt oregano. Smaka av med lite salt och svartpeppar.
  11. Häll tomatsåsen runt fisken.
  12. Strimla och hacka persilja samt färsk basilika grovt och strö över den över torsken.
  13. Strö över riven parmesan.
  14. Laga torsken i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills torsken är genomstekt.
  15. Du kan kontrollera genom att skära lite i en bit torsk eller kolla med termometer i den tjockaste biten och steka till 45 grader.
  16. Ta ut och servera torsken med valfritt tillbehör samt gärna sallad till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-08