Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker

Introduktion och förberedelse

Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker är en nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort.

Här smaksatt med pestosås och serverad med goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.

En god GI-rätt. Om du ej önskar en GI-anpassad rätt så kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.

Du kan använda köpt pesto eller göra egen

Vintips:

Till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien gott.

4 portioner fiskfilé i ugn med pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar fiskfilé som torsk eller lax, räkna ca 140 gram per portion
  • 2 krm salt och 1 krm vitpeppar
  • 5 msk god olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön zucchini
  • 1 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 200 gram rotselleri, en bit
  • 2 morötter
  • 8 körsbärstomater
  • 1 burk pesto eller 1 dl hemgjord pesto
  • 1 citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönsakerna. Skär paprika och zucchini i grova bitar. Lägg i en ugnsform. Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
  3. Dela tomaterna och lägg i dem med.
  4. Blanda i olivolja, salt och vitpeppar. Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili också.
  5. Sätt in grönsakerna i ugnen och låt gå i 30 minuter.
  6. När det är 10 minuter kvar på grönsakerna kan du ta fram fisken och värma en stekpanna. Bryn fiskfiléerna på båda sidor i lite olivolja eller rapsolja. Salta och peppra.
  7. Lägg in fiskfiléerna på grönsakerna i ugnen.
  8. Sätt på grill och toppa fiskbitarna med någon msk pesto på varje bit. Grilla i ca 5 minuter.
  9. Servera med citronklyftor och extra pesto.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.