Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker är en nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort.
Här smaksatt med pestosås och serverad med goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar en GI-anpassad rätt så kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Du kan använda köpt pesto eller göra egen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj och rensa grönsakerna. Skär paprika och zucchini i grova bitar. Lägg i en ugnsform. Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
- Dela tomaterna och lägg i dem med.
- Blanda i olivolja, salt och vitpeppar. Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili också.
- Sätt in grönsakerna i ugnen och låt gå i 30 minuter.
- När det är 10 minuter kvar på grönsakerna kan du ta fram fisken och värma en stekpanna. Bryn fiskfiléerna på båda sidor i lite olivolja eller rapsolja. Salta och peppra.
- Lägg in fiskfiléerna på grönsakerna i ugnen.
- Sätt på grill och toppa fiskbitarna med någon msk pesto på varje bit. Grilla i ca 5 minuter.
- Servera med citronklyftor och extra pesto.
Vintips:
Till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal