Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker

En nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort. Smaksatt med pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.

4 portioner fiskfilé i ugn med pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar fiskfilé som torsk eller lax, räkna ca 140 gram per portion
  • salt och vitpeppar
  • 5 msk god olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön zucchini
  • 1 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 200 gram rotselleri, en bit
  • 2 morötter
  • 8 körsbärstomater
  • 1 burk pesto eller gör egen (sök recept här på receptfavoriter)
  • 1 citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönsakerna. Skär paprika och zucchini i grova bitar. Lägg i en ugnsform. Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
  3. Dela tomaterna och lägg i dem med.
  4. Blanda i olivolja, salt och vitpeppar. Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili också.
  5. Sätt in grönsakerna i ugnen och låt gå i 30 minuter.
  6. När det är 10 minuter kvar på grönsakerna kan du ta fram fisken och värma en stekpanna. Bryn fiskfiléerna på båda sidor i lite olivolja eller rapsolja. Salta och peppra.
  7. Lägg in fiskfiléerna på grönsakerna i ugnen.
  8. Sätt på grill och toppa fiskbitarna med någon msk pesto på varje bit. Grilla i ca 5 minuter.
  9. Servera med citronklyftor och extra pesto.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer