Ugnstekt torsk

Ugnsstekt torsk med paprika, purjolök, rödlök och vitlök med den hälsosamma olivoljan. Ris, kokt potatis eller potatismos är gott till den ugnsstekta torsken.

Räkna mellan 120-150 gram torsk per portion. Det finns praktisk styckfryst torsk att köpa. Godast av dessa är torskrygg.

Vidare kan du köpa fin färsk torskfilé eller torskrygg och stycka i bitar. Köp gärna MSC och Krav-märkt torsk.

4 portioner ugnstekt torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram torsk
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 gram smör
  • 2 paprikor, förslagsvis röd och grön
  • 1 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 krm salt och 2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt ris eller kokt potatis, pressad potatis eller potatismos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered önskat tillbehör och börja koka ris eller potatis.
  3. Rensa, skölj och skär grönsakerna i tärningar.
  4. Pressa vitlöken i en ugnsfast form.
  5. Tillsätt olivolja, smör, salt, peppar samt grönsaker. Blanda.
  6. Tillaga grönsakerna i mitten av ugnen i 20 minuter.
  7. Ta ut grönsakerna och på torskbitarna samt ös med olivolja och smör från formen.
  8. Baka fisken med grönsakerna cirka 15 minuter.
  9. Servera fisken med tillbehör som kokt ris eller potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer