Ugnstekt torsk

Ugnsstekt torsk med paprika, purjolök, rödlök och vitlök med den hälsosamma olivoljan. Ris, kokt potatis eller potatismos är gott till den ugnsstekta torsken.

Räkna mellan 120-150 gram torsk per portion. Det finns praktisk styckfryst torsk att köpa. Godast av dessa är torskrygg.

Vidare kan du köpa fin färsk torskfilé eller torskrygg och stycka i bitar. Köp gärna MSC och Krav-märkt torsk.

4 portioner ugnstekt torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram torsk
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 gram smör
  • 2 paprikor, förslagsvis röd och grön
  • 1 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 krm salt och 2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt ris eller kokt potatis, pressad potatis eller potatismos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered önskat tillbehör och börja koka ris eller potatis.
  3. Rensa, skölj och skär grönsakerna i tärningar.
  4. Pressa vitlöken i en ugnsfast form.
  5. Tillsätt olivolja, smör, salt, peppar samt grönsaker. Blanda.
  6. Tillaga grönsakerna i mitten av ugnen i 20 minuter.
  7. Ta ut grönsakerna och på torskbitarna samt ös med olivolja och smör från formen.
  8. Baka fisken med grönsakerna cirka 15 minuter.
  9. Servera fisken med tillbehör som kokt ris eller potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept