Torkade äpplen, äppelringar eller äppelsnacks

Hur du torkar egna äppelringar av skivat äpple. Torkat äpple är mycket gott att ha smulade eller hackade i filen till frukost eller hackade i musli.

Torkat äpple är också mycket bra och gott som utflyktsmat, snacks eller vandringsmat. Kan också hackas och blandas i havregrynsgröten.

När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.

Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.

En variant är att torka äpplen i tärningar eller bitar i ugnen.

40 torkade äppelringar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 6 stora äpplen
  • 1 msk salt
  • 1 msk citronsaft
  • 3 meter bomullssnöre eller långa träskaft

Tillagning

  1. Tvätta och skrubba äpplena.
  2. Tag bort växtdelar.
  3. Kärna ur dem.
  4. Skiva dem i ca 8 skivor vardera. Ett tips är att använda en mandolin.
  5. Lägg dem i en stor bunke med ca 1 liter vatten, salt och citronsaft i 10 minuter. Var försiktig så inte äppelringarna går sönder.
  6. Trä upp äppelringarna på snöret eller valfri sak som går att trä äppelringarna på exempelvis träskaft som jag använt på bilden.
  7. Häng upp äppelringarna inomhus. Fördela äppelringarna så det är lite luft mellan dem.
  8. Torka äppelringarna i minst några dagar. Känn på dem så de är torkade. De behåller lite fukt kvar och blir som sega bitar men ska vara torra.
  9. Förpacka i äppelringarna torrt och svalt i burk ex. honungsburk av glas med lock.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept