Tempurasmet med öl

En japansk frityrsmet med öl som blir tunn och knaprig. Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.

Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.

Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kall öl. Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd. Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i. Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris. 

Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).

6 portioner tempurasmet med öl

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kall öl

Tillagning

  1. Koka ev. ris om du vill ha det till det du ska fritera.
  2. Förbered det du ska fritera. Skär grönsaker mm i grova bitar och lägg upp på fat.
  3. Blanda dippsåsen.
  4. Tempurasmet: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Ta först hälften av ölet och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt mer öl till en lös smet.
  5. Värm olja i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i en kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat.
  6. Vänd runt det du ska fritera i frityrsmeten.
  7. Lägg några bitar i taget i oljan, ca 7-9 stycken (annars svalnar oljan för fort - ha max värme på).
  8. Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  9. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera efterhand resten.
  10. Tempura ska serveras helt nyfriterad ex i små korgar, på fat eller tallrik med soja eller dippsåsen till i små skålar samt ris vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer