Tempura med kyckling

Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.

4 portioner tempura med lax

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kallt vatten, vichyvatten eller kall öl
  • 400 gram kyckling utan ben
  • 200 gram gröna bönor, delade
  • 200 gram champinjoner, halverade eller hela små
  • 200 gram zucchini, tunna skivor
  • 200 gram äggplanta, halverad, tunna skivor
  • 1 liter majsolja
  • 1 dl japansk ljus soja
  • 1 dl japanskt sött risvin sk mirin
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris (sushiris eller annat klibbigt ris)
  • 4 dl riven eller finstrimlad rättika daikon (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Förbered och skär grönsakerna i bitar. Lägg upp på en bricka.
  3. Skär kycklingen i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg på ett fat. Torka kycklingen torr med hushållspapper.
  4. Blanda dippsås om du vill ha det till (eller ta bara soja).
  5. Tempurasmet: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Ta först hälften vattnet och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt lite mer vatten till en lös smet.
  6. Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat.
  7. Torka av kycklingbitarna och vänd i frityrsmet.
  8. Lägg några bitar kyckling i taget i oljan, ca 7-9 stycken (annars svalnar oljan för fort - ha max värme på).
  9. Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  10. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera efterhand resten av kycklingen och grönsakerna på samma vis.
  11. Tempura ska serveras helt nyfriterad ex i små korgar, på fat eller tallrik med soja eller dippsåsen till i små skålar samt ris vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer