Tagine med biff

Introduktion och förberedelse

Marockansk gryta med nötkött, Ras el hanout (marockansk kryddblandning), katrinplommon, kikärter och zucchini.

Serveringsförslag

Tagine eller gryta

Laga helst grytan i en tagine men en vanlig stekgryta med lock går också bra.

Kryddblandning

  • Ras el hanout - som är kryddblandningen i grytan - betyder på arabiska något i stil med "Det bästa från affären" och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda.
  • Blandningen varierar därför och receptet här är en variant som blir mycket god till tagine och grytor.
  • Kryddan kan du köpa färdig eller blanda egen Ras el hanout.

Varianter

  • Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
  • Använder du ett något segare kött/styckdel som ytterlår eller högrev kan du få koka någon halvtimme extra.
  • Biffköttet kan bytas mot grytbitar av lamm vilket också blir mycket gott.

Framförhållning

Tillagningen på 15 timmar låter länge men då är en natt marinering av kött inräknad samt 2,5 timmars koktid men sköter sig taginen/grytan sig själv.

Biffgryta lagad i tagine
Köttet blir mört och får mustig smak av kryddblandningen och torkade plommon. Gott med kikärter, zucchini och paprika i.

6 portioner tagine med biff

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 15 tim

Ingredienser

  • 750 gram biff som grytkött i bitar ex. grytinnanlår, ytterlår, fransyska, rostbiff eller högrev av nötkött
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 burk kikärtor
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 800 gram zucchini
  • 100 gram torkade katrinplommon utan kärnor
  • 1 dl hackad färsk koriander (hacka och spara stjälkarna också)
  • 1 dl flagad eller grovhackad mandel
  • Ras el hanout kryddblandning: 2 tsk korianderfrön
  • 1 1/2 tsk kumminfrön
  • 1/2 tsk kardemummafrön
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 1/2 tsk svartpepparkorn
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 1 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • Tillbehör: 4 port couscous, harissa (chilipasta), hummus samt ljust platt arabiskt bröd

Tillagning

  1. Gör först kryddblandningen - Ras el hanout: rosta fröna och pepparkornen i en tjockbottnad stekpanna i ca 2 minuter under omrörning.
  2. Mal de varma fröna och kornen i en mortel eller mixer
  3. Tillsätt övriga kryddor. Mal alltsammans till en jämn blandning.
  4. Skär nötköttet i kuber ca 3x3 cm i storlek.
  5. Blanda köttet med hälften av kryddblandningen och ställ övertäckt att marinera i kylen minst en timme - helst över natten.
  6. Bryn köttet i olivoljan i tagine eller stekgryta ca 5 minuter.
  7. Hacka under tiden lök samt plocka av och hacka korianderstjälkar (spara bladen till garnering).
  8. Tillsätt lök, resten av kryddblandningen och korianderstjälkar till köttet och fräs några minuter till.
  9. Häll av och skölj kikärtor. Tillsätt dem tillsammans med krossade tomater.
  10. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong.
  11. Koka under lock på låg värme i 1,5 timmar.
  12. Kärna ur plommon om de har kärnor.
  13. Skölj och tärna zucchini i ca 2 cm tärningar.
  14. Skär katrinplommon i halvor.
  15. Tillsätt katrinplommon och zucchini.
  16. Fortsätt koka grytan i 1 timme på låg värme under lock. Tillsätt ev. lite vatten om grytan börjar koka torrt.
  17. Smaka av med salt.
  18. Laga couscous om du vill ha det till.
  19. Grovhacka koriander.
  20. Rosta flagad eller hackad mandel i en stekpanna i någon minut.
  21. Harissan är god att blanda med olivolja. Ta två msk harissa och blanda med en halv dl olivolja i en skål och servera till.
  22. Servera bifftaginen (grytan) toppad med koriander och mandel till couscous och harissa samt ev. hummus och gott bröd.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 373 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-20

Tillbehör och liknande recept:

Recept från Marocko med tagine och couscous

Välkommen på fest bland tagines, couscous, mandlar och mynta bland couscous och het harissa. Laga...