Lammtagine med fänkål
Lammtagine eller lammgryta från Marocko smaksatt med fänkål, saffran, färsk koriander, lök, vitlök, citron och oliver.
En tagine är en slags gryta i keramik med ett lock som gör att vätskan dunstar tillbaka ner i grytan. Man kan ta en vanlig stekgryta med lock också.
Tillagning
- Skala lök och hacka eller riv den fint. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en skål. Skär köttet i grova stora tärningar. Blanda lök, vitlök, lammkött, hälften av den färska hackade koriandern, saffran, ingefära, svartpeppar samt något krm salt.
- Värm en stekpanna och bryn det marinerade lammköttet lite i taget i olivolja. Lägg över i en tagine eller stekgryta med lock efter hand.
- Fyll på med vatten så det täcker köttet till 2/3 och låt sedan koka på låg värme under lock i ca 1 timme och 15 minuter. Rör och kolla då och då om det behövs lite mer vatten så det inte kokar torrt.
- Skölj och skär fänkål i halvor. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla sedan fänkålen samt tillsätt till grytan.
- Koka lammgrytan ytterligare 20 minuter tills lammköttet är mört. Börja koka ex. couscous eller annat tillbehör.
- Skölj, skrubba och skär citron i klyftor. Pressa i saften från 1-4 klyftor - smaka av under tiden med salt och peppar.
- Vid servering strö över oliver och mer färsk koriander samt ev. hackade blad från fänkålen. Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple. Servera med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Servera med couscous, kokt råris, gott bröd, inlagda citroner eller andra valfria tillbehör.
- Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, fina svarta oliver, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple.
- Gillar du chili så kan du ha lite harissa blandat med olivolja i en skål till grytan.
- Vidare är hummus samt platta arabiska liba bröd att bre hummusen på gott till grytan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 182 kcal