Lammtagine med fänkål

Lammtagine eller lammgryta från Marocko smaksatt med fänkål, saffran, färsk koriander, lök, vitlök, citron och oliver. Servera med couscous, kokt råris, gott bröd, inlagda citroner eller andra valfria tillbehör. Funkar också med sallad, potatis, pasta eller valfritt tillbehör. 

Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, fina svarta oliver, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple. Gillar du chili så kan du ha lite harissa blandat med olivolja i en skål till grytan. Vidare är hummus samt platta arabiska liba bröd att bre hummusen på gott till grytan. 

En tagine är en slags gryta i keramik med ett lock som gör att vätskan dunstar tillbaka ner i grytan. Man kan ta en vanlig stekgryta med lock också. 

4 port lammtagine med fänkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lammstek utan ben, räkna 700 gram med ben
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl färsk hackad koriander
  • 1/4 kuvert saffran
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 stor fänkål
  • 1 citron
  • 1 dl oliver, ex. svarta fina oliver med kärnor
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Skala lök och hacka eller riv den fint. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en skål. Skär köttet i grova stora tärningar. Blanda lök, vitlök, lammkött, hälften av den färska hackade koriandern, saffran, ingefära, svartpeppar samt något krm salt.
  2. Värm en stekpanna och bryn det marinerade lammköttet lite i taget i olivolja. Lägg över i en tagine eller stekgryta med lock efter hand.
  3. Fyll på med vatten så det täcker köttet till 2/3 och låt sedan koka på låg värme under lock i ca 1 timme och 15 minuter. Rör och kolla då och då om det behövs lite mer vatten så det inte kokar torrt.
  4. Skölj och skär fänkål i halvor. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla sedan fänkålen samt tillsätt till grytan.
  5. Koka lammgrytan ytterligare 20 minuter tills lammköttet är mört. Börja koka ex. couscous eller annat tillbehör.
  6. Skölj, skrubba och skär citron i klyftor. Pressa i saften från 1-4 klyftor - smaka av under tiden med salt och peppar.
  7. Vid servering strö över oliver och mer färsk koriander samt ev. hackade blad från fänkålen. Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer