Lammtagine med fänkål

Introduktion och förberedelse för tillagning

Lammtagine eller lammgryta från Marocko smaksatt med fänkål, saffran, färsk koriander, lök, vitlök, citron och oliver.

Servera med couscous, kokt råris, gott bröd, inlagda citroner eller andra valfria tillbehör. Funkar också med sallad, potatis, pasta eller valfritt tillbehör.

Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, fina svarta oliver, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple.

Gillar du chili så kan du ha lite harissa blandat med olivolja i en skål till grytan.

Vidare är hummus samt platta arabiska liba bröd att bre hummusen på gott till grytan.

En tagine är en slags gryta i keramik med ett lock som gör att vätskan dunstar tillbaka ner i grytan. Man kan ta en vanlig stekgryta med lock också.

4 port lammtagine med fänkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lammstek utan ben, räkna 700 gram med ben
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl färsk hackad koriander
  • 1/4 kuvert saffran
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 stor fänkål
  • 1 citron
  • 1 dl oliver, ex. svarta fina oliver med kärnor
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Skala lök och hacka eller riv den fint. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en skål. Skär köttet i grova stora tärningar. Blanda lök, vitlök, lammkött, hälften av den färska hackade koriandern, saffran, ingefära, svartpeppar samt något krm salt.
  2. Värm en stekpanna och bryn det marinerade lammköttet lite i taget i olivolja. Lägg över i en tagine eller stekgryta med lock efter hand.
  3. Fyll på med vatten så det täcker köttet till 2/3 och låt sedan koka på låg värme under lock i ca 1 timme och 15 minuter. Rör och kolla då och då om det behövs lite mer vatten så det inte kokar torrt.
  4. Skölj och skär fänkål i halvor. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla sedan fänkålen samt tillsätt till grytan.
  5. Koka lammgrytan ytterligare 20 minuter tills lammköttet är mört. Börja koka ex. couscous eller annat tillbehör.
  6. Skölj, skrubba och skär citron i klyftor. Pressa i saften från 1-4 klyftor - smaka av under tiden med salt och peppar.
  7. Vid servering strö över oliver och mer färsk koriander samt ev. hackade blad från fänkålen. Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.