Lammtagine med fänkål

Lammtagine eller lammgryta från Marocko smaksatt med fänkål, saffran, färsk koriander, lök, vitlök, citron och oliver. Servera med couscous, kokt råris, gott bröd, inlagda citroner eller andra valfria tillbehör. Funkar också med sallad, potatis, pasta eller valfritt tillbehör. 

Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, fina svarta oliver, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple. Gillar du chili så kan du ha lite harissa blandat med olivolja i en skål till grytan. Vidare är hummus samt platta arabiska liba bröd att bre hummusen på gott till grytan. 

En tagine är en slags gryta i keramik med ett lock som gör att vätskan dunstar tillbaka ner i grytan. Man kan ta en vanlig stekgryta med lock också. 

4 port lammtagine med fänkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lammstek utan ben, räkna 700 gram med ben
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl färsk hackad koriander
  • 1/4 kuvert saffran
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 stor fänkål
  • 1 citron
  • 1 dl oliver, ex. svarta fina oliver med kärnor
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Skala lök och hacka eller riv den fint. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en skål. Skär köttet i grova stora tärningar. Blanda lök, vitlök, lammkött, hälften av den färska hackade koriandern, saffran, ingefära, svartpeppar samt något krm salt.
  2. Värm en stekpanna och bryn det marinerade lammköttet lite i taget i olivolja. Lägg över i en tagine eller stekgryta med lock efter hand.
  3. Fyll på med vatten så det täcker köttet till 2/3 och låt sedan koka på låg värme under lock i ca 1 timme och 15 minuter. Rör och kolla då och då om det behövs lite mer vatten så det inte kokar torrt.
  4. Skölj och skär fänkål i halvor. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla sedan fänkålen samt tillsätt till grytan.
  5. Koka lammgrytan ytterligare 20 minuter tills lammköttet är mört. Börja koka ex. couscous eller annat tillbehör.
  6. Skölj, skrubba och skär citron i klyftor. Pressa i saften från 1-4 klyftor - smaka av under tiden med salt och peppar.
  7. Vid servering strö över oliver och mer färsk koriander samt ev. hackade blad från fänkålen. Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer