Marockansk fisktagine

Marockansk fisktagine eller fiskgryta lagad i tagine. Här en skandinavisk variant med torskfilé men du kan ta annan fast vit fiskfilé eller laxfilé. Välj MSC märkt fisk.
Här serverad med couscous blandad med russin, gurkmeja, persilja och valnötter. Gott till om du gillar stark mat är harissa - en chilipasta du blandar ut med lite olivolja i en skål och serverar till.
Vidare passar hummus (kikärtsröra) samt ett platt arabiskt bröd till. Inlagda salta citroner är också ett gott tillbehör.
En tagine är en speciell keramisk gryta med ett lock som kortfattat återför vätskan till grytan när man kokar i den. Finns att köpa på Ikea och köksbutiker. Det går också att laga fiskgrytan i vanlig gryta med lock.

4 portioner marockansk fisktagine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé eller annan fast fisk
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 citron
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2 msk hackad persilja till garnering
  • Tillbehör: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl grovhackade valnötter

Tillagning

  1. Skär bort ev. skinn samt plocka ev. ben ur fisken. Skär den i grova bitar - förslagsvis två stora bitar per portion - och lägg i en skål.
  2. Marinera fisken i hälften av olivoljan, salt, svartpeppar, chiliflakes, kanel, spiskummin och gurkmeja.
  3. Skrubba citronen och riv skalet fint samt pressa ur saften och tillsätt till fisken. Blanda runt och låt stå i övertäckt i kylen.
  4. Skala och hacka lök samt stek den i olivolja på låg värme i tagine eller en stor gryta med lock.
  5. Skölj och skär paprika, auberginen och zucchinin i tärningar ca 2x2 cm tärningar samt tillsätt dem till löken. Låt steka på låg värme under lock och rör om då och då i 15 minuter.
  6. Tillsätt passerade tomater, fiskbuljong och vatten samt koka vidare under lock i 10 minuter.
  7. Laga couscousen om du vill ha det till: Koka upp vatten. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  8. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  9. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  10. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  11. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  12. Smaksätt couscousen genom att röra i gurkmeja, russin, hackad persilja samt grovt hackade valnötter.
  13. Fortsätt med fisktaginen: lägg ner fiskbitarna i taginen eller grytan och vänd runt den i såsen. Sätt på locket.
  14. Låt fisken koka på låg värme i 10 minuter eller tills fisken är genomstekt.
  15. Smaka av med salt och peppar.
  16. Garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer