Marockansk fisktagine

Marockansk fisktagine eller fiskgryta lagad i tagine. Här en skandinavisk variant med torskfilé men du kan ta annan fast vit fiskfilé eller laxfilé. Välj MSC märkt fisk.
Här serverad med couscous blandad med russin, gurkmeja, persilja och valnötter. Gott till om du gillar stark mat är harissa - en chilipasta du blandar ut med lite olivolja i en skål och serverar till.
Vidare passar hummus (kikärtsröra) samt ett platt arabiskt bröd till. Inlagda salta citroner är också ett gott tillbehör.
En tagine är en speciell keramisk gryta med ett lock som kortfattat återför vätskan till grytan när man kokar i den. Finns att köpa på Ikea och köksbutiker. Det går också att laga fiskgrytan i vanlig gryta med lock.

4 portioner marockansk fisktagine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé eller annan fast fisk
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 citron
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2 msk hackad persilja till garnering
  • Tillbehör: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl grovhackade valnötter

Tillagning

  1. Skär bort ev. skinn samt plocka ev. ben ur fisken. Skär den i grova bitar - förslagsvis två stora bitar per portion - och lägg i en skål.
  2. Marinera fisken i hälften av olivoljan, salt, svartpeppar, chiliflakes, kanel, spiskummin och gurkmeja.
  3. Skrubba citronen och riv skalet fint samt pressa ur saften och tillsätt till fisken. Blanda runt och låt stå i övertäckt i kylen.
  4. Skala och hacka lök samt stek den i olivolja på låg värme i tagine eller en stor gryta med lock.
  5. Skölj och skär paprika, auberginen och zucchinin i tärningar ca 2x2 cm tärningar samt tillsätt dem till löken. Låt steka på låg värme under lock och rör om då och då i 15 minuter.
  6. Tillsätt passerade tomater, fiskbuljong och vatten samt koka vidare under lock i 10 minuter.
  7. Laga couscousen om du vill ha det till: Koka upp vatten. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  8. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  9. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  10. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  11. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  12. Smaksätt couscousen genom att röra i gurkmeja, russin, hackad persilja samt grovt hackade valnötter.
  13. Fortsätt med fisktaginen: lägg ner fiskbitarna i taginen eller grytan och vänd runt den i såsen. Sätt på locket.
  14. Låt fisken koka på låg värme i 10 minuter eller tills fisken är genomstekt.
  15. Smaka av med salt och peppar.
  16. Garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-12-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer