Marockansk fisktagine

Marockansk fisktagine eller fiskgryta lagad i tagine. Här en skandinavisk variant med torskfilé men du kan ta annan fast vit fiskfilé eller laxfilé. Välj MSC märkt fisk.
Här serverad med couscous blandad med russin, gurkmeja, persilja och valnötter. Gott till om du gillar stark mat är harissa - en chilipasta du blandar ut med lite olivolja i en skål och serverar till.
Vidare passar hummus (kikärtsröra) samt ett platt arabiskt bröd till. Inlagda salta citroner är också ett gott tillbehör.
En tagine är en speciell keramisk gryta med ett lock som kortfattat återför vätskan till grytan när man kokar i den. Finns att köpa på Ikea och köksbutiker. Det går också att laga fiskgrytan i vanlig gryta med lock.

4 portioner marockansk fisktagine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé eller annan fast fisk
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 citron
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2 msk hackad persilja till garnering
  • Tillbehör: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl grovhackade valnötter

Tillagning

  1. Skär bort ev. skinn samt plocka ev. ben ur fisken. Skär den i grova bitar - förslagsvis två stora bitar per portion - och lägg i en skål.
  2. Marinera fisken i hälften av olivoljan, salt, svartpeppar, chiliflakes, kanel, spiskummin och gurkmeja.
  3. Skrubba citronen och riv skalet fint samt pressa ur saften och tillsätt till fisken. Blanda runt och låt stå i övertäckt i kylen.
  4. Skala och hacka lök samt stek den i olivolja på låg värme i tagine eller en stor gryta med lock.
  5. Skölj och skär paprika, auberginen och zucchinin i tärningar ca 2x2 cm tärningar samt tillsätt dem till löken. Låt steka på låg värme under lock och rör om då och då i 15 minuter.
  6. Tillsätt passerade tomater, fiskbuljong och vatten samt koka vidare under lock i 10 minuter.
  7. Laga couscousen om du vill ha det till: Koka upp vatten. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  8. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  9. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  10. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  11. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  12. Smaksätt couscousen genom att röra i gurkmeja, russin, hackad persilja samt grovt hackade valnötter.
  13. Fortsätt med fisktaginen: lägg ner fiskbitarna i taginen eller grytan och vänd runt den i såsen. Sätt på locket.
  14. Låt fisken koka på låg värme i 10 minuter eller tills fisken är genomstekt.
  15. Smaka av med salt och peppar.
  16. Garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-12-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer