Ras el hanout kryddblandning
Ras el hanout är en kryddblandning som passar till Tagine, marockansk mat med mera.
Ras el hanout betyder på arabiska fritt översatt: "det bästa från affären" och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda.
Blandningen varierar därför och receptet här är en variant med korianderfrön, kumminfrön, kardemummafrön, fänkålsfrön, svartpeppar, kryddpeppar, gurkmeja, kanel och paprika.
Tillagning
- Rosta fröna och pepparkornen i en tjockbottnad stekpanna i ca 2 minuter under omrörning.
- Mal de varma fröna och kornen i en mortel eller mixer
- Tillsätt övriga kryddor.
- Mal alltsammans till en jämn blandning.
- Låt svalna.
- Förvara kryddblandningen i lufttät burk.
Användning
- Kryddan blir mycket god till tagine och grytor med lammkött, biff, högrev eller kyckling. Detta recept är lagom mängd till en gryta eller tagine för 4 portioner.
- Den kan också användas som rub och krydda till grillning - strö över eller gnid in det du grillar förslagsvis en bit grillad lax.
- Blanda med matyoghurt till en god kall sås. Smaka av med salt och eventuellt lite honun samt citronsaft.
Varianter
- Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
- Du kan dubblera receptet och spara kryddan i lufttät burk till senare tillfällen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 19 kcal