Tagine med biff

Marockansk gryta med nötkött, Ras el hanout (marockansk kryddblandning), katrinplommon, kikärter och zucchini.
15 timmar låter länge men då är en natt marinering av kött inräknad samt 2,5 timmars koktid då taginen sköter sig själv.
Servera med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.
Laga helst grytan i en tagine men en vanlig stekgryta med lock går också bra.
Ras el hanout betyder på arabiska ungefär - Det bästa från affären - och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda. Blandningen varierar därför och receptet här är en variant som blir mycket god till tagine och grytor.
Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
Biffköttet kan bytas mot grytbitar av lamm vilket också blir mycket gott.
Använder du segare styckdel som ytterlår kan du få koka någon halvtimme extra.

6 portioner tagine med biff

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 15 tim

Ingredienser

  • 750 gram biff som grytkött i bitar ex. grytinnanlår av nöt eller ytterlår
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 burk kikärtor
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 800 gram zucchini
  • 100 gram torkade katrinplommon utan kärnor
  • 1 dl hackad färsk koriander (hacka och spara stjälkarna också)
  • 1 dl flagad eller grovhackad mandel
  • Ras el hanout kryddblandning: 2 tsk korianderfrön
  • 1 1/2 tsk kumminfrön
  • 1/2 tsk kardemummafrön
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 1/2 tsk svartpepparkorn
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 1 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • Tillbehör: 4 port couscous, harissa (chilipasta), hummus samt ljust platt arabiskt bröd

Tillagning

  1. Gör först kryddblandningen - Ras el hanout: rosta fröna och pepparkornen i en tjockbottnad stekpanna i ca 2 minuter under omrörning.
  2. Mal de varma fröna och kornen i en mortel eller mixer
  3. Tillsätt övriga kryddor. Mal alltsammans till en jämn blandning.
  4. Skär nötköttet i kuber ca 3x3 cm i storlek.
  5. Blanda köttet med hälften av kryddblandningen och ställ övertäckt att marinera i kylen minst en timme - helst över natten.
  6. Bryn köttet i olivoljan i tagine eller stekgryta ca 5 minuter.
  7. Hacka under tiden lök samt plocka av och hacka korianderstjälkar (spara bladen till garnering).
  8. Tillsätt lök, resten av kryddblandningen och korianderstjälkar till köttet och fräs några minuter till.
  9. Häll av och skölj kikärtor. Tillsätt dem tillsammans med krossade tomater.
  10. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong.
  11. Koka under lock på låg värme i 1,5 timmar.
  12. Kärna ur plommon om de har kärnor.
  13. Skölj och tärna zucchini i ca 2 cm tärningar.
  14. Skär katrinplommon i halvor.
  15. Tillsätt katrinplommon och zucchini.
  16. Fortsätt koka grytan i 1 timme på låg värme under lock. Tillsätt ev. lite vatten om grytan börjar koka torrt.
  17. Smaka av med salt.
  18. Laga couscous om du vill ha det till.
  19. Grovhacka koriander.
  20. Rosta flagad eller hackad mandel i en stekpanna i någon minut.
  21. Harissan är god att blanda med olivolja. Ta två msk harissa och blanda med en halv dl olivolja i en skål och servera till.
  22. Servera bifftaginen (grytan) toppad med koriander och mandel till couscous och harissa samt ev. hummus och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer