Vegetarisk Tacopaj

Vegetarisk tacopaj med sting. Servera med nachos och hemmagjord guacamole. Bakad med vegetarisk färs som mincefärs eller quornfärs.

5 portioner vegetarisk tacopaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 300 g vegetarisk färs Mincefärs (Hälsans kök) eller quornfärs
  • 2 dl chunky salsa, medium stark (färdig tomatsalsa)
  • 2 dl grönsaker (broccoli, majs och tärnade morötter)
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk limesaft
  • 0,5 hackad färsk chilifrukt om så vågas
  • 2 dl creme fraiche
  • 150 gram riven ost
  • 2 tärnade tomater
  • 1 påse taco kryddmix

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg. Låt gärna pajdegen vila i kylen i en halvtimme.
  3. Kavla ut pajdegen i en pajform (24 - 28 cm diameter).
  4. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda i 10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Dags att göra fyllningen till tacopajen: Bryn den vegetariska färsen och blanda i kryddblandningen och häll i salsan.
  9. Fräs upp grönsakerna i lite olivolja, med den hackade vitlöksklyftan, lägg i hackad chili och några droppar lime.
  10. Blanda med den vegetariska färsen.
  11. Blanda creme fraiche, riven ost och de tärnade tomaterna i en stor skål.
  12. Ta ut pajskalet och fyll med färsen och grönsakerna.
  13. Toppa nu med creme fraiche blandningen.
  14. Salta och peppra.
  15. In i ugnen! Grädda på 200 grader tills den fått en fin färg! Ca 25-30 min.
  16. Ta ut och låt svalna några minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer