Vegetarisk Tacopaj

Vegetarisk tacopaj med sting toppad med crème fraiche och riven ost.

Servera med nachos och hemmagjord guacamole. Bakad med vegetarisk färs som mincefärs eller quornfärs.

5 portioner vegetarisk tacopaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 300 g vegetarisk färs Mincefärs (Hälsans kök) eller quornfärs
  • 2 dl chunky salsa, medium stark (färdig tomatsalsa)
  • 2 dl grönsaker (broccoli, majs och tärnade morötter)
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk limesaft
  • 0,5 hackad färsk chilifrukt om så vågas
  • 2 dl creme fraiche
  • 150 gram riven ost
  • 2 tärnade tomater
  • 1 påse taco kryddmix

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg. Låt gärna pajdegen vila i kylen i en halvtimme.
  3. Kavla ut pajdegen i en pajform (24 - 28 cm diameter).
  4. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda i 10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Dags att göra fyllningen till tacopajen: Bryn den vegetariska färsen och blanda i kryddblandningen och häll i salsan.
  9. Fräs upp grönsakerna i lite olivolja, med den hackade vitlöksklyftan, lägg i hackad chili och några droppar lime.
  10. Blanda med den vegetariska färsen.
  11. Blanda creme fraiche, riven ost och de tärnade tomaterna i en stor skål.
  12. Ta ut pajskalet och fyll med färsen och grönsakerna.
  13. Toppa nu med creme fraiche blandningen.
  14. Salta och peppra.
  15. In i ugnen! Grädda på 200 grader tills den fått en fin färg! Ca 25-30 min.
  16. Ta ut och låt svalna några minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer