Vegetarisk Tacopaj

Vegetarisk tacopaj med sting. Servera med nachos och hemmagjord guacamole. Bakad med vegetarisk färs som mincefärs eller quornfärs.

5 portioner vegetarisk tacopaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 300 g vegetarisk färs Mincefärs (Hälsans kök) eller quornfärs
  • 2 dl chunky salsa, medium stark (färdig tomatsalsa)
  • 2 dl grönsaker (broccoli, majs och tärnade morötter)
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk limesaft
  • 0,5 hackad färsk chilifrukt om så vågas
  • 2 dl creme fraiche
  • 150 gram riven ost
  • 2 tärnade tomater
  • 1 påse taco kryddmix

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg. Låt gärna pajdegen vila i kylen i en halvtimme.
  3. Kavla ut pajdegen i en pajform (24 - 28 cm diameter).
  4. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda i 10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Dags att göra fyllningen till tacopajen: Bryn den vegetariska färsen och blanda i kryddblandningen och häll i salsan.
  9. Fräs upp grönsakerna i lite olivolja, med den hackade vitlöksklyftan, lägg i hackad chili och några droppar lime.
  10. Blanda med den vegetariska färsen.
  11. Blanda creme fraiche, riven ost och de tärnade tomaterna i en stor skål.
  12. Ta ut pajskalet och fyll med färsen och grönsakerna.
  13. Toppa nu med creme fraiche blandningen.
  14. Salta och peppra.
  15. In i ugnen! Grädda på 200 grader tills den fått en fin färg! Ca 25-30 min.
  16. Ta ut och låt svalna några minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer