Parisersmörgås
Parisersmörgås är en stekt smörgås eller macka med köttfärs samt stekt ägg.
Köttfärsen är smaksatt likt Biff à la Lindström med hackade rödbetor, kapris, saltgurka och lök - spara gärna lite att garnera med på slutet.
Tillagning
- Hacka lök, rödbetor, saltgurka och kapris fint. Hacka ev. lite extra att garnera med. Passa också på att ev. hacka lite persilja att garnera parisersmörgåsen med.
- Blanda färsen med ägg, lök, rödbetor, saltgurka, kapris, salt och peppar till en jämn färs.
- Dela färsen i fyra delar och platt ut till biffar.
- Sätt på en stekpanna och stek biffarna på varje sida i 3-5 minuter - beroende på hur röd du vill ha din parisare.
- Lägg över på en tallrik. Skölj ur pannan.
- Stek bröden i smör någon minut på båda sidor tills de fått fin färg. Lägg på en tallrik
- Stek äggen vid sidan i lite smör. Salta och peppra dem. Vänd dem om du önskar annars är det vanligast med att steka på en sida och servera med solsidan upp och lite lös äggula.
- Vid servering av parisersmörgåsen lägger biffarna på bröden och toppar med äggen på biffarna. Garnera ev. Parisarna med extra hackad persilja, lök, rödbetor, kapris och ättiksgurka.
Varianter
- Här har jag valt att steka biffarna var för sig och lägga på bröden men man kan också smeta fast köttfärssmeten på en sida av bröden och sedan steka i ett. Efterstek då på låg värme till önskad stekgrad.
- Kan förväxlas med Parisare som består av skivad stekt medisterkorv med senap, ketchup och Bostongurka mellan två hamburgerbröd.
Att dricka till
Till Parisersmörgås passar en kall öl eller ett glas mjölk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 329 kcal