Parisersmörgås

Parisersmörgås är en stekt smörgås eller macka med köttfärsbiff på typ Biff à la Lindström samt stekt ägg.

Här har jag valt att steka biffarna för sig och lägga på bröden. Man kan också smeta fast köttfärssmeten på en sida av bröden och steka hela. Efterstek då gärna på låg värme till önskad stekgrad.

En Parisare är skivad stekt medisterkorv med senap, ketchup och Bostongurka mellan två hamburgerbröd.

Till Parisersmörgås passar öl eller mjölk.

4 portioner Parisersmörgås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor ljust bröd
  • 4 ägg
  • 4 msk smör att steka i
  • 400 g nötfärs
  • 2 ägg
  • 3 msk finhackad gul lök
  • 3 msk finhackade inlagda rödbetor
  • 3 msk finhackad saltgurka
  • 3 msk hackad kapris
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Hacka lök, rödbetor, saltgurka och kapris fint. Hacka ev. lite extra att garnera med. Passa också på att ev. hacka lite persilja att garnera parisersmörgåsen med.
  2. Blanda färsen med ägg, lök, rödbetor, saltgurka, kapris, salt och peppar till en jämn färs.
  3. Dela färsen i fyra delar och platt ut till biffar.
  4. Sätt på en stekpanna och stek biffarna på varje sida i 3-5 minuter - beroende på hur röd du vill ha din parisare.
  5. Lägg över på en tallrik. Skölj ur pannan.
  6. Stek bröden i smör någon minut på båda sidor tills de fått fin färg. Lägg på en tallrik
  7. Stek äggen vid sidan i lite smör. Salta och peppra dem. Vänd dem om du önskar annars är det vanligast med att steka på en sida och servera med solsidan upp och lite lös äggula.
  8. Vid servering av parisersmörgåsen lägger biffarna på bröden och toppar med äggen på biffarna. Garnera ev. Parisarna med extra hackad persilja, lök, rödbetor, kapris och ättiksgurka.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept