Stekt sparrisbroccoli med vitlök, soja och chili

Stekt eller wokad sparrisbroccoli eller vanlig broccoli är gott att smaksätta med vitlök, färsk chili, ingefära, ostronsås, sesamolja och ljus soja.

Ett smakrikt och nyttigt tillbehör till det mesta. Passar även som grönsaksrätt på en buffé.

Jag tog Bellaverde söt sparrisbroccoli - se bild- men det går utmärkt med vanlig broccoli också.

2 portioner stekt sparrisbroccoli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 200 gram sparrisbroccoli Bellaverde, vanlig broccoli eller broccoloco
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 röd chilipeppar, ca 10 gram
  • 1 msk färsk hackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 krm socker

Tillagning

  1. Skölj broccolin. Skär bort eventuella fula delar. På sparrisbroccoli använder du hela stammen. Du kan steka dem hela eller dela i förslagsvis två delar. Med färsk broccoli kan du också steka hela stammen - skär bort fula delar och strimla stammen samt skär resten i halva buketter.
  2. Skala och skiva vitlöken tunt. Skala och hacka ingefära. Skölj och hacka chili.
  3. Stek broccolin i en stekpanna eller wok i en rapsolja någon minut. Tillsätt vatten och låt det koka bort - det tar någon minut.
  4. Tillsätt vitlök och chili och stek tills vitlöken börjar få lite färg. Stek inte för länge så den bränns.
  5. Tillsätt sesamolja, ingefära, ostronsås, soja och socker. Koka ihop en halv minut. Vänd runt broccolin.
  6. Nu är broccolin klar att servera.

Varianter

  • Du kan byta sparrisbroccoli mot vanlig färsk eller fryst broccoli eller broccoloco.
  • Använder du fryst broccoli så tina den innan samt häll bort vattnet som bildas.
  • Annat gott i är att strimla med vitkål, spetskål, rödkål, morot, kålrot, böngroddar, minimajs, sockerärtor, vaxbönor, sockerärtor, gröna sojabönor edamame, skivad blomkål eller romanesco, wokmix eller andra grönsaker.
  • Kan garneras med rostade sesamfrön.
  • Färsk chili kan bytas mot chiliflakes eller annan torkad chili.
  • Istället för att steka broccolin kan du woka den - skär då i bitar och buketter.
  • Broccolin kan även kokas och sedan smaksättas i stekpanna eller wok med nedan sås.
  • Utesluter du ostronsåsen blir rätten vegan och vegetarisk.

Kan förberedas

Vill du förbereda så kan du steka broccolin i förväg och sedan förvara kall i kylen.

Sparrisbroccolin får god smak av stekt vitlök, ljus japansk soja, ostronsås, chili, sesamolja och ingefära.
Sparrisbroccolin får god smak av stekt vitlök, ljus japansk soja, ostronsås, chili, sesamolja och ingefära.

E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-09