Stekt blomkål

Introduktion och förberedelse

Stekt blomkål där du först kokar blomkålen lätt och sedan steker samt kryddar med vitlök, chili och paprika.  

Serveringsförslag

  • Gott som grönsakstillbehör till det mesta samt på buffé. 
  • Blomkålen kan också serveras som alternativ till potatis, ris eller pasta - då kan du räkna att receptet räcker till 2 portioner. 

Varianter

  • Här är blomkålen stekt i olivolja men annan matolja som rapsolja eller smör blir också gott.
  • Kryddningen är valfri och det går utmärkt att utesluta den och enbart krydda med lite salt och ev. svartpeppar. 
  • Man kan även råsteka blomkålen, grilla den eller rosta i ugnen.  
  • Strö över några msk riven parmesan eller liknande riven ost precis innan servering för extra smak. 

Till många

Blomkål är bra om du ska laga till många ex. fest och buffé - då det är lätt att förbereda och skära i små buketter. Då kan du lätta öka till fler portioner - då kan du bryna i stekpanna men sedan lägga över och steka klart till servering i en ugnspanna i ugnen (250 grader i ca 15 minuter - vänd runt efter halva tiden).

4 port stekt blomkål som tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk blomkål, 1 litet huvud blomkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk paprikapulver
  • 4 kvistar färsk bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär blomkålen i små buketter.
  2. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka den i fem minuter.
  3. Skala och finhacka vitlöken.
  4. Häll av blomkålen och låt den rinna av i durkslaget någon minut.
  5. Stek sedan blomkålsbuketterna i olja i en stekpanna så den får lite färg i några minuter.
  6. Tillsätt vitlök, chiliflakes samt paprikapulver och salt. Blanda runt. Stek en halv minut till.
  7. Blomkålen är klar att servera. Kan garneras med plockad eller grovt hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-31

Tillbehör och liknande recept: