Spagetti med chili, vitlök och persilja

Spagetti med chili, vitlök, persilja, olivolja och parmesan du kan göra riktigt het med stark färsk chili.

En pasta för dig som gillar chili utan för mycket andra onödiga ingredienser - här ska chilin vara i centrum.

God mjukstekt vitlök i fin olivolja, chili, hackad bladpersilja, riven fin parmesan och flingsalt ger en god smak.

Ha gärna lite bröd och dricka till att tugga på när det hettar till.

4 portioner spagetti med chili, vitlök och persilja

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti, typ Barilla no 5
  • 4 klyftor vitlök
  • 1/2 - 1 röd färsk habanero
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 tsk flingsalt gourmetsalt

Tillagning

  1. Börja koka spagetti. Koka upp vatten med en halv tsk salt och tillsätt några droppar olivolja. Koka spagettin enligt paket vanligtvis 8 minuter.
  2. Skala och pressa vitlöken i en kastrull. Tillsätt hackad chili - skär bort blomfäste, dela, kärna ur och strimla chilin - gärna med plasthandskar på. Pilla dig ej i ansikte eller liknande. Ha ej barn i närheten.
  3. Koka upp vitlöken och chilin i oljan samt rör då och då. Vitlöken ska blir ljust brynt men akta så den ej bränns. Sätt åt sidan.
  4. Häll av spagettin och blanda i en stor panna eller skål med vitlöks- och chilioljan. Tillsätt och rör i riven parmesan och hackad bladpersilja samt smaka av med salt.
  5. Spagettin är klar att servera. Ha ev. lite extra riven ost samt flingsalt till. Även bröd och dricka till när det hettar till för mycket.
Spagetti med chili, vitlök, persilja, olivolja och parmesan du kan göra riktigt het med stark färsk chili.
Spagetti med chili, vitlök, persilja, olivolja och parmesan du kan göra riktigt het med stark färsk chili.

Varianter

  • Istället för parmesan kan du ta grana padano. För vegetarisk och vegan ost kan du ta Violife prosociano.
  • Istället för persilja kan man ta ruccola eller basilika. Vidare funkar babyspenat. Vill man ha lite salt smak i så kan du strimla ner solrorkade tomater också.
  • Du kan välja chili efter tillgång och den du gillar samt så stark du vill ha pastan. Jag lagade med en färsk röd habanero men det blir också gott med piri-piri, chipotle, birds-eye, chilipeppar eller liknande.
  • Man kan också ta torkad chili som chiliflakes, krossade blandade torkade chilis, chipotle chiliflingor eller cayennepeppar osv.
  • Ytterligare ett alternativ är chilisås som sriracha, chipotle pasta, sambal oelek, dödssås eller tabasco.

Med chiliolja

På bilden ovan kan du se att jag gjort chiliolja i en burk. Den har jag i kylen så håller mina chilis länge. Och man kan ta fram och ta lite när man behöver.

Då hackar du några chilis - jag fick starka habaneros av en kompis - och sen blandar du med olja som olivolja, rapsolja, majsolja, solrosolja eller annan matolja i en burk med lock.

E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 384 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-16