Spagetti med tomater

En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.
Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten.
Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor förstås. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 paket cocktailtomater
  • 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd vinäger
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Börja koka vatten med 0,5 tsk salt och några droppar olivolja till pastan.
  2. Koka spagettin enligt paket ca 8-10 minuter.
  3. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Skölj tomaterna.
  4. Fräs lök, vitlök och tomater i olivolja.
  5. Tillsätt hackade soltorkade tomater, basilika, oregano, salt, vinäger, peppar och socker. Fräs tills tomaterna går att mosa sönder dem.
  6. Tillsätt grädden samt ca 1 dl av kokvattnet från pastan. Låt småputtra medan pastan kokar klart. Smaka av med salt, peppar, vinäger och socker.
  7. Riv osten.
  8. Häll av spagettin och blanda den med tomatsåsen samt den rivna osten.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer