Spagetti med tomater

En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.
Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten.
Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor förstås. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 paket cocktailtomater
  • 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd vinäger
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Börja koka vatten med 0,5 tsk salt och några droppar olivolja till pastan.
  2. Koka spagettin enligt paket ca 8-10 minuter.
  3. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Skölj tomaterna.
  4. Fräs lök, vitlök och tomater i olivolja.
  5. Tillsätt hackade soltorkade tomater, basilika, oregano, salt, vinäger, peppar och socker. Fräs tills tomaterna går att mosa sönder dem.
  6. Tillsätt grädden samt ca 1 dl av kokvattnet från pastan. Låt småputtra medan pastan kokar klart. Smaka av med salt, peppar, vinäger och socker.
  7. Riv osten.
  8. Häll av spagettin och blanda den med tomatsåsen samt den rivna osten.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer